Καθαρισμός υφιστάμενης υδρευτικής γεώτρησης στον Κορινό & αντικατάσταση αναχρονιστικού αντλητικού συγκροτήματος από τη ΔΕΥΑΚ

383

Στον καθαρισμό με αεροσυμπιεστή – διαδικασία air-lift υφιστάμενης υδρευτικής γεώτρησης στην περιοχή Αγ. Παρασκευής Κορινού & παράλληλα στην αντικατάσταση του υφιστάμενου αναχρονιστικού αντλητικού συγκροτήματος προχώρησαν συνεργεία της ΔΕΥΑΚ, στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, το τελευταίο διάστημα ο Κορινός αντιμετώπισε προβλήματα ομαλής υδροδότησης (έλλειψη επάρκειας και θολερότητας). Για τον λόγο αυτό η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. άμεσα προέβη σε διαδικασία εξαγωγής του αντλητικού συγκροτήματος ισχύος 40hp. με σκοπό τον έλεγχο της λειτουργίας του. Τα αποτελέσματα φανέρωσαν ότι η αντλία είχε καταστραφεί. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. προχώρησε σε διαδικασία αντικατάστασης της αντλίας προχωρώντας παράλληλα σε καθάρισμα των στελεχών (σωλήνων) της γεώτρησης από τις επικαθίσεις κόκκινου χώματος (αργιλικά εδάφη).

Ταυτόχρονα προέβη σε καθαρισμό-air lift της γεώτρησης με την χρήση κομπρεσέρ σε όλο το βάθος της (182μ), ενώ χθες έγινε τοποθέτηση νέου αναβαθμισμένου αντλητικού συγκροτήματος 60hp (Ευρωπαϊκής προέλευσης) με σκοπό την αναβάθμιση τόσο των ποσοτικών όσο και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του αντλούμενου ύδατος.

Αυτοψία στις εργασίες πραγματοποίησαν ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αστέριος Μπουσνάκης, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες & επιστημονικούς συνεργάτες.

«Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΔΕΥΑΚ προς τους Δημότες, ο εκσυγχρονισμός και η ενίσχυση των υποδομών ύδρευσης συνιστά για τη διοίκησή μας ζήτημα μείζονος σημασίας» τόνισε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του, ο κος Κουκοδήμος.

 «Η Διοίκησή μας εργάζεται συστηματικά, αδιάλειπτα και συντονισμένα, υλοποιώντας έργα υποδομής, που δίνουν λύσεις σε ό, τι πολυτιμότερο, το νερό. Στόχος μας και φροντίδα είναι να διατηρήσουμε την ποιότητα του παρεχόμενου ύδατος σε υψηλό επίπεδο και την ποσότητα σε ικανοποιητικό επίπεδο» σημείωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αστέριος Μπουσνάκης.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, ο Κορινός αντιμετωπίζει διαχρονικά ορισμένα θέματα ως προς τη θολερότητα του νερού από τις υδρευτικές του υποδομές. Συγκεκριμένα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (περίπου 2 έτη) εμφανίζεται συσσώρευση φερτών υλικών αργυλικής μορφής (κόκκινου χρώματος) στη δεξαμενή ύδρευσής του.

Τα φερτά προέρχονται από το αντλούμενο νερό των υφιστάμενων υδρογεωτρήσεων. Η γεώτρηση που βρίσκεται στη θέση Αγ. Παρασκευή είναι αυτή η οποία παροχετεύει κατά κύριο λόγο τον Κορινό. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός για τον καθαρισμό της δεξαμενής ύδρευσης σε ετήσια βάση.

Η γεώτρηση της Αγ. Παρασκευής από το 2005 ήταν εξοπλισμένη με αντλητικό συγκρότημα ισχύος 50hp. Ακολούθως εν έτη 2017 αντικαταστάθηκε το αντλητικό συγκρότημα ισχύος 50hp με νέο μικρότερης ισχύος 40hp. Απόρροια της τοποθέτησης μικρότερης ισχύος αντλητικού συγκροτήματος ήταν να αντλείται μικρότερη ποσότητα ύδατος προκαλώντας προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση του Κορινού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Τέλος, τα απομακρυνθέντα καλώδια και το αναχρονιστικό αντλητικό συγκρότημα μεταφέρθηκαν και φυλάσσονται στον χώρο του αντλιοστασίου της Ανδρομάχης, ενώ εντός  του επόμενου μήνα θα πραγματοποιηθεί και ο καθαρισμός της δεξαμενής ύδρευσης του Κορινού.