Κορωνοϊός: Στις Φιλιππίνες ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας

197

Στις Φιλιππίνες κατεγράφη ο πρώτος νεκρός εκτός Κίνας από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 304. 

Πρόκειται για έναν Κινέζο από την πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο κοροναϊός. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές των Φιλιππίνων, εμφάνισε πνευμονία και τελικά υπέκυψε.

Πρόκειται «για τον πρώτο θάνατο που καταγράφεται εκτός της Κίνας », δήλωσε στον Τύπο ο Ραμπίντρα Αμπεγιασίγκε, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στις Φιλιππίνες. Κατά το υπουργείο Υγείας της χώρας, έχει επιβεβαιωθεί τουλάχιστον άλλο ένα κρούσμα του 2019-nCoV στη χώρα, εκτός του θανόντος.

Τα συνολικά κρούσματα εκτός Κίνας αγγίζουν τα 150, ενώ μόνο στην επαρχία Χουμπέι, οι αρχές έκαναν λόγο για 1.921 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια ως τα μεσάνυχτα της 1ης Φεβρουαρίου ανερχόταν σε 2.590, ενώ συνολικά, από την αρχή της έκρηξης της επιδημίας, έχουν νοσήσει 14.380 άτομα.

Προς διεθνή «απομόνωση» η Κίνα

Τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά εντός και εκτός Κίνας έχουν θέσει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού πολλές χώρες σε όλο τον πλανήτη, ενώ ολοένα και περισσότερα είναι τα κράτη που θέτουν σε «καραντίνα» τους Κινέζους πολίτες.

Χθες, κατεγράφη και όδγοο κρούσμα στις ΗΠΑ, όπου η έχει ανακοινωθεί σειρά μέτρων, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αποφάσισε να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα όλων των αλλοδαπών που έχουν επισκεφθεί πρόσφατα την Κίνα. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι μπορεί να προσφέρει κατάλυμα σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό και χρειάζεται να τεθούν σε καραντίνα.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες «ζήτησαν από το υπουργείο Άμυνας να διαθέσει πολλές εγκαταστάσεις στις οποίες θα μπορούν να στεγαστούν τουλάχιστον 250 άνθρωποι σε ατομικούς θαλάμους ως τις 29 Φεβρουαρίου 2020», διευκρινίζεται σε ανακοίνωση.

Τρία νέα κρούσματα επιβεβαίωσε και η Ιαπωνία. Η τελευταία χώρα που προστέθηκε στη λίστα των κρατών τα οποία έχουν απαγορεύσει την είσοδο σε αλλοδαπούς προερχόμενους από την Κίνα, ήταν η Νέα Ζηλανδία, με το μέτρο να τίθεται σε ισχύ από αύριο, Δευτέρα.

Πηγή: kathimerini.gr