Από τον ανοιξιάτικο καιρό στην απότομη βαρυχειμωνιά

225

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020, 08:04

Με ανοιξιάτικη διάθεση έκανε ποδαρικό ο Φεβρουάριος. Η άνοδος της θερμοκρασίας έγινε αισθητή από την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, με τον υδράργυρο να εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία έως την Τρίτη 04 Φεβρουαρίου.

Μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος παρουσίασαν αρκετές ηπειρωτικές περιοχές ήδη από την Παρασκευή, ιδιαίτερα στις πεδιάδες της κεντρικής και βόρειας χώρας. Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών και της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια της ημέρας οι μέγιστες θερμοκρασίες σημείωσαν άνοδο, ενώ λόγω της απουσίας νεφών κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ελάχιστες θερμοκρασίες έπεσαν κάτω από το μηδέν. Το μεγαλύτερο θερμοκρασιακό εύρος ήταν της τάξης των 22 βαθμών και παρατηρήθηκε στα Γρεβενά, όπου η ελάχιστη θερμοκρασία έπεσε στους -6,1 βαθμούς και η μέγιστη ανήλθε στους 16,1 βαθμούς.

Μεγαλύτερα θερμοκρασιακά εύρη περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, καθώς η μεταφορά θερμών αέριων μαζών προς την περιοχή μας θα συνεχιστεί, με κορύφωση την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου.

‘Ετσι το διήμερο Δευτέρα 3/02 και Τρίτη 4/02, οπότε σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς Κελσίου. Σταδιακή, ραγδαία υποχώρηση της θερμοκρασίας, περιμένουμε από την Τετάρτη 5/02.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η κίνηση των θερμών αερίων μαζών πάνω από την Ευρώπη και την Ελλάδα μέχρι και τις βραδινές ώρες της Τρίτης 4/02. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται χάρτες με την απόκλιση της θερμοκρασίας από τις «κανονικές» για την εποχή τιμές της σε υψόμετρο 1.500 περίπου μέτρων, στάθμη της ατμόσφαιρας που χρησιμοποιείται στη μετεωρολογία για την παρακολούθηση της κίνησης θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Όπως φαίνεται στα τελευταία στιγμιότυπα του βίντεο, οι θερμοκρασίες θα ανέλθουν σε επίπεδα ακόμα και 13 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή.

Μπορεί ο νέος μήνας να έκανε ποδαρικό στη χώρα μας με καιρό που θυμίζει Άνοιξη, όμως τα μετεωρολογικά μοντέλα δείχνουν μια σημαντική κακοκαιρία στα μέσα της εβδομάδας. Tα τελευταία στοιχεία θέλουν μεταβολή του καιρού από την Τετάρτη 05 Φεβρουαρίου.

Κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών προς την χώρα μας

Η νέα αυτή κακοκαιρία θα χαρακτηρίζεται από σημαντική πτώση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμούς, ισχυρούς ανέμους, βροχές και καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις, όχι μόνο σε ορεινές περιοχές αλλά και σε ημιορεινά τμήματα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα τοπικά και σε χαμηλότερα σχετικά υψόμετρα. 

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πώς κινούνται οι ψυχρές αέριες μάζες από την Τετάρτη:

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ημέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία:

Δευτέρα 03-02-2020

Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, κυρίως στα δυτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Τρίτη 04-02-2020

Στα δυτικά, τα νότια και το ανατολικό Αιγαίο νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές που κατά τη διάρκεια της νύχτας στα βορειοδυτικά θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, που βαθμιαία στα βόρεια θα αυξηθούν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα ενισχυθούν, φθάνοντας στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Τετάρτη 05-02-2020

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και αρχικά στα δυτικά, τα βόρεια, το ανατολικό Αιγαίο και βαθμιαία κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και βαθμιαία και σε ημιορεινές περιοχές στα κεντρικά και βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, οι οποίοι αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα ενισχυθούν τοπικά στα 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια.

Πέμπτη 06-02-2020

Στα βόρεια νεφώσεις χιονόνερο, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά πτώσεις και βροχές ή σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα ανατολικά και νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε περιοχές στα κεντρικά ηπειρωτικά με χαμηλότερο υψόμετρο, πιθανώς κατά τόπους πυκνές στα ανατολικά ηπειρωτικά. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

Παρασκευή 07-02-2020

Στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα βόρεια ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης. Στα δυτικά λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πηγή: zougla.gr