Η στάση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

290

Κριτική στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας ασκεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου ανέφερε πως περίμενε από την κυβέρνηση να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, βασιζόμενοι στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη στην ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο του 2018. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, παρά την τότε δέσμευσή του, σήμερα προσπαθεί να νομιμοποιήσει τις περικοπές του νόμου 4387/2016,γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου νομιμοποίησε τις περικοπές του 2012, οι οποίες είχαν μειώσει τα εισοδήματά μας πάνω από 50%.‘Έτσι, η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει τον  κύκλο των μειώσεων μέχρι και σήμερα,τονίζει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.Μεταξύ, άλλων πιο αναλυτικά, αναφέρει πως:

– Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, ουδεμία νέα νομοθετική διάταξη χρειάζεται∙ απεναντίας το μόνο που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τον ν. 4387/2016,ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2016 (μη εφαρμογή νόμου) μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα 300.000 συνταξιούχοι να υφίστανται περικοπές έως 340 ευρώ ανά μήνα (με μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα). Αν η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή είχαν εφαρμόσει τον νόμο δεν θα υπήρχαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

– Η κατάργηση των δώρων επιχειρείται να γίνει πλέον πραγματικότητα: η θέση μας για τα δώρα είναι γνωστή εδώ και καιρό και είναι σαφής: η κυβέρνηση οφείλει να πληρώσει τα δώρα που οφείλονται σε όλους τους συνταξιούχους. Ενδεικτικά, τα δώρα της κύριας σύνταξης που έχουν κοπεί ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ ανά έτος. Μέρος αυτών, ύψους περί τα 972 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καταβλήθηκε νομοθετικά με το αρ. 120 του ν. 4611/2019, κάθε έτος τον μήνα Μάιο τον οποίο είχε ψηφίσει και η σημερινή κυβέρνηση.

– Οι αυξήσεις που φημολογούνται στους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης, όσων έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης είναι και αυτές μια τρύπα στο νερό και δημιουργούν ανισότητες. Το ΣτΕ δεν αναφέρει πουθενά συνταξιοδοτικά έτη αλλά εστιάζει στις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και υποδεικνύει αλλαγές, όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, αλλά ως προς τις αποδοχές. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των υπολοίπων συνταξιούχων (περί τα 2.000.000) όχι μόνον δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά απεναντίας έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται άγριες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα

– Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, το νομοσχέδιο Βρούτση ενοποιεί τον ΕΦΚΑ με  το ΕΤΕΑΕΠ. Η ρύθμιση αυτή συγχώνευσης αποσκοπεί εμφανώς στην ολοσχερή κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ.

Η κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σε αυτό το νομοσχέδιο με τα παρακάτω:

1. Με την κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος τα 5 τελευταία χρόνια για μειωμένη σύνταξη στα 62,εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

2. Με τη κατάργηση του ΕΚΑΣ που αφορά 400.000 συνταξιούχους, αναγκάζοντάς τους να ζουν με συντάξεις πείνας.

3. Δεν ασχολήθηκε με την κατάργηση του 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ πλέον της μιας σύνταξης,

4. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και όχι του έναντι ειδικής εισφοράς.

5. Με τις εκκρεμείς συντάξεις.

6. Με την μείωση ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα.

7. Με τις συντάξεις θανάτου του δημοσίου, παίρνοντας το 25% και όχι το 70% τουλάχιστον από 1/1/2017 που έγινε η συγχώνευση όλων των ταμείων.

Τέλος, η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη, μειώσεις των κύριων συντάξεων και εξαφάνιση των επικουρικών.

Πίνακας2

Πίνακας3

Πηγή: capital.gr