Υπ. Υγείας: Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσματα κοροναϊού

220

Η Ελλάδα ακολουθεί τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τυχόν κρούσμα του κοροναϊού», ανέφερε, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

«Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε κρούσμα. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να προλάβουμε τυχόν περιστατικά αλλά και να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα. Δεν προβαίνουμε σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Οφείλουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

«Ακολουθούμε τις σαφείς οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Χθες βράδυ, ο ΠΟΥ ανέβασε το επίπεδο ετοιμότητας στα κράτη-μέλη, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Η χώρα μας έχει ανάλογη εμπειρία, από το παρελθόν, στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τυχόν κρούσμα που θα έρθει στη χώρα και έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να είμαστε έτοιμοι», σημείωσε ο υφυπουργός.

«Όχι» στον πανικό

«Δεν πρέπει να δημιουργούμε πανικό. Οφείλουμε να καθησυχάζουμε τον κόσμο αλλά σε καμία περίπτωση ο κρατικός μηχανισμός δεν εφησυχάζει», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης και αναφορικά με την προετοιμασία που υπάρχει ενημέρωσε:

«Στις πύλες εισόδου της χώρας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές, στην ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού.

Στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και όλων των ιδιωτών γιατρών για την ανάγκη διαλογής και τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος. Έχουν ήδη οριστεί νοσοκομεία αναφοράς, κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης και υπάρχει επάρκεια σε μέτρα ατομικής προστασίας και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για τη νοσηλεία τυχόν περιστατικών».

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση του κοινού, η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση μέσω του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας, σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και στα ΜΜΕ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει δώσει οδηγίες για τη διαχείριση τυχόν κρούσματος σε υπηρεσίες και προσωπικό και οδηγίες για τους επισκέπτες στην Κίνα.

Οδηγίες προς τα σχολεία

Εν τω μεταξύ ο ΕΟΔΥ έχει στείλει οδηγίες προς τις σχολικές μονάδες για τη λήψη προληπτικών μέτρων που αφορούν στην αποφυγή ενδεχόμενης διασποράς του νέου κοροναϊού.

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς αναπνευστικών ιών περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής και καθαρισμού και απολύμανσης χώρων, επιφανειών και αντικειμένων.
1. Οδηγίες ατομικής υγιεινής:
– Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
– Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό,με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
– Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
– Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
–  Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
– Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
– Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’,πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμάτων.
– Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Το μπουκάλι με το αλκοολούχο διάλυμα να βρίσκεται κοντά στην έξοδο της αίθουσας διδασκαλίας και να χρησιμοποιείται υπό την εποπτεία του εκπαιδευτικού της τάξης.

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης:
– Συστηματικός και επαρκής αερισμός όλων των χώρων κυρίως στα διαλείμματα.
– Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, συχνός καθαρισμός των λείωνεπιφανειών που
χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, βρύσες κλπ) με
κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος
οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
– Οι εργασίες καθαρισμού να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας και τα γάντια, μετά τη
χρήση τους, να απορρίπτονται.
-Η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμιά περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
Επισημαίνεται ότι οι παρούσες οδηγίες έχουν συνταχθεί με βάση τα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα και
ενδέχεται να τροποποιηθούν, καθώς εξελίσσεται η επιδημία.

Πηγή: tanea.gr