Μεταναστευτικό: Κλιμάκωση της έντασης στη Λέσβο – Ενίσχυση της παρουσίας των ΜΑΤ

177

Κλιμακώνεται η ένταση στη Λέσβο με τους κατοίκους να προχωρούν σήμερα σε κατάληψη του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής μία ημέρα μετά τη μεγάλη διαδήλωση και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη.

Στο μεταξύ σε κλίμα έντασης πραγματοποιήθηκε η χθεσινή λαϊκή συνέλευση στη Μόρια παρουσία του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και του δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη. 

Στη συζήτηση τέθηκαν μεταξύ άλλων ζητήματα ασφάλειας της Μόριας και των κατοίκων ενώ ο Περιφερειάρχης επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και τους ζήτησε την παρουσία σταθερής διμοιρίας από τα ΜΑΤ στην είσοδο του χωριού και παράλληλα να γίνονται πεζές περιπολίες μέσα στον οικισμό. Ο υπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έφτασαν στο νησί δύο επιπλέον διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ την Κυριακή είχαν φτάσει δύο ακόμη. 

Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης μετά το τέλος της συνέλευσης συνέστησε ψυχραιμία σε όλες τις πλευρές για να μην υπάρξουν ακραία γεγονότα. «Είμαι απαισιόδοξος, τόνισε δεν το κρύβω. Δεν μου βγαίνουν οι αριθμοί. Τα κέντρα, τα ανοιχτά, τα κλειστά και οι 25.000 εγκλωβισμένοι μαζί με αυτούς που έρχονται και τις ροές που δεν σταματούν, λυπάμαι δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος και να περιμένω λύση. Μονίμως λεγονται πράγματα και δίνονται υποσχέσεις που δεν τηρούνται. Οι μετανάστες είναι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που διέσχισαν θάλασσες και ωκεανούς για μια καλύτερη ζωή και σήμερα εγκλωβίστηκαν στη Λέσβο. Όλη αυτή η κατάσταση, σε συνδυασμό με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προκαλούν θυμό και αγανάκτηση».

Πάντως χθες ήταν από τις λίγες φορές στη σύγχρονη ιστορία του προσφυγικού στη Λέσβο, όπου επικρατούσε ηρεμία στο κέντρο υποδοχής της Μόριας και αναβρασμός με επεισόδια στην πόλη της Μυτιλήνης και έξω από αυτήν. Ενάντια στον νέο νόμο για το άσυλο που «παγώνει» τα αιτήματα των εδώ και πολλούς μήνες εγκλωβισμένων, θέτοντας σε προτεραιότητα τους νεοεισερχόμενους αιτούντες άσυλο, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι μεγάλη διαδήλωση 2.000 ατόμων προς το κέντρο της πόλης. Μάλιστα, όταν οι διαμαρτυρόμενοι επέστρεψαν στη Μόρια συνοδεία αστυνομικών, οι κάτοικοι του χωριού βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας εναντίον τους συνθήματα.

Για επιβεβαίωση της αναγκαιότητας εφαρμογής των μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε σχέση με τα επεισόδια: «Τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων», σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά, «είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου».

Ο κ. Μηταράκης μίλησε, επίσης, για πιθανή υποκίνηση των αντιδράσεων. «Οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε».

Αστυνομικός κλοιός μπλόκαρε τους διαμαρτυρόμενους πριν από την είσοδο στη βόρεια πλευρά της πόλης της Μυτιλήνης και μετά τον δημοτικό καταυλισμό αιτούντων άσυλο που βρίσκεται στον Καρά Τεπέ. Οι διαδηλωτές ξέφυγαν από τα χωράφια, ενώ άλλοι έσπασαν τον κλοιό με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών και για δύο ώρες να εξελίσσονται επεισόδια. Οι μη μυβερνητικές οργανώσεις αποχώρησαν από τον Καρά Τεπέ λόγω της αποπνικτικής κατάστασης από τα χημικά, αλλά και από τη φωτιά στα χωράφια που έβαλαν διαδηλωτές, κοντά στο εργοστάσιο της ΔΕΗ.

Στο μεταξύ, περίπου 500 άτομα, μαζί με μικρά παιδιά, έφτασαν στο κέντρο της Μυτιλήνης και πραγματοποίησαν πολύωρη καθιστική στάση διαμαρτυρίας, μπλοκάροντας την κυκλοφορία και στήνοντας σκηνές στη μέση του δρόμου, φωνάζοντας «Ελευθερία». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Αφγανού που μένει εδώ και 7 μήνες στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ Μόριας: «Πήγα την Παρασκευή στην Υπηρεσία Ασύλου για την πρώτη μου συνέντευξη και με ενημέρωσαν ότι θα αναβληθεί, καθώς θα γίνουν πρώτα οι συνεντεύξεις για εκείνους που ήρθαν από την αρχή του 2020».

Πηγή: kathimerini.gr