Εξέταση θα προβλέπει τον κίνδυνο παχυσαρκίας

193

Τον κίνδυνο που έχει κάποιος να γίνει παχύσαρκος στην ενήλικη ζωή του και πώς αυτός ο κίνδυνος μπορεί να συσχετιστεί με καρδιομεταβολικά νοσήματα, μπορούν πλέον να προβλέψουν οι επιστήμονες, αξιοποιώντας τις γνώσεις που έχουν από την ανάλυση του DNA.

Όπως δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» ο καθηγητής Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας του Ανθρώπου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιολογίας Γιώργος Δεδούσης, αυτή η εξέταση μπορεί να γίνει σε ένα παιδί 4 ετών απλά με τη λήψη σάλιου. «Με την εξέταση αυτή βλέπουμε το γενετικό φορτίο του ατόμου και μπορούμε με μεγάλη αξιοπιστία να προβλέψουμε πόσα κιλά επιπλέον κινδυνεύει να πάρει σε σχέση με την γενετική του προδιάθεση». Όπως λέει ο καθηγητής η εξέταση γίνεται προς το παρόν σε ερευνητικό επίπεδο, αλλά πολύ σύντομα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα παρέχεται σαν υπηρεσία, σε συνδυασμό με μία spin off εταιρεία, η οποία θα ξεκινήσει από το Χαροκόπειο. Αναφορικά με το κόστος της εξέτασης ο κ. Δεδούσης είπε: «Το κόστος θα εξαρτάται από το ερώτημα που βάζει κανείς. Συνήθως για κάθε τέτοιο επιστημονικό ερώτημα όπως πχ, ποιος είναι ο γενετικός κίνδυνος για παχυσαρκία, θα είναι περίπου 250 ευρώ».

Το 40% της αιτιολογίας της παχυσαρκίας είναι γενετικό

Αναφορικά με το λόγο που θα πρέπει ένα 4χρονο να κάνει αυτή την εξέταση είπε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κληρονομικότητα, δηλαδή το 40% της αιτιολογίας της παχυσαρκίας είναι γενετικό, άρα κάποιο παιδί που έχει παχύσαρκους γονείς, έχει πολλαπλάσιο κίνδυνο να γίνει παχύσαρκο, αλλά δεν ξέρουμε αν το έχει κληρονομήσει. Άρα είναι καλό να γνωρίζουμε από νωρίς, ειδικότερα στην εφηβεία, όπου ότι φαινότυπο έχουμε σε σχέση με την παχυσαρκία, συνήθως μας ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή. Επομένως είναι χρήσιμο να ξέρουμε από πριν σε ποια ομάδα κινδύνου βρισκόμαστε».

Η επιθυμητή απώλεια βάρους σε νοσογόνο παχυσαρκία εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση

Όσον αφορά τις βαριατρικές επεμβάσεις ο κ. Δεδούσης αναφέρει ότι η ομάδα του σε συνεργασία με το Φλέμινγκ, το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και κέντρα του εξωτερικού, δημοσίευσαν πριν από λίγες εβδομάδες στο επιστημονικό περιοδικό «Obesity Surgery» μελέτη στην οποία φάνηκε ότι η επιθυμητή απώλεια βάρους σε νοσογόνο παχυσαρκία, εξαρτάται από τη γενετική προδιάθεση των ατόμων. «Και την οποία μπορούμε πλέον να προβλέψουμε. Γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι γενετικοί δείκτες και σύμφωνα με αυτούς, κάποια άτομα έχουν καλύτερη πρόγνωση για την απώλεια βάρους μετά το χειρουργείο, ενώ κάποια άλλα έχουν ανθεκτικότητα».

«Το dna δεν είναι ντετερμινιστικό. Το dna μας προδιαθέτει. Το θέμα είναι να γνωρίσουμε πόσο πολύ μας προδιαθέτει, έτσι ώστε να λάβουμε έγκαιρα μέτρα, γιατί μπορούμε να αλλάξουμε και να τροποποιήσουμε τη μοίρα με το σωστό τρόπο ζωής».

Πηγή: Newsbeast