Η επιλογή στελεχών εκπαίδευσης και ο ρόλος των συνδικαλιστών

224

Διελκυστίνδα έχει «στηθεί» πέριξ των γραφείων της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και της υφυπουργού, αρμόδιας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Σοφίας Ζαχαράκη από επιτελείς και εκπαιδευτικούς παράγοντες με θέμα τον ρόλο που θα έχουν οι συνδικαλιστές στην επιλογή των νέων στελεχών εκπαίδευσης. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει μία σαφή γενική οδηγία για συνδυασμό κριτηρίων που θα αφορούν τα ακαδημαϊκά προσόντα (πτυχία κ.λπ.) και την πείρα, αλλά και για συμμετοχή του ΑΣΕΠ στη διαδικασία. Ωστόσο, για τον τρόπο της συμμετοχής των συνδικαλιστών οι γνώμες διίστανται.

Ειδικότερα, μέσα στον Φεβρουάριο αναμένεται να παρουσιαστεί το νέο σύστημα επιλογής των συνολικά περίπου 20.000 εκπαιδευτικών που θα στελεχώσουν τις διοικητικές θέσεις εκπαίδευσης. Πρόκειται για το έκτο στη σειρά σύστημα επιλογής στελεχών σε επιτελικές θέσεις από το 2006 έως σήμερα. Η θεσμοθέτησή του έχει καθυστερήσει με δεδομένο ότι πρέπει να αρχίσει η προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι σημερινοί 13 περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης θα παραμείνουν στις θέσεις τους και η επιλογή θα γίνει για τις υπόλοιπες θέσεις, δηλαδή, από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων έως τους διευθυντές εκπαίδευσης. Επίσης, θα επανέλθει ο θεσμός των σχολικών συμβούλων που καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αντικαταστάθηκε από τους συντονιστές εκπαίδευσης.

Η βασική δομή του νέου συστήματος θα κινείται σε τέσσερις άξονες κριτηρίων, βάσει των οποίων θα μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι: 1. η επιστημονική και παιδαγωγική τους συγκρότηση, 2. η υπηρεσιακή κατάσταση, η καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, 3. η συνέντευξη ενώπιον επιτροπής και 4.  η αξιολόγηση των υποψηφίων.

Το ΑΣΕΠ θα έχει συμμετοχή σε όλη τη διαδικασία. Συγκεκριμένα, θα εμπλέκεται έχοντας την προεδρία του Συμβουλίου Επιλογής των στελεχών που θα καλύψουν τις κορυφαίες θέσεις (στό συμβούλιο θα μετέχουν πανεπιστημιακοί), ενώ το ΑΣΕΠ θα έχει επίβλεψη για όλη την υπόλοιπη διαδικασία επιλογής στελεχών κατώτερων βαθμίδων.

Δύο αντίθετες θέσεις

Στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Η μία προτείνει τον αποκλεισμό των συνδικαλιστών από τη διαδικασία επιλογής στα υπηρεσιακά συμβούλια. Ο λόγος είναι πως με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθεί τυχόν προώθηση υποψηφίων με μόνο κομματικά κριτήρια και μάλιστα αφού έχει προηγηθεί ένα μοίρασμα των θέσεων με βάση τη δύναμη των παρατάξεων. Στελέχη της εκπαίδευσης βεβαιώνουν στην «Κ» ότι τέτοιες πρακτικές είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν.

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η παρουσία των συνδικαλιστών στην διαδικασία επιλογής αποτελεί τη θεσμική εκπροσώπηση του κλάδου στη διαδικασία, και εξασφαλίζει τη μη αναβίωση του πελατειακού συστήματος. Με την άποψη αυτή φέρεται να συντάσσονται συνδικαλιστές της Ν.Δ. αλλά και εκπαιδευτικοί-στελέχη της Ν.Δ. με θετική συμβολή στην εκλογική επιτυχία της ηγεσίας του υπ. Παιδείας στις εθνικές εκλογές.

Πηγή: kathimerini.gr