Επίθεση στο Λονδίνο: Δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός τραυματία

206

Δεν θεωρείται ότι απειλείται η ζωή του 40χρονου που τραυματίστηκε στην επίθεση στο Στρίθαμ, στο νότιο Λονδίνο, ο οποίος διακομίστηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο, αναφέρει ανακοίνωση της μητροπολιτικής αστυνομίας.

Η δεύτερη τραυματίας, 50χρονη γυναίκα, υπέστη τραύματα που δεν θεωρούνται κρίσιμα, ενώ η τρίτη, μια 20χρονη, είναι ελαφρά τραυματισμένη.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πάτελ σε δηλώσεις της για τις αναγγελίες της κυβέρνησης αργότερα σήμερα Δευτέρα σχετικά με την αντιμετώπιση των καταδικασμένων για υποθέσεις τρομοκρατίας, διευκρίνισε ότι σχεδιάζεται αναθεώρηση των όρων και των προϋποθέσεων για τη χορήγηση αδειών και τερματισμός των πρόωρων αποφυλακίσεων. “Το σωστό είναι τα άτομα αυτά να παραμένουν στην φυλακή”, τόνισε.

Η επίθεση

Την Κυριακή, περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδος, άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιτέθηκε σε πολίτες στην περιοχή Streatham του Λονδίνου, τραυματίζοντας τρεις.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης της επίθεσης είναι ο 19χρονος τζιχαντιστής Sudesh Amman ο οποίος είχε αποφυλακιστεί μόλις πριν από λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του για παράπτωμα που συνδέεται με την τρομοκρατία. Ο Sudesh είχε φυλακιστεί το 2018, σε ηλικία 18 ετών τότε, με την κατηγορία διακίνησης τρομοκρατικού υλικού και συλλογής πληροφοριών προς χρήση σε τρομοκρατικές επιθέσεις.

Επίθεση στο Λονδίνο: Δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός τραυματία

Το διάστημα της σύλληψής του ήταν φοιτητής και είχε ανεβάσει σε εφαρμογή μηνυμάτων σε κινητό ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα, στο οποίο έγραφε “το Ισλαμικό κράτος είναι εδώ και θα μείνει”, όπως και βίντεο με αποκεφαλισμούς προς την κοπέλα του. Η σύλληψή του είχε γίνει από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας, μετά από έρευνα για τις διαδικτυακές του δραστηριότητες.

Λονδίνο επίθεση1

Ένας αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε σε βρετανικά μέσα πως είδε “έναν άνδρα που κρατούσε μια ματσέτα και είχε πάνω στο στήθος του ασημένια κάνιστρα να καταδιώκεται από έναν μυστικό αστυνομικό”. Στη συνέχεια, ακούστηκαν τρεις πυροβολισμοί και ο δράστης έπεσε νεκρός. Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες που διακινούνται στα social media, ο δράστης φώναζε “Αλλάχ Ακμπάρ” (“ο Αλλάχ είναι μεγάλος”). Εν τω μεταξύ, μυστήριο επικρατεί με μια βαλίτσα που φέρεται να κρατούσε ο δράστης. Μάρτυρες υποστηρίζουν πως η αστυνομία τούς ζήτησε να απομακρυνθούν από την περιοχή, γιατί οι αρχές φοβήθηκαν πως ο δράστης μετέφερε εκρηκτικό μηχανισμό.

Ο δράστης φορούσε ένα ψεύτικο γιλέκο αυτοκτονίας, πρακτική που είχε επαναληφθεί σε προηγούμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, όπως στη Γέφυρα του Λονδίνου το 2017 και το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ