Πρώτες προφυλακίσεις για το καρτέλ της κοκαΐνης

192

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι 3 από τους 4 κατηγορουμένους που απολογήθηκαν χθες ενώπιον του 1ου τακτικού ανακριτή, για συμμετοχή στο κύκλωμα εισαγωγής κοκαΐνης που εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Αντίθετα, ελεύθερη αφέθηκε μετά την απολογία της μια νεαρή γυναίκα από τη Μολδαβία, σύντροφος του φερομένου ως υπαρχηγού του κυκλώματος. Της επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα και καταβολή εγγύησης 5.000 ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους στην οργάνωση και ισχυρίζονται πως εκτελούσαν εντολές δίχως οι ίδιοι να έχουν πλήρη γνώση του σχεδίου των «εγκεφάλων». Αντίστοιχα, ο φερόμενος ως υπαρχηγός του κυκλώματος, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ενώπιον του ανακριτή ότι αναγκάστηκε να μπει στην υπόθεση 4 ημέρες πριν από τη σύλληψή του εκβιαζόμενος από μέλη του καρτέλ ναρκωτικών. Σήμερα πρόκειται να  απολογηθούν οι υπόλοιποι 4 κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ίδια υπόθεση.

Συνολικά, στο σχέδιο μεταφοράς του 1,2 τόνου κοκαΐνης από τη Καραϊβική στην Ελλάδα συνελήφθησαν 8 μέλη του κυκλώματος, υπήκοοι Αλβανίας, Μολδαβίας και Ολλανδίας. Εντοπίστηκαν σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Αστακό και Αττική από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών με τη συνδρομή ανδρών της ΕΚΑΜ. Οι δύο «εγκέφαλοι», ωστόσο, ένας Αλβανός με το ψευδώνυμο «γιατρός» και ένας Αραβας αγνώστων λοιπών στοιχείων, διαφεύγουν τη σύλληψη. Φέρεται να ζουν μονίμως στην Ισπανία και πλέον έρευνες για τον εντοπισμό τους διεξάγουν στελέχη της Guardia Civil.

Αρκετοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις στην Ελλάδα και τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης, το έργο των Ισπανών αστυνομικών δυσκόλεψε σημαντικά.

Το κύκλωμα νοίκιασε τον Οκτώβριο του 2018 το ιστιοπλοϊκό «Barracuda Seven», που βρισκόταν ελλιμενισμένο στη μαρίνα του Αλίμου, και ύστερα από παλινωδίες που διήρκεσαν πάνω από ένα χρόνο φόρτωσαν τα ναρκωτικά τον Δεκέμβριο του 2019. Οπως όμως αποδείχθηκε, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών είχε από την πρώτη στιγμή καταφέρει να διεισδύσει στο πολυεθνικό καρτέλ μέσω δύο «συνεργατών» της με κωδικές ονομασίες «Σταύρος Τραντής» και «Κυριάκος Στρατιάς».

Πηγή: kathimerini.gr