Υπηρεσία Ασύλου με διπλοβάρδιες

188

Την απόφαση να εφαρμόσει τη νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στο προσωπικό της Υπηρεσίας Ασύλου να απασχολείται με το σύστημα εναλλαγής βαρδιών έλαβε χθες ο υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, εξαιτίας των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Η απόφαση αφορά όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ασύλου, καθώς και των τμημάτων της Εθνικής Μονάδας Δουβλίνου και Πληροφορικής της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου, και έχει διάρκεια ενός έτους. 

«Η απόφαση του κ. Μηταράκη αποσκοπεί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του όγκου των εκκρεμών αιτήσεων ασύλου, που λιμνάζει, καθώς και στη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι το νέο σύστημα βαρδιών θα συντελέσει στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, που αναμένεται να προστεθεί εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος στην Υπηρεσία. Σύμφωνα με την απόφαση, η πρωινή βάρδια ξεκινάει στις 6 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 2 μ.μ., ενώ η  απογευματινή ξεκινάει στις 2 μ.μ. και ολοκληρώνεται στις 10 μ.μ. Η απόφαση αφορά τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και αυτούς που εργάζονται με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρουν ότι η σχετική απόφαση είναι απολύτως σύννομη με το ισχύον νομικό πλαίσιο και πραγματοποιείται σύμφωνα με την αρχή της ίσης μεταχείρισης εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να προλάβουν αντιδράσεις από συνδικαλιστές. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το εναλλασσόμενο ωράριο για τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου προβλεπόταν και σε νόμο του 2016, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (9 Ιανουαρίου 2020), εκκρεμούν σε πρώτο βαθμό 87.461 αιτήσεις ασύλου, εκ των οποίων οι 27.608 έχουν κατατεθεί από Αφγανούς, οι 16.165 από Σύρους, οι 7.283 από Ιρακινούς και οι 36.405 από πολίτες άλλων χωρών. Ο μέσος όρος έκδοσης αποφάσεων ανά μήνα είναι 4.636, άρα απαιτούνται τουλάχιστον 19 μήνες για την εξέταση των παλαιών αιτήσεων.  

Οπως επισημαίνουν υπάλληλοι της Υπηρεσίας, το θέμα δεν είναι το ωράριο, αλλά ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουν, ώστε να διεκπεραιώνουν όσο το δυνατόν συντομότερα τις αιτήσεις. Επίσης, σημειώνουν ότι οι ανάγκες μιας περιφερειακής διεύθυνσης μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικές σε σχέση με κάποια άλλη. Ενδεικτικά, τον Δεκέμβριο του 2019, στη Λέσβο κατατέθηκαν 3.425 νέες αιτήσεις ασύλου, στη Σάμο 1.067, στη Χίο 582, στη Θεσσαλονίκη 519 και στην Αττική 517. Τον ίδιο μήνα, στο Ηράκλειο κατατέθηκαν 51 νέες αιτήσεις, στη Ρόδο 56, στα Ιωάννινα 60 και στην Πάτρα 64.

Την ανάληψη του ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότητα, η τάξη και ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους προσφυγικούς καταυλισμούς ζητεί το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωσή του, μετά τα πρόσφατα περιστατικά βίας στη Μόρια και αλλού.

Πηγή: kathimerini.gr