Τα κινητά τηλέφωνα κυριαρχούν στη ζωή των μικρών παιδιών

198

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πολλά παιδιά κοιμούνται παρέα με το κινητό τους τηλέφωνο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε βρετανική έρευνα που καταγράφει σε ετήσια βάση τη χρήση της τεχνολογίας από τους ανηλίκους. Η έκθεση Childwise, όπως ονομάζεται, διαπίστωσε ότι τα παιδιά αποκτούν κινητό σε μικρότερη ηλικία και τα περισσότερα έχουν τη δική τους συσκευή μέχρι τα επτά τους χρόνια. Ο μέσος όρος που περνούν με το κινητό οι ανήλικοι από 7 έως 16 ετών είναι τρεις ώρες και 20 λεπτά καθημερινά. Οπως επισημαίνει ο ερευνητής Σάιμον Λέγκετ «τα κινητά κυριαρχούν στις ζωές των παιδιών». Οταν οι συσκευές βρίσκονται διαρκώς στο πλάι τους, εξηγεί ο ίδιος, οι γονείς αδυνατούν να επιβάλουν περιορισμούς στη χρήση τους. Η έρευνα, η οποία βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 2.200 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 5 έως 16 ετών, δείχνει τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές των νέων. Σε ποσοστό 57% τα παιδιά έχουν πάντα το κινητό δίπλα στο κρεβάτι τους, ενώ το 44% αισθάνεται «άβολα» αν βρεθεί κάποια στιγμή χωρίς σήμα. Επίσης, το 42% απάντησε ότι έχει πάντα μαζί το κινητό και ότι δεν το απενεργοποιεί ποτέ.

Γενικά τα παιδιά αποκτούν την προσωπική τους συσκευή σε μικρότερη ηλικία, αλλά τα 11 έτη είναι το χρονικό σημείο που σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν το δικό τους κινητό. Περισσότερο από 70% των παιδιών συνδέονται στο Ιντερνετ με το κινητό τους. Τα κινητά είναι η κύρια είσοδος των νέων στο Διαδίκτυο, για επικοινωνία, βίντεο με ψυχαγωγικό περιεχόμενο ή αναζήτηση πληροφοριών. Χρησιμοποιούνται μάλιστα πολύ ευρύτερα, σε σχέση με το ραδιόφωνο, για να ακούσει ένα παιδί ή ένας έφηβος μουσική.

Η έρευνα δείχνει ένα μιντιακό τοπίο όπου κυριαρχούν οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες on-demand. Το YouTube παραμένει κυρίαρχο καθώς χρησιμοποιείται από το 61% των παιδιών καθημερινά και κυρίως από το κινητό. Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η δημοφιλέστερη εφαρμογή και ιστοσελίδα και χρησιμοποιείται για να βλέπουν βίντεο, κυρίως «αστεία», να ακούνε μουσική, να παρακολουθούν μαθήματα ή εκπομπές. Ακολουθούν το Snapchat, το Instagram και το ανερχόμενο Tik Tok, ενώ το WhatsApp συγκαταλέγεται επίσης στα δημοφιλή. Αντιθέτως, το Facebook δεν βρίσκεται καν στην πρώτη δεκάδα. Σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση εκπομπών ή ταινιών, το YouTube παραμένει η δημοφιλέστερη υπηρεσία και ακολουθεί το Netflix.

Είναι προφανές ότι οι πιο νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο διαδικτυακές μορφές για την ψυχαγωγία. Μόνο ένα στα πέντε παιδιά απάντησε ότι παρακολουθεί προγράμματα ως επί το πλείστον στην τηλεόραση.

Για τα παιδιά που παρακολουθούν Netflix, η σειρά τρόμου «Stranger Things» είναι η δημοφιλέστερη μαζί με «Τα Φιλαράκια» και τον «Μπομπ Σφουγγαράκη».

Πηγή: kathimerini.gr