Η προώθηση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση

259

Η ιδέα που βραβεύθηκε είχε τον τίτλο «Δεν είσαι μόνη… Λίζα». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στη Σχολή Μωραΐτη.

«Δεν είσαι μόνη… Λίζα»: αυτός είναι ο τίτλος της ιδέας που βραβεύτηκε από τις ομάδες εκπαιδευτικών που μετείχαν στη διημερίδα «Human Rights for Beginners» και παρουσίασαν προτάσεις, με κοινό άξονα την προώθηση της δημοκρατίας στην εκπαίδευση. Η συμμετοχή στη διημερίδα –οργανώθηκε από τη μη κυβερνητική οργάνωση New Wrinkle σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων του υπουργείου Εξωτερικών και το Συμβούλιο της Ευρώπης– ήταν εντυπωσιακή: 120 εκπαιδευτικοί από 82 σχολεία της Ελλάδας, ενώ το σύνολο των συμμετοχών έφθασε τις 250 (εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών, καθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Rolf Gollob, καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και εμπειρογνώμονας του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαχρονική διαδρομή και στο μέλλον του δημοκρατικού σχολείου στην Ευρώπη. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «το υπουργείο έχει δρομολογήσει την εισαγωγή νέων θεματικών στα σχολεία που περιλαμβάνουν όλο αυτό το αξιακό πλέγμα, όπως τον αλληλοσεβασμό και την ιδιότητα του ενεργού πολίτη». Από την πλευρά της η διευθύνουσα σύμβουλος της Σχολής Μωραΐτη, Χρυσάνθη Μωραΐτη-Καρτάλη, ανέφερε: «Πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν το σχολείο σαν χώρο εκπαίδευσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα πολύ σημαντικές. Τα παιδιά θέλουν το σχολείο χώρο ενσυναίσθησης, καλοσύνης και δικαιοσύνης και είναι ο ρόλος μας να φροντίσουμε να συμβαίνει ακριβώς αυτό». Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε 25-26/1 στο Μαράσλειο Διδασκαλείο και στη Σχολή Μωραΐτη.

Πηγή: kathimerini.gr