Νυν και πρώην δισεκατομμυριούχοι που βρέθηκαν στης φυλακής τα σίδερα

216

Της Natalie Sachmechi

Στις 23 Ιανουαρίου, ο πρώην δισεκατομμυριούχος John Kapoor, ο ιδρυτής της φαρμακοβιομηχανίας Insys, παραγωγού της φεντανύλης, καταδικάστηκε σε 5,5 χρόνια φυλάκισης καθώς κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία δωροδοκίας γιατρών προκειμένου να συνταγογραφήσουν φαιντανύλη σε ανθρώπους που δεν χρειάζονταν το συγκεκριμένο φάρμακο. Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο δισεκατομμυριούχος Jaime Botín καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκισης γιατί προσπάθησε να βγάλει με το σούπερ γιοτ του λαθραία από την Ισπανία έναν πίνακα του Πικάσο. Παρότι σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Botin μπορεί να αποφύγει να εκτίσει την ποινή του καθώς είναι το πρώτο του αδίκημα, ο Kappor πιθανότατα θα βρεθεί στης φυλακής τα σίδερα.

Σίγουρα δεν θα είναι ο πρώτος -ή ο τελευταίος- δισεκατομμυριούχος που θα περάσει κάποιο χρόνο στη “στενή”. Τουλάχιστον μια δεκάδα νυν και πρώην δισεκατομμυριούχοι έχουν εκτίσει ποινή -ή τουλάχιστον ένα μέρος της- είτε σε κάποια φυλακή υψίστης ασφαλείας είτε σε κάποια φυλακή καταναγκαστικής εργασίας. Κάποιοι άλλοι το έσκασαν προκειμένου να αποφύγουν τη ίδια μοίρα.

Από τους 10 μεγιστάνες που αναφέρονται στη συνέχεια, τέσσερις, μεταξύ αυτών ο Thomas Kwok και ο Michael Milken, διατήρησαν τις περιουσίες τους, ενώ πέντε εξ αυτών, όπως ο Raj Rajaratnam και ο Allen Stanford, αναγκάστηκαν να αποχωριστούν τα πλούτη τους. Δύο, ο Stanford και ο Joaquín Guzmán Loera, εξακολουθούν να εκτίουν την ποινή τους.

Όσον αφορά το ύψος της καθαρής περιουσίας έκαστου σήμερα, έχει υπολογιστεί με στοιχεία έως 23 Ιανουαρίου 2020.

Allen Stanford

Φυλάκιση: Έχει εκτίσει 10 χρόνια ήδη, ενώ συνολικά έχει καταδικαστεί σε 110 χρόνια κάθειρξης
Καθαρή περιουσία: Βγήκε από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 2009

Το 2009, ο Stanford κατηγορήθηκε για επενδυτική απάτη ύψους 7 δισ. δολαρίων τύπου “πυραμίδας” (σύστημα Πόντσι) διαμέσου της Stanford International Bank της Αντίγκουα, της οποίας είναι πολίτης. Δεν έγινε δεκτό το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. Είναι ο άνθρωπος που οργάνωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη απάτη τύπου “πυραμίδας” επενδυτών, μετά τον Bernie Madoff. Το 2012, ο Stanford καταδικάστηκε σε 110 χρόνια κάθειρξη για υποκλοπή τηλεφωνικών συνομιλιών και αλληλογραφίας, παρεμπόδιση έρευνας και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Το δικαστήριο του επέβαλε επίσης χρηματική ποινή ύψους 5,9 δισ. δολαρίων, με ένα μέρος του ποσού αυτού να προορίζεται για τα “θύματά” του.

Mikhail Khodorkovsky και Platon Lebedev

Φυλάκιση:  Εξέτισαν ποινή 10 ετών
Καθαρή περιουσία: Ο Khodorkovsky βγήκε από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 2006. Ο Lebedev το 2005.

Ο κάποτε πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία και με περιουσία ύψους 15 δισ. δολαρίων ο 16ο πλουσιότερος στον κόσμο το 2004, Mikhail Khodorkovsky έγινε ο πιο διάσημος κρατούμενος της χώρας του, όταν συνελήφθη μαζί με τον συνέταιρό του Platon Lebedev για φοροδιαφυγή το 2003. Έχασε την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Yukos που κατείχε και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών, σε μια αμφιλεγόμενη δίκη που ο Khodorkovsky ισχυρίζεται ότι “ενορχήστρωσε” ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο πλαίσιο της ποινής του, ο Khodorkovsky στάλθηκε σε στρατόπεδο εργασίας στη νοτιοανατολική Ρωσία, όπου έγραψε ένα δοκίμιο, με τρία μέρη, για την πολιτική και κοινωνική ευθύνη υπό τον τίτλο “Left Turn”. Οι δύο συνέταιροι υποτίθεται ότι θα αποφυλακίζονταν το 2011, αλλά καταδικάστηκαν εκ νέου για κατηγορίες κατάχρησης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γεγονός που επέκτεινε την ποινή τους για ακόμη έξι χρόνια. Στις 19 Δεκεμβρίου 2013, ο Khodorkovsky αποφυλακίστηκε με προεδρική χάρη που του έδωσε ο Πούτιν λόγω της υγείας της μητέρας του. Ο Lebedev αποφυλακίστηκε ένα μήνα αργότερα.

Raj Rajaratnam

Φυλάκιση: Εξέτισε ποινή 8 ετών
Καθαρή περιουσία: Βγήκε από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 2010.

Ο Rajaratnam, γεννηθείς στη Σρι Λάνκα, έγινε δισεκατομμυριούχος ως ιδρυτής του hedge fund Galleon Group, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το 2009, συνελήφθει από το FBI για διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για 14 κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας. Το 2011, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης, ενώ μέρος της ποινής του ήταν να αποποιηθεί περισσότερα από 50 εκατ. δολάρια και να καταβάλει πρόστιμο ύψους 10 εκατ. δολαρίων. Αποφυλακίστηκε στις αρχές Ιουλίου του 2019, χάρη, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ομοσπονδιακό νόμο “First Step Act”, τον οποίο έπεισαν τον πρόεδρο Τραμπ να υπογράψει μια ομάδα δικηγόρων μεταξύ των οποίων ήταν και η Kim Kardashian. Ο νόμος προβλέπει πρόωρη αποφυλάκιση σε μη βίαιους παραβάτες που έχουν ηλικία άνω των 60 ετών ή είναι άρρωστοι με ανήκεστο βλάβη. Τώρα, ο 62χρονος Rajaratnam, ο οποίος φέρεται να είναι διαβητικός, ζει στη Νέα Υόρκη υπό επίβλεψη.

Thomas Kwok

Φυλάκιση: Εξέτισε ποινή 3 ετών
Καθαρή περιουσία: 2,1 δισ. δολάρια

Ο πρώην συμπρόεδρος της εταιρείας real estate Sun Hung Kai Properties του Χονγκ Κονγκ, με κεφαλαιοποίηση ύψους 43 δισ. δολαρίων, καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης το 2014 ενώ του επεβλήθη και πρόστιμο ύψους 500.000 δολαρίων για δωροδοκία 8,5 εκατ. δολαρίων στον πρώην επικεφαλής γραμματέα διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, Rafael Hui. Ο Kwok αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με την υπόθεση. Ο αδελφός του και πρώην συμπρόεδρος της εταιρείας, Raymond Kwok, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες. Στις 21 Μαρτίου 2019, αναφέρθηκε ότι αποφυλακίστηκε αφού είχε εκτίσει λίγο περισσότερο από τα τρία πέμπτα της ποινής του.

Joaquín Guzmán Loera

Φυλάκιση: Εξέτισε ποινή 2 ετών, ενώ είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη
Καθαρή περιουσία: Βγήκε από τη λίστα των δισεκατομμυριούχων το 2013

Ο πιο διαβόητος, αν όχι ο πιο επικίνδυνος, δισεκατομμυριούχος στη λίστα αυτή είναι ευρύτερα γνωστός ως El Chapo. Για πολλά χρόνια ηγέτης του μεξικανικού καρτέλ ναρκωτικών Σιναλόα, ο Guzmán Loera δραπέτευσε δύο φορές από τις φυλακές του Μεξικού, αλλά τελικά συνελήφθη και εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017. Καταδικάστηκε για εμπορία ναρκωτικών και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το 2019 και τώρα εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης συν 30 χρόνια στις ΗΠΑ. Στον Guzmán Loera επεβλήθη επίσης ποινή αναγκαστικής κατάσχεσης ποσού 12,6 δισ. δολαρίων (σ.μ. τα κέρδη που είχε εισπράξει από τη διακίνηση ναρκωτικών). Το καρτέλ είχε εισάγει εκατοντάδες τόνους κοκαΐνης στις ΗΠΑ και ήλεγχε πάνω από το 60% του εμπορίου ναρκωτικών στο Μεξικό.

Michael Milken

Φυλάκιση: Εξέτισε ποινή 2 ετών
Καθαρή περιουσία: 3,7 δισ. δολάρια

Ο Milken πρωτοστάτησε στη στρατηγική ομολόγων υψηλών αποδόσεων για εταιρικές συγχωνεύσεις και εξαγορές κατά το διάστημα που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Drexel Burnham Lambert στις δεκαετίες του 1970 και του 1980. Το 1986, ενεπλάκη από τον πρώην άρμπερ (σ.μ. φυσικό πρόσωπο που διενεργεί πράξεις αρμπιτράζ) και συνεργάτη του Ivan Boesky σε διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών και χειραγώγηση μετοχών, γεγονός που οδήγησε σε έρευνα από τον πρώην εισαγγελέα των ΗΠΑ Rudy Giuliani. Το 1990, ο Milken δήλωσε ένοχος για έξι κατηγορίες χειραγώγησης μετοχών και φορολογικών παραβάσεων, του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 600 εκατ. δολαρίων και συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές στις συνεχιζόμενες έρευνες. Εξέτισε ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ παράλληλα του έχει απαγορευθεί η δραστηριοποίηση στον χρηματιστηριακό κλάδο εφ’ όρου ζωής. Το 1993, αμέσως μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο του προστάτη, ίδρυσε το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Προστάτη, στον διοικητικό συμβούλιο του οποίου συμμετέχει έως σήμερα. Το 1998, κατέβαλε 47 εκατ. δολάρια για να διευθετήσει έρευνα της SEC, βάσει της οποίας φέρεται ότι παραβίασε τον όρο απαγόρευσης ενασχόλησης με τον χρηματιστηριακό κλάδο. Ο Milken είναι σήμερα επικεφαλής του Milken Institute think tank, το οποίο διοργανώνει το ετήσιο Milken Global Conference στο Λος Άντζελες, το Νταβός της Δυτικής Ακτής.

Jay Y. Lee

Φυλάκιση: Εξέτισε ποινή 11 μηνών
Καθαρή περιουσία: 7 δισ. δολ.

Το 2017, ο Lee, αντιπρόεδρος της Samsung Electronics, καταδικάστηκε στη Νότια Κορέα για κατηγορίες περί δωροδοκίας, οι οποίες σχετίζονταν με τη δίωξη και τελικά φυλάκιση της τότε προέδρου της χώρας Park Geun-hye και της έμπιστής της Choi Soon-sil. Ο Lee φέρεται ότι δωροδόκησε την Choi με 38 εκατ. δολάρια σε μια προσπάθεια να λάβει την έγκριση για τη συγχώνευση της Samsung C&T με την Cheil Industries, καθώς η ολοκλήρωση του deal θα συνεπαγόταν μεγάλα κέρδη για την οικογένεια Lee. Ο Lee αρνήθηκε κάθε αδίκημα. Αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από έφεση τον Φεβρουάριο του 2018, αφού έμεινε στη φυλακή για 11 μήνες. Ο Lee όπως φαίνεται αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επανεκδίκασης της υπόθεσης, γεγονός που θα μπορούσε να τον στείλει πίσω στη φυλακή, με την κατηγορία ακόμη μεγαλύτερης δωροδοκίας, συμπεριλαμβανομένου του “δώρου” προς την ιππέα κόρη της Choi, που αφορούσε άλογα αξίας 2,8 εκατ. δολαρίων.

Alfred Taubman

Φυλάκιση: Εξέτισε ποινή 9 μηνών
Καθαρή περιουσία: Όταν πέθανε, η περιουσία του ανερχόταν σε 3,1 δισ. δολ.

Το 2001, ο πρώην πρόεδρος του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s κατηγορήθηκε μαζί με τον Anthony Tennant, πρόεδρο του οίκου δημοπρασιών Christie’s, ότι συνωμότησαν για τον καθορισμό των ποσοστών προμήθειας που χρεώνονταv κατά τις δημοπρασίες στους πωλητές στις ΗΠΑ, κατά παράβαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας – από το 1993 έως το 1999, έλαβαν τουλάχιστον 400 εκατ. δολάρια σε προμήθειες. Ο Taubman αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες εναντίον του, αλλά καταδικάστηκε σε ένα χρόνο και μία ημέρα φυλάκισης. (Ο Tennant αναφέρεται ότι δεν κατέστει να εκδοθεί από το Λονδίνο, σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο, και δεν δικάστηκε ποτέ). Ο Taubman (απεβίωσε το 2015), που έγινε δισεκατομμυριούχος χτίζοντας εμπορικά κέντρα σε προάστια της Αμερικής, εξέτισε ποινή φυλάκισης 9 μηνών. Αποφυλακίστηκε τον Μάιο του 2003. “Είχα χάσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου, το καλό μου όνομα και περίπου 27 κιλά”, έγραψε στα απομνημονεύματά του.

S. Curtis Johnson

Φυλάκιση: Εξέτισε ποινή 3 μηνών
Καθαρή περιουσία: 4 δισ. δολάρια

Ο Τζόνσον είναι τρισέγγονος του Samuel Curtis Johnson, ιδρυτή του γίγαντα των ειδών καθαριότητας SC Johnson. Το 2011, κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση κατ’ εξακολούθηση της τότε έφηβης θετής κόρης του, κατηγορία που θα μπορούσε να τον χώσει στη φυλακή για 40 χρόνια. Ωστόσο, η η θετή κόρη του αρνήθηκε να παραδώσει τα ιατρικά της αρχεία και μετά από μια τριετή δικαστική διαμάχη, ο Johnson πέτυχε συμβιβασμό: δήλωσε ένοχος για πλημμέλημα τετάρτου βαθμού για σεξουαλική κακοποίηση και απρεπή συμπεριφορά με αντάλλαγμα ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών και την καταβολή προστίμου ύψους 6.000 δολαρίων – εξέτισε μόνο τους τρεις μήνες.

Πηγή: capital/forbes