Υπέταξε τον Rafa Nadal

268

Σε μια εμφάνιση πολύ υψηλής κλάσης, τόσο αγωνιστικά όσο και πνευματικά, ο Dominic Thiem υπέταξε τον Rafael Nadal με 3-1 σετ και προκρίθηκε στον πρώτο του ημιτελικό σε Grand Slam διοργάνωση, εκτός του Roland Garros!

Αδιαμφισβήτητα σε μια από τις κορυφαίες βραδιές της καριέρας του, ο Dominic Thiem επικράτησε του Rafael Nadal με 7-6 (3), 7-6 (4), 4-6, 7-6 (6) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Australian Open.

Για 4 σετ, τα οποία ξεπέρασαν σε διάρκεια τις 4 ώρες (!), Thiem και Nadal μονομάχησαν μέχρι τελικής πτώσης, με τον Αυστριακό να έχει το κάτι παραπάνω και να παίρνει την τεράστια αυτή νίκη στις λεπτομέρειες, καθώς και στα τρια σετ χρειάστηκε tie-break.

Στο 1ο σετ ο Thiem επέστρεψε μάλιστα από το 5-3, σβήνοντας και ένα set point στο σερβίς του Rafa, στο 5-3, 40-30. Έμεινε “ζωντανός”, έκανε το ζωτικής σημασίας break στην 3η του ευκαιρία και αργότερα “έκλεψε” και το σετ στο tie-break, όπου επιβλήθηκε με 7-3.

Και στο 2ο σετ ο Thiem έμεινε με break πίσω στο 2-4 και κατάφερε ξανά να μείνει στο παιχνίδι πνευματικά και να επιστρέψει στο σετ. Ισοφάρισε με break back σε 4-4 και στο 12o game είχε ακόμα ένα break point και set point (5-6, 30-40). Ο Nadal κρατήθηκε στο σετ, αλλά στο tie-break για μια ακόμα φορά ο Αυστριακός ήταν πιο δυνατός. Παρά το γεγονός πως απώλεσε το αρχικό του προβάδισμα με 4-0 και ισοφαρίστηκε σε 4-4, ο 26χρονος πήρε τους 3 επόμενους πόντους, έκανε το 7-4 και ενίσχυσε το προβάδισμά του στο 2-0 σετ!

O Nadal φυσικά δε σταμάτησε να παλεύει και να κάνει την καλύτερη δυνατή του προσπάθεια σε κάθε πόντο. Δικαιώθηκε προσωρινά ο Ισπανός, ο οποίος κατάφερε να κάνει το μοναδικό break σε ένα σετ που έως τότε δεν υπήρξαν break point, για να φτάσει στο 6-4 στο 10ο game και να μειώσει σε 2-1.

Στο 4ο σετ ήταν η σειρά του Thiem να προηγηθεί πρώτος με break και να χάσει την ευκαιρία να κλείσει το σετ. Ο Αυστριακός, αφού έσβησε 3 break point στο 2ο game και ισοφάρισε σε 1-1, έκανε break στον Ισπανό και πέρασε μπροστά με 2-1. Διατήρησε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του σετ, όμως όταν σέρβιρε για την πρόκριση υπέστη break και ισοφαρίστηκε σε 5-5.

Για ακόμα μια φορά το σετ πήγε στο tie-break, με διαφορετικό τρόπο, κάτι που δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, μιας και ο Thiem ήταν ξανά ο δυνατότερος παίκτης, δείχνοντας τεράστια πνευματική δύναμη. Δεν έχασε την ψυχραιμία του ούτε όταν έχασε διπλό match point o Αυστριακός, το ένα μάλιστα με επεισοδιακό τρόπο, καθώς ο Nadal ρίσκαρε με challenge, θεωρώντας πως η μπάλα είχε περάσει εκτός της βασικής του γραμμής – κάτι για το οποίο δικαιώθηκε.

Ο Ισπανός έσβησε και το επόμενο match point, ισοφάρισε το tie-break με 6-6 και ο Thiem απάντησε με ένα απίθανο πέρασμα στο πιο κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, όπου τα πάντα μπορούσαν να αλλάξουν. Δημιούργησε και 3ο match point, το οποίο ήταν το “φαρμακερό” για τον Rafa, που δεν μπόρεσε να το σβήσει και αυτό, αφού η μπάλα του σταμάτησε στο φιλέ.

Με την 5η νίκη του επί του Rafa σε 14 αναμετρήσεις (5-9), ο Thiem πανηγύρισε την πρώτη του πρόκριση στα ημιτελικά του Australian Open και για την ακρίβεια, την πρώτη του γενικά σε κάποιο Grand Slam, πλην του Roland Garros, όπου ήταν φιναλίστ τα δυο προηγούμενα χρόνια (και ημιφιναλίστ τα 4 τελευταία).

Θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό της Παρασκευής τον Alexander Zverev (10:30GR, Eurosport 1), με φόντο μια θέση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Ο Thiem έχει καλή προϊστορία με τον Zverev, αφού τον έχει κερδίσει στις 6 από τις 8 προηγούμενες συναντήσεις τους.