Διαμαρτυρία γυναικών από το Αφγανιστάν για τη Μόρια

171

Σε πορεία μέχρι το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης προχώρησαν χθες δεκάδες γυναίκες που διαμένουν στο ΚΥΤ μαζί με τα παιδιά τους.

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας και πορεία μέχρι το κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, προχώρησαν χθες γυναίκες, κυρίως αφγανικής καταγωγής, που διαμένουν εκεί μαζί με τα παιδιά τους. «Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς στη Μόρια. Οι άνδρες πίνουν και τσακώνονται συνέχεια μεταξύ τους», ανέφερε μια Αφγανή στην «Κ», η οποία βρίσκεται επί επτά μήνες στο ΚΥΤ Μόριας με την οικογένειά της. «Οι ουρές στο φαγητό είναι πολύωρες και δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε ούτε ένα μπάνιο. Δεν θέλουμε να ενοχλούμε κανέναν, θέλουμε να μας αφήσουν να φύγουμε, να συνεχίσουμε το ταξίδι μας» προσέθεσε άλλη, ενώ παραμένει το πρόβλημα απουσίας ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σε χιλιάδες σκηνές που βρίσκονται στον ελαιώνα.

Τους κινδύνους για την ασφάλειά τους επισημαίνουν από την πλευρά τους οι υπάλληλοι του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Λέσβου, οι οποίοι εξυπηρετούν κατά μέσον όρο 350 αιτούντες άσυλο ημερησίως. Ας σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Ασύλου λειτουργεί και στεγάζεται εντός του καταυλισμού, κυριολεκτικά μεταξύ των παρατεταγμένων σκηνών, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη, σε περίπτωση ανάγκης, τη διαφυγή χωρίς έξοδο κινδύνου, ενώ αρκετές φορές κρίνεται αναγκαία η εκκένωση λόγω επεισοδίων.

Στο μεταξύ, ελέγχους ξεκίνησαν οι Διευθύνσεις Κτηνιατρικής, Δημόσιας Υγείας και Εμπορίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, κατόπιν εντολής του περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και με τη συνδρομή της Αστυνομίας, στους «πλανόδιους πωλητές» του Ελαιώνα. Μάλιστα, άμεσα διαπιστώθηκε ότι αλλοδαπός διέθετε προς πώληση σε υπαίθριο χώρο και σε θερμοκρασία περιβάλλοντος 16 βαθμών Κελσίου, 20 πρόχειρα συσκευασμένα τεμάχια νωπό πρόβειο κρέας, βάρους περίπου 1 Kg, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Πηγή: kathimerini.gr