Πολιτικοί “τυχοδιώκτες” με ύφος μπλαζέ

339

του Ηλία Χρυσικού *

Στις εθνικές εκλογές που μας πέρασαν, παρακολούθησα μια εγρήγορση και αρκετές εμφανίσεις πολιτικών προσώπων.

“Θλιβερά” πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζονταν “ως σωτήρες” και που πίστευαν ότι η κάθοδός τους θα μπορούσε να αλλάξει το αποτέλεσμα προς όφελος του υποψηφίου.

Άνθρωποι με μηδενική παρουσία στα κοινά, άφωνοι με συγκεχυμένο πολιτικό στίγμα και ιδεολογία, προσπάθησαν μέχρι και την τελευταία στιγμή να εκμαιεύσουν την ψήφο των συμπολιτών μας.

Ως διάττοντες αστέρες, οι οποίοι με ύφος μπλαζέ, και με τον αέρα των σταρ, ήθελαν να εκμεταλλευτούν υπέρ τους την όποια δυναμική, και μετά το πέρας των εκλογών ως σαρκοφάγα να κατασπαράξουν τη λεία τους.

Άνθρωποι χωρίς κανένα ενδοιασμό, χωρίς ηθικούς φραγμούς, προσπάθησαν να επιβιώσουν πολιτικά, δημιουργώντας εφήμερες και ετερόκλητες συμμαχίες, αφού πριν από λίγο διάστημα προηγήθησαν οι αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η άποψή μου είναι, ότι κάποτε θα πρέπει να σταματήσουμε να ανακυκλώνουμε τους δήθεν και το φαίνεσθαι, διότι το φαίνεσθαι είναι πολύ ασύμβατο, με την πρόοδο του τόπου. Προσωπικά πιστεύω ότι η συμμετοχή σε κάθε εκλογική διαδικασία, αναδεικνύει την δυναμική του πολιτικού συστήματος, το δε εκλογικό σώμα σε πείσμα των καιρών, θα πρέπει να κατανοήσει και να ψάξει ανθρώπους που είναι έτοιμοι να παλέψουν για τα αιτήματα των πολλών και όχι των λίγων.

Είναι η ώρα να πιστέψουμε πως υπάρχουν άνθρωποι με όραμα, πείσμα, τόλμη και διαυγή πολιτική θέση, αρκεί να τους αναζητήσουμε… Μέσα από την αναζήτηση και την συμμέτοχή μας -στους δημόσιους διαλόγους μας- θα πρέπει να ενδυναμώσουμε την Δημοκρατία και τους θεσμούς, αναζητώντας ακόμη πιο κατάλληλα πρόσωπα και στηρίζοντάς τα να αυξήσουμε τις πιθανότητες να πετύχουμε τις θετικές αλλαγές που χρειαζόμαστε, διότι καμία αλλαγή δεν θα έρθει από μόνη της.

Οφείλουμε λοιπόν -ως ενεργοί πολίτες- να αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον αυτού του δύσμοιρου τόπου. Οι υγιείς πολιτικά σκεπτόμενοι πολίτες και τα υγιή οργανωμένα κοινωνικά σύνολα, έχουν ύψιστο χρέος στις κομβικές συγκυρίες να πάρουν την τύχη τους -στα ίδια τους τα χέρια- τιμωρώντας αυτούς, οι οποίοι ως σωτήρες θέλουν και εμφανίζονται στον πολιτικό στίβο, για να έχουν λόγο και άποψη που στην ουσία ποτέ δεν είχαν.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος- δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας.