Κίνα: «Επείγουσα ανάγκη» για ιατρικές μάσκες εν μέσω του ξεσπάσματος του κορωνοϊού

235

Η Κίνα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει «επείγουσα ανάγκη» από προστατευτικές ιατρικές μάσκες καθώς ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα ξεπέρασε εκείνον που είχε αφήσει πίσω του ο SARS το 2002, ενώ περισσότερα από 17.000 είναι τα κρούσματα.

Ο φόβος που έχει προκαλέσει ο ταχύτατα εξαπλούμενος ιός στην πυκνοκατοικημένη χώρα του 1,4 δισεκατομμυρίου κατοίκων έχει οδηγήσει τους πολίτες στο να αποθηκεύουν προστατευτικές μάσκες μιας χρήσης, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο επίκεντρο της κρίσης, την πόλη Γουχάν, αναφέρει ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας.

«Αυτό που έχει επί του παρόντος ανάγκη η Κίνα επειγόντως είναι οι χειρουργικές μάσκες, οι προστατευτικές στολές και τα προστατευτικά γυαλιά», ανέφερε κατά την ενημέρωση του Τύπου η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνίνγκ.

Το Νοσοκομείο Παίδων της Γουχάν ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το μήνυμα: «Οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται-βοήθεια!», σύμφωνα με το BBC.

Βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν μεγάλες ουρές να σχηματίζονται έξω από τα νοσοκομεία. Σε ένα βίντεο ένας άνδρας που βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο της περιοχής λέει ότι χρειάζεται «έως και δέκα ώρες» να δει κάποιος ασθενής τον γιατρό, προσθέτει το βρετανικό δίκτυο.

Σε πλήρη λειτουργία τα κινεζικά εργοστάσια μπορούν να κατασκευάζουν περίπου 20 εκατομμύρια μάσκες την ημέρα, σύμφωνα με το υπουργείο Βιομηχανίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι χώρες, ανάμεσά τους η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, το Καζακστάν και η Ουγγαρία, έχουν δωρίσει ιατρικές προμήθειες.

Νωρίτερα ο Τιάν Γιουλόνγκ του υπουργείου Βιομηχανίας δήλωσε ότι οι αρχές προγραμματίζουν να εισαγάγουν μάσκες από την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι τα εργοστάσια επιστρέφοντας στην παραγωγή μετά τις διακοπές για την κινεζική Πρωτοχρονιά λειτουργούν με ρυθμό παραγωγής «μεταξύ του 60% και 70%».

Πέραν της Χουμπέι, της επαρχίας αυτής των τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων κατοίκων στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού, πολλές άλλες επαρχίες και πόλεις ανά την Κίνα έχουν καταστήσει υποχρεωτική τη μάσκα σε δημόσιους χώρους.

Σε αυτές περιλαμβάνονται η Γκουανγκντόνγκ–η πολυπληθέστερη επαρχία της Κίνας–η Σετσουάν, η Τσιανγκσί, η Λιαονίνγκ και η πόλη Ναντζίνγκ με πληθυσμό που συνδυαστικά ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια.

Δώδεκα τόνοι προστατευτικού υλικού κατευθύνονται στην Κίνα

Δώδεκα τόνοι προστατευτικού υλικού για την αντιμετώπιση του κορονοϊού αποστέλλουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Κίνα κατόπιν συνεννόησης με το Πεκίνο και θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στη χώρα, ανέφερε στο tweet του ο Επίτροπος για την αντιμετώπηση των κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς.

Μετά από την πληροφόρηση που είχαμε από την Κίνα για τις ανάγκες της σε προστατευτικό εξοπλισμό, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού Επείγουσας Ανταπόκρισης είναι σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για τη διευκόλυνση της παράδοσης του αναγκαίου προστατευτικού εξοπλισμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Επιτρόπου Λέναρτσιτς.

Υπενθυμίζεται μάλιστα η δήλωση της Προέδρου της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν μετά την τηλεφωνική επαφή της με τον πρωθυπουργό της Κινας Λι Κετσιάνγκ, σύμφωνα με την οποία «η ΕΕ είναι σε ετοιμότητα να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια για να συνδράμει την Κίνα στις προσπάθειές της να συγκρατήσει την εξάπλωση του κορωνοϊού».

Ως πρώτη άμεση απάντηση, τα κράτη μέλη κινητοποιήθηκαν για την αποστολή 12 τόνων ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, οι οποίοι κατευθύνονται ήδη προς την Κίνα.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 10 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» για να στηρίξει την έρευνα για τον νέο κορονοϊό.

Για τον σκοπό αυτό, δρομολόγησε μία επείγουσα αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος «για ερευνητικά έργα που θα προαγάγουν την κατανόηση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού και θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση των ασθενών που έχουν προσβληθεί, καθώς και στη βελτίωση της ετοιμότητας και της απόκρισης του τομέα της δημόσιας υγείας».

«Χάρη στη επείγουσα χρηματοδότηση της έρευνας από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», θα μάθουμε περισσότερα για τη νόσο. Είμαι περήφανη που, κατόπιν της προόδου που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια, τα κέντρα υπερυπολογιστών που διαθέτουμε είναι έτοιμα να βοηθήσουν τους ερευνητές στην ανάπτυξη νέων θεραπειών και εμβολίων», δήλωσε η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας Μαρίγια Γκαμπριέλ.

«Πρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον ιό, ώστε να στοχεύσουμε καλύτερα τα μέτρα πρόληψης και να εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα στους πολίτες μας. Αυτός ακριβώς είναι κι ο στόχος της επείγουσας χρηματοδότησης της έρευνας από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020», πρόσθεσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου

Η χρηματοδότηση αναμένεται να στηρίξει 2 ως 4 ερευνητικά έργα. Οι αιτούντες έχουν χρονικό περιθώριο έως τις 12 Φεβρουαρίου, για να υποβάλουν αίτηση και οι συμφωνίες επιδότησης θα πρέπει να υπογραφούν ταχύτατα, ώστε η έρευνα να αρχίσει το συντομότερο δυνατό, σημειώνεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Τέλος επισημαίνεται «η στενή συνεργασία της Επιτροπής με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με άλλους διεθνείς φορείς για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική και συντονισμένη απόκριση στην έξαρση του κορωνοϊού».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP 

Πηγή: kathimerini.gr