Τα βραβεία «Μαζί για το Παιδί» τίμησαν τον ουσιαστικό, χαμηλόφωνο εθελοντισμό

197

Η πρόεδρος της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί» στο βήμα της εκδήλωσης.

Μας άφησε κάτι θετικό η δεκαετής κρίση; Αναμφισβήτητα την αναγνώριση της εθελοντικής προφοράς, που πάντοτε ήταν συνυφασμένη με το ελληνικό φιλότιμο, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εκδηλώθηκε τόσο με αυθόρμητες ατομικές όσο και με οργανωμένες συλλογικές μορφές. Είναι λοιπόν συγκινητικό ένας φορέας που έχει δώσει πολλά στην ελληνική κοινωνία, όπως η ένωση «Μαζί για το Παιδί», να στρέφει το βλέμμα προς άλλες προσπάθειες στο πεδίο αυτό, ώστε να τις αναδείξει και να τις επιβραβεύσει.

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων της ένωσης στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς, όπου τιμήθηκαν για το έργο τους δύο ξεχωριστοί άνθρωποι: η Αλίκη Τσιαμούρα, πρόεδρος της Ενωσης των Κυριών Δράμας και ο Λεωνίδας Κουρσούμης, δημιουργός του Παλαιοπωλείου των Αστέγων. Τα  βραβεία «Εργο Ζωής» και «Μάθημα Ζωής» τα απένειμε η Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Βουλής. Στο πλαίσιο της τελετής τιμήθηκαν χορηγοί, πρεσβευτές, εθελοντές και ΜΜΕ που στήριξαν το έργο της ένωσης «Μαζί για το Παιδί» τα προηγούμενα δύο χρόνια.


Η Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη με την Αλίκη Τσιαμούρα.

Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου, πρόεδρος της ένωσης, αναφέρθηκε στη φιλοσοφία των βραβείων αυτών αλλά και στα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που κάνουν τη ζωή τους παράδειγμα για όλους εμάς. Η  Αλίκη Τσιαμούρα τιμήθηκε με το βραβείο «Εργο Ζωής». Η δραστήρια και ακαταπόνητη πρόεδρος της Ενωσης Κυριών Δράμας συνεχίζει, μαζί με τους συνεργάτες της, να προσφέρει στήριξη στις ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με κάθε τρόπο, αδιάκοπα επί τρεις δεκαετίες. «Είμαι πολύ ευτυχισμένη και συνάμα περήφανη που βρίσκομαι ανάμεσα σε τόσους σπουδαίους ανθρώπους, ανθρώπους της προσφοράς και της αλληλεγγύης, που έχουν μάθει να δίνουν όλο τους το είναι για τον συνάνθρωπο», υπογράμμισε η βραβευθείσα.

Ο Λεωνίδας Κουρσούμης  έμεινε άνεργος και άστεγος μέσα στην οικονομική κρίση. Με δύο άλλους αστέγους ίδρυσαν το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Κατάφεραν να δημιουργήσουν, επίσης, μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση, με όραμα να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους που είχαν περιέλθει στην ίδια κατάσταση. Ο ίδιος, κατά την παραλαβή του βραβείου «Μάθημα Ζωής», τόνισε: «Θέλω από καρδιάς να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη τιμή που κάνατε στο πρόσωπό μου. Είναι  στην ουσία μια τιμή απέναντι στους συνανθρώπους μας αστέγους, που δεν το βάζουν κάτω. Που παίρνουν το κουράγιο το οποίο τους έχει απομείνει και  διαλέγουν, βάζουν μπροστά με ό,τι τους έχει απομείνει, για να δουν τη ζωή τους με άλλη ματιά».

Πηγή: kathimerini.gr