«Δεν σας λέμε αντίο, αλλά au revoir»

235

Πανευτυχής, ο ηγέτης του Κόμματος Brexit, Ν. Φάρατζ, υψώνει βρετανικό σημαιάκι προτού ψηφίσει για τελευταία φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δύο εικοσιτετράωρα πριν από την επίσημη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε, ύστερα από μια συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρίαση, τη συμφωνία της κυβέρνησης Τζόνσον με τις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit. Η συμφωνία εγκρίθηκε με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές, επισφραγίζοντας το τέλος των 47 χρόνων στη διάρκεια των οποίων το Μεγάλο Νησί ήταν εξέχον μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας.

«Πάντα θα σας αγαπάμε και δεν θα είστε ποτέ μακριά μας», δήλωσε πριν από την ψηφοφορία η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την ευχή για στενή συνεργασία μεταξύ της Βρετανίας και των «27» σε κρίσιμους τομείς, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι προκλήσεις στο πεδίο της ασφάλειας. «Αυτή η ψηφοφορία δεν είναι το αντίο, είναι μόνο το au revoir», τόνισε ο εκπρόσωπος του Σώματος για το Brexit, Γκι Φερχόφσταντ, εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για την αποχώρηση των 73 Βρετανών ευρωβουλευτών που έφερναν, όπως είπε, στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο «το πνεύμα, τη γοητεία, την ευφυΐα, αλλά και το πείσμα τους». Μετά την ψηφοφορία, ακολούθησε δεξίωση αποχαιρετισμού των Βρετανών ευρωβουλευτών, με τους εκπροσώπους του φιλοευρωπαϊκού, σκωτσέζικου κόμματος SNP να συμβάλουν με τις παραδοσιακές τους γκάιντες.

Παρά τα θερμά λόγια τους, οι Ευρωπαίοι δεν παρέλειψαν να στείλουν τις προειδοποιήσεις τους στο Λονδίνο ενόψει των νέων διαπραγματεύσεων που θα αρχίσουν τη Δευτέρα για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών. «Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε τις δυσκολίες να επιτευχθεί συνεκτική συμφωνία οικονομικής συνεργασίας στους μόλις 11 μήνες της μεταβατικής περιόδου.

Πηγή: kathimerini.gr