Δ. Κατερίνης: Έντονη αντιπαράθεση Κ. Κουκοδήμου & Σ. Χιονίδη στο δημοτικό συμβούλιο

534

Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Κατερίνης Κώστα Κουκοδήμου και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και βουλευτή Σάββα Χιονίδη όπως επίσης και οι χαρακτηρισμοί που απέδιδαν ο ένας στον άλλο, σημάδεψε την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης για την ψήφιση του προϋπολογισμού και του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης οικονομικού έτους 2020.

Ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Κουκοδήμος

Στη αρχική εισήγηση του ο δήμαρχος Κατερίνης κ. Κουκοδήμος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι έστω και αργοπορημένα θα ψηφίσουν τον προϋπολογισμό αφού έπρεπε πρώτα να τον ισοσκελίσουν. Επανέλαβε ότι δεν είναι υπερήφανοι για την σύναψη του δανείου αλλά ήταν αναγκαίο «Πρέπει να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό γιατί πρέπει να πληρώσουμε τους επαγγελματίες που χρωστά ο δήμος» είπε ο κ. Κουκοδήμος και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους όπως είπε. Ευχαρίστησε δε τον υπουργό εσωτερικών, τον υφυπουργό και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου καθώς επίσης και τον υπουργό οικονομικών που τους καθοδήγησαν για τον τρόπο που έπρεπε να ακολουθήσουν για να κλείσουν τον προϋπολογισμό και να αποφύγουν όπως τόνισε τις επιπτώσεις του παρατηρητήριου. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό είπε ότι περιστέλλει τις δαπάνες και βελτιώνει τα οικονομικά ξεκινώντας από τα πετρέλαιο όπου είναι κατά 75 χιλιάδες λιγότερο σε σχέση με πέρυσι και οκτώ χιλιάδες από τη βενζίνη που χρησιμοποιούν.

Ο κ. Χιονίδης

Παίρνοντας τον λόγο ο Σ. Χιονίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό είναι ενταγμένα τα έργα της δικής του διοίκησης. «Ερχόμαστε να ψηφίσουμε έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει τίποτα να συνεισφέρει. Με χαρά βλέπω ότι υπάρχουν τα έργα προστασία διαβρούμενων ακτών, βιοκλιματικές αναπλάσεις, ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου . Χαίρομαι που βλέπω να έργα που εντάξαμε στον «Φιλόδημο» τις παιδικές χαρές τις συντηρήσεις σχολείων, τα πρόγραμμα ΤΕΒΑ που ο μόνος δήμος σε όλη την περιφέρεια Κ. Μακεδονίας καταπολέμησης της φτώχιας είναι ο δήμος Κατερίνης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χιονίδης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «ανούσιες» τοποθετήσεις περί δήθεν επιτήρησης του δήμου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν απευθυνόμαστε σε ιθαγενείς». Επιπλέον, αναφερόμενος στη σύναψη του δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στα όσα αναφέρει στην απόφαση του το Δ.Σ του Ταμείου κάνοντας δεκτό το αίτημα του δήμου Κατερίνης για δανεισμό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πρακτικό της απόφασης αυτής, ελήφθη, μεταξύ άλλων, υπόψη «η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας, της βιωσιμότητας και της ορθολογικής οργάνωσης του Δήμου, η δανειοληπτική ικανότητα βάσει του ύψους των διερχόμενων εσόδων ΚΑΠ του έτους 2019 καθώς και η κανονική εξυπηρέτηση των ήδη χορηγηθέντων δανείων του δήμου».

«Ένας που είναι χρεωμένος έχει πιστοληπτική ικανότητα; Έχει βιωσιμότητα; Άρα προκύπτει από τα στοιχεία για την πιστοληπτική ικανότητα ότι ο δήμος έχει για να παίρνει δάνεια. Έχει τη δυνατότητα να δανείζεται, όπως και να αναπτύσσεται. Επιτέλους ας σταματήσουν αυτά. Φτάνει. Καταλάβαμε γιατί τα λέγατε και με τόση έμφαση. Και μάλιστα ήταν πάρα πολλοί που τα πίστεψαν περί δήθεν χρεών και χρεωμένου δήμου», σημείωσε ο κ. Χιονίδης

Η αντιπαράθεση και οι χαρακτηρισμοί

Τα όσα είπε ο πρώην δήμαρχος πυροδότησαν την έντονη αντίδραση του δημάρχου κ. Κουκοδήμου ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Χιονίδη ότι παρέδωσε ένα δήμο χρεωμένο, ότι τα έργα που βρήκαν όταν ανέλαβαν ήταν ρημαδιό. «Θέλετε να πάρετε και τα εύσημα για τα έργα που κάνατε. Να πάτε στη βουλή, γιατί μουγκοθόδορος είστε στη βουλή. Δυο ομιλίες έξι μήνες και εκεί θα δούμε αν θα πάτε άλλη φορά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκοδήμος, για να του απαντήσει ο κ. Χιονίδης: « 12 χρόνια στη βουλή μηδέν ομιλίες, μηδέν παρουσία. Ας μας πει αν μίλησε ποτέ στη βουλή».

Ο κ. Λιακόπουλος

Στην τοποθέτηση του μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Θανάσης Λιακόπουλος τόνισε ότι ο συνδυασμός του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, πιστός στις αρχές που έχει. «Από την πρώτη στιγμή ταχθήκαμε κατά της σύναψης του δανείου και της αύξησης των δημοτικών τελών και ως εκ τούτου δεν θα ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό» σημείωσε.

Ο κ. Τσουπέης

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκος Τσουπέης χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ένα από τα κορυφαία θέματα . «Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί κινείται στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει επιβάλλει τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση όσο και η σημερινή» επεσήμανε.

Ο κ. Παπαδόπουλος

«Να πούμε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια» τόνισε χαρακτηριστικά στην τοποθέτηση του ο Ευγένιος Παπαδόπουλος. «Είμαστε άτυχοι που είχαμε έναν βουλευτή 12 χρόνια που έκανε αυτό που μπορούσε και τώρα έχουμε έναν άλλο βουλευτή οι οποίοι έρχονται εδώ να μαλώσουν μεταφέροντας το κοινοβουλευτικό πνεύμα. Αυτό είναι απαράδεκτο» σημείωσε και πρόσθεσε ότι δεν ψηφίζει αυξήσεις άρα ούτε και δάνεια.

Οι τοποθετήσεις της πλειοψηφίας

Στις τοποθετήσεις τους αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας αναφέρθηκαν στην οικονομική κατάσταση του δήμου και στην αναγκαιότητα να πάρει ο δήμος το δάνειο προκειμένου να εξυπηρετήσεις τις υποχρεώσεις του και τις οφειλές που έχει. Ο κ. Νταντάμης έκανε λόγο για «χρεωκοπημένο δήμο, ΔΕΥΑΚ και Ολυμπιάδα». Στο ίδιο πνεύμα και οι τοποθετήσεις των υπολοίπων που αναφέρθηκαν καθένας στις αρμοδιότητες που έχει , υποστηρίζοντας πως όταν ανέλαβαν υπήρχαν οφειλές, δεν υπήρχε προετοιμασία και ωριμότητα στις μελέτες και έργα κινδύνευαν να απενταχθούν από τα προγράμματα.

Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους δημοτικούς συμβούλους της συνδιοίκησης.

Πηγή