Μετά το «Νικηφόρος Φωκάς» και το «Κουντουριώτης» κοντά στο «Ορούτς Ρέις»

160

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, 17:04

Μετά το «Νικηφόρος Φωκάς» και το «Κουντουριώτης» κοντά στο «Ορούτς Ρέις»

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» νωρίς το πρωί της Παρασκευής, έφυγε από τα τεμάχια 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου βρισκόταν και κινήθηκε νοτιότερα, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και σύμφωνα με πληροφορίες από την ιστοσελίδα με στρατιωτικό περιεχόμενο militaire.gr, σπεύδει ακόμα μία φρεγάτα, η «Κουντουριώτης». Η φρεγάτα, παρότι η κατάσταση στην περιοχή δείχνει να αποκλιμακώνεται, κρίθηκε ότι πρέπει να βρίσκεται εκεί για παν ενδεχόμενο και αναμένεται να αποπλεύσει από το Ναύσταθμο τις επόμενες ώρες.

Προς το παρόν όπως λένε πηγές του ΓΕΝ θα παραμείνει σε απόσταση ικανή να φθάσει γρήγορα στην επίμαχη περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθούν την κατάσταση από πολύ κοντά και αναμένουν τις επόμενες κινήσεις του τούρκικου πλοίου.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές από την ελληνική πλευρά, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».
 

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2020, 17:43

Πηγή: zougla.gr