Άδειοι δρόμοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα στην Ουχάν που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω του κορναϊού

361

Οι φωτογραφίες από δορυφόρο της πόλης Ουχάν στην κεντρική Κίνα είναι αποκαλυπτικές: οι δρόμοι, άδειοι από ανθρώπους και αυτοκίνητα, αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο το πόσο αποτελεσματικές ήταν οι προσπάθειες των αρχών να πειστούν οι κάτοικοι στο επίκεντρο της επιδημίας να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και ευάλωτη σε καταστροφικές πλημμύρες, η Ουχάν εκτείνεται σε μια περιοχή άνω των 8.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων -πέντε φορές το μέγεθος της ευρύτερης περιοχής του Λονδίνου.

Οι αρχές έχουν ουσιαστικά αποκλείσει μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, έναν βασικό κόμβο μεταφορών, που κανονικά αυτή την περίοδο -αργίες για το κινεζικό νέο έτος- γνωρίζει έντονη επιβατική κίνηση καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους για να επισκεφθούν τις οικογένειές τους.

Η φωτογραφία που τραβήχτηκε στις 28 Ιανουαρίου δείχνει μια μεγάλη γέφυρα στον ποταμό Γιανγκτσέ έρημη από αυτοκίνητα, ενώ σε αντίστοιχη εικόνα της 12ης Ιανουαρίου το πέρασμα αυτό φαίνεται γεμάτο με αυτοκίνητα. Για να δείτε τις εικόνες, ανατρέξτε στο https://tmsnrt.rs/2RUwIDO

Η μεταγενέστερη εικόνα αποκαλύπτει επίσης την απουσία σταθμευμένων οχημάτων στους γειτονικούς δρόμους. Λείπουν ακόμα και τα πλοία που φαίνονταν προηγουμένως στα θολά νερά του Γιανγκτσέ, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αντίστοιχη φωτογραφία της 28ης Ιανουαρίου δείχνει τον συνήθως γεμάτο με κόσμο σταθμό τρένου να είναι τώρα άδειος από συρμούς και αυτοκίνητα που υποδηλώνουν ανθρώπινη δραστηριότητα, αν και οι λεπτομέρειες είναι δυσδιάκριτες λόγω της συννεφιάς. Οι επιβάτες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Ουχάν είναι ελάχιστοι, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, με εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν αποκλειστεί ουσιαστικά στις γειτονικές πόλεις, αφού ανεστάλησαν τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς για να ανακοπεί η εξάπλωση του ιού, που θεωρείται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην οποία πωλούνταν παρανόμως άγρια ζώα.

Τώρα, με τον αριθμό των νεκρών από την επιδημία να φθάνει τους 170 στην Κίνα και τα κρούσματα να ανέρχονται σε περίπου 7.700, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι οι αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις θα δημιουργήσουν μεγάλη δυσκολία σε χιλιάδες εργάτες εργοστασίων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους την επόμενη εβδομάδα μετά τις αργίες.

Η British Airways αναστέλλει τις πτήσεις στην ηπειρωτική Κίνα για έναν μήνα

Στο μετακύ, η British Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της στην ηπειρωτική Κίνα για έναν μήνα εξαιτίας του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού.

Εκπρόσωπος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη αναστέλλονται έως το τέλος του Φεβρουαρίου, σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό δεν αφορά τις πτήσεις προς το Χονγκ Κονγκ.

Την ίδια ώρα το Λονδίνο ζήτησε από τις κινεζικές αρχές να επιτρέψουν στα μέλη των οικογενειών Βρετανών πολιτών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας που βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του κοροναϊού, να φύγουν, σύμφωνα με εκπρόσωπο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η Βρετανία ελπίζει ότι θα επιτραπεί να αναχωρήσει το ταχύτερο δυνατό από την Κίνα πτήση με την οποία προβλέπεται να απομακρυνθούν Βρετανοί πολίτες από την Ουχάν, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η πτήση αυτή αναμενόταν να αναχωρήσει νωρίτερα σήμερα, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει άδεια.

«Υπάρχει επιπλέον η επιδίωξη σύντροφοι ή σύζυγοι Βρετανών πολιτών να μπορέσουν να αναχωρήσουν επίσης. Έχουμε τονίσει αυτό το σημείο στις κινεζικές αρχές», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα συνδικάτα του προσωπικού καμπίνας της Air France ζήτησαν από τη γαλλική αεροπορική εταιρεία να σταματήσει τις πτήσεις στην Κίνα, σύμφωνα με δηλώσεις που έκαναν εκπρόσωποι του προσωπικού στο Reuters, λόγω των ανησυχιών που υπάρχουν ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να εκτεθούν κατά τις πτήσεις στον νέο κοροναϊό και να συμβάλουν στην εξάπλωση του ιού.

Τα κύρια συνδικάτα προσωπικού καμπίνας της Air France ζήτησαν από τους διευθυντές σε συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη να σταματήσουν οι πτήσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους των UNAC και SNPNC, των δύο από τα τέσσερα μεγαλύτερα συνδικάτα.

Ερωτηθείς να κάνει κάποιο σχόλιο, εκπρόσωπος της Air France-KLM, απάντησε: «Η Air France παρακολουθεί τη γρήγορη εξέλιξη της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο. Η υγεία και η ασφάλεια των πληρωμάτων της παραμένει απόλυτη προτεραιότητα».

Την ώρα που άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της British Airways έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις τους στην Κίνα, η Air France και η KLM συνεχίζουν τις υπηρεσίες τους σε ένα περιορισμένο μέγεθος λόγω της πτώσης της ζήτησης.

Το αίτημα των συνδικάτων προσωπικού καμπίνας για να σταματήσουν οι πτήσεις της Air France προς το Πεκίνο και τη Σαγκάη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα σε συμβούλιο που θα γίνει και αυτό έχει την υποστήριξη και τουλάχιστον ενός συνδικάτου κυβερνητών, του SPAF, το οποίο ζήτησε και αυτό μεμονωμένα τη διακοπή των πτήσεων.

Η Air France έχει ήδη εφαρμόσει ένα σύστημα που επιτρέπει σε πιλότους και πλήρωμα να απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε πτήσεις στην Κίνα.

Η Τσεχία σταματάει την έκδοση βίζας για τους Κινέζους πολίτες

Η Τσεχική Δημοκρατία σταμάτησε την έκδοση βίζας για τους Κινέζους πολίτες για την αποφυγή της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων CTK, επικαλούμενο τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Τόμας Πέτριτσεκ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει την είδηση αυτή.

Νωρίτερα σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα σταματήσει προσωρινά την ηλεκτρονική έκδοση βίζας για τους Κινέζους πολίτες.

Την ίδια ώρα οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν σήμερα ότι τρία νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στη χώρα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό τους αριθμό.

Δύο άνθρωποι δέχονται φροντίδα για τον ιό στην πρωτεύουσα Ανόι, αναφέρεται στην επίσημη εφημερίδα του υπουργείου Υγείας, ενώ άλλος ένας νοσηλεύεται στη βόρεια επαρχία Τανχ Χόα, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από το Ανόι.

Και οι τρεις επέστρεψαν πρόσφατα στο Βιετνάμ από την πόλη Ουχάν στην Κίνα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του ξεσπάσματος του νέου κοροναϊού, διευκρινίζει η ίδια πηγή.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι δύο Κινέζοι πολίτες που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Ο ένας από αυτούς έχει έκτοτε αναρρώσει.

Όμιλοι πολυτελών ειδών δεσμεύονται για οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων

Καθώς ο κοροναϊός συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, οι όμιλοι πολυτελών ειδών ένδυσης και αξεσουάρ LVMH (Louis Vuitton, Fendi, Dior), Kering (Gucci, Bottega Veneta, Balenciaga) και Swarovski έχουν δεσμευθεί να διαθέσουν το ποσό των 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με το WWD.

«Οι σκέψεις μας είναι στους πολλούς που επηρεάζονται από τη νέα επιδημία κοροναϊού και γι ‘αυτό αποφασίσαμε να χορηγήσουμε κεφάλαια ως άμεση συνεισφορά για να βοηθήσουμε» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του Kering, Φρανσουά Ανρί Πινό στο WWD. Ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής βοήθειας θα διατεθεί απευθείας στον Κινεζικό Ερυθρό Σταυρό.

Ο θανατηφόρος ιός, από τον οποίο πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 132 άνθρωποι και έχουν νοσήσει πάνω από 6.000 παγκοσμίως, προήλθε από την πόλη Ουχάν και άρχισε να εξαπλώνεται κατά τη διάρκεια του σεληνιακού νέου έτους.

Η απόφαση των ομίλων μόδας να διαθέσουν οικονομική βοήθεια δεν είναι μόνο μία ενέργεια αλτρουισμού, αλλά συνδέεται και με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, καθώς ο ιός έχει κλονίσει την παγκόσμια χρηματιστηριακή αγορά. Το 2019, η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως μεγαλύτερη αγορά πολυτελών ειδών μόδας, ενώ οι Κινέζοι πελάτες υπολογίζεται πλέον ότι αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο της αξίας των αγορών πολυτελών ειδών, σύμφωνα με αναφορά των Financial Times.

Πηγή: Newsbeast