Τα οφέλη για τράπεζες και “Ηρακλή” από την επιτυχία του 15ετούς ομολόγου

210

Της Νένας Μαλλιάρα

Μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας την προηγούμενη εβδομάδα από την Fitch, η χθεσινή επιτυχής έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με 15ετές ομόλογο, δίνει “φτερά” στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα για να επιτύχει την εξυγίανσή του και να παίξει τον ρόλο του χρηματοδότη της οικονομίας. Με “το όπλο παρά πόδα”, για να ακολουθήσει άμεσα την έκδοση του κρατικού ομολόγου, βρίσκεται η AlphaBank, απευθυνόμενη στις αγορές για την έκδοση ομολόγου TierII.

Η χθεσινή επιτυχής  έκδοση του 15ετούς ομολόγου, με τη μεγαλύτερη διάρκεια από την έναρξη της κρίσης το 2009 και με ορίζοντα ωρίμανσης που ξεπερνά το 2032 και τη λήξη των μέτρων ανακούφισης του ελληνικού χρέους, δεν αποτελεί απλά ένα ισχυρό “διαπραγματευτικό χαρτί” που δίνουν οι αγορές στην ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο της άσκησης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA). Αποτελεί την κομβική στροφή που σηματοδοτεί, και για τους πλέον δύσπιστους, ότι η Ελλάδα βγαίνει από την “χορεία των στιγματισμένων” και έρχεται πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτή αναμένεται μέσα στο 2021, εφόσον συνηγορήσουν θετικά και οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες και η ελληνική Οικονομία συνεχίσει καλπάζοντας. “Κουμπί” για την επενδυτική βαθμίδα θα είναι η ανάπτυξη, ενώ στο μικροσκόπιο των διεθνών οίκων θα μπει εφεξής η πρόοδος στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις (ασφαλιστικό, φορολογική βάση).

Παρά τις προκλήσεις της διαδρομής στη συνέχεια, η χθεσινή ψήφος των αγορών στην έκδοση του 15ετούς κρατικού ομολόγου, ανοίγει ένα κεφάλαιο πιο δυναμικό και αισιόδοξο για Οικονομία και τράπεζες.

Για το τραπεζικό σύστημα οι επιπτώσεις είναι καταλυτικά θετικές σε διπλό μέτωπο. Καταρχάς, στο μέτωπο της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων τους και της μείωσης των κόκκινων δανείων με την επικείμενη λειτουργία του “Ηρακλή”. Η ισχυρή ζήτηση για το 15ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου από ξένους επενδυτές, και δη από τους real money investors (συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες και λοιπούς επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα), καθώς και το καλύτερο του αναμενόμενου επιτόκιο δανεισμού που επετεύχθη (σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι εκτιμήσεις που διαμορφώνονταν για το επιτόκιο την περασμένη Παρασκευή το ανέβαζαν στο 2,15%) δεν θα επηρεάσουν μόνο θετικά τις προμήθειες που θα καταβάλλουν οι τράπεζες για τις κρατικές εγγυήσεις, καθιστώντας ελκυστικότερη τη συμμετοχή τους στον “Ηρακλή”. Το πολύ σημαντικότερο είναι πως το κλίμα που δημιουργεί η έκδοση του 15ετούς ομολόγου, θα φέρει και πολύ πιο σταθερούς επενδυτές στις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή”, οι οποίοι θα επενδύσουν στα NPLs των ελληνικών τραπεζών.

Στις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο, δεν δίνεται μόνο η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων για να καθαρίσουν τα κόκκινα δάνειά τους. Δίνεται επίσης η δυνατότητα να “σηκώσουν” από τις αγορές “bail –inable” κεφάλαια, δηλαδή κεφάλαια που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση εξυγίανσης, διασφαλίζοντας πλήρως ότι δεν θα πληγούν οι καταθέτες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, μέχρι το 2025 οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να έχουν αντλήσει από τις αγορές κεφάλαια της τάξεως των 16 – 20 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό (κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή είναι η αναμενόμενη έκδοση ομολόγου TierII 500 εκατ. ευρώ από την Alpha Bank).

Και είναι προφανές, μετά τη χθεσινή επιτυχία του 15ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, ότι η γκάμα των κεφαλαιακών δυνατοτήτων των τραπεζών περιλαμβάνει, αργότερα, και την άντληση κεφαλαίων για την ανάπτυξη και τη μεγέθυνσή τους. Όλα τα παραπάνω είναι που δίνουν “φτερά” στις ελληνικές τράπεζες να παίξουν ξανά τον ρόλο του χρηματοδότη της ελληνικής Οικονομίας. 
Υπενθυμίζεται ότι οι προσφορές που υποβλήθηκαν χθες για το 15ετές ελληνικό κρατικό ομόλογο ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Το νέο ομόλογο, με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035 και κουπόνι 1,875%, τιμολογήθηκε στο 99,534, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,911%.

Πηγή: capital.gr