Οι φτωχές χώρες, βαρόμετρο για τον καρκίνο του τραχήλου

176

ΒΟΣΤΩΝΗ. Περισσότερα από 74 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 62 εκατομμύρια θάνατοι στα επόμενα 100 χρόνια μπορούν να προληφθούν, εφόσον 78 από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου επεκτείνουν τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, τις εξετάσεις τραχήλου της μήτρας και τις αντικαρκινικές θεραπείες, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

Οι έρευνες, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, δείχνουν ότι συνδυασμός εμβολισμού των κοριτσιών, ελέγχου για την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου και πρόσβασης σε αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των περιστατικών κατά 97% και της θνησιμότητας κατά 99%, προλαμβάνοντας 74 εκατομμύρια κρούσματα.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, 78 αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου θα πρέπει να εμβολιάσουν ποσοστό 90% των κοριτσιών κατά του ιού HPV, ενώ 70% από τις γυναίκες αυτές θα πρέπει να υποβληθούν σε τεστ τουλάχιστον δύο φορές στη ζωή τους μέχρι το 2030.

Η Αυστραλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου, με τον συστηματικό εμβολιασμό του γυναικείου πληθυσμού να επιτρέπει στις υγειονομικές υπηρεσίες να δηλώνουν ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας θα έχει εξαφανιστεί οριστικά από τη χώρα μέχρι το 2035.

Πηγή: kathimerini.gr