Κορωνοϊός: Εντείνονται οι προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου

223

Ομάδα επιστημόνων στην Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα ότι καλλιέργησε με επιτυχία μια εργαστηριακή εκδοχή του νέου κορωνοϊού, η οποία είναι η πρώτη που δημιουργήθηκε εκτός Κίνας, σημειώνοντας ότι το επίτευγμα αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να επιταχυνθεί η δημιουργία εμβολίου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Λοιμώξεων και Ανοσίας Πίτερ Ντόχερτι στην Μελβούρνη ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν το δείγμα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ασθενή που είχε προσβληθεί, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και σε εργαστήρια στον κόσμο.

«Αυτό είναι ένα βήμα, είναι ένα κομμάτι του παζλ με το οποίο συμβάλαμε», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου αυτού Μάικ Κάτον σε δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ωστόσο παράλληλα ότι η εξέλιξη αυτή από μόνη της δεν θα αντιστρέψει την πορεία των γεγονότων στην μάχη κατά του νέου ιού.

Ο νέος κορωνοϊός ξέσπασε στην πόλη Γουχάν στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019. Μολονότι η Κίνα έχει προχωρήσει έκτοτε στον αποκλεισμό του μεγαλύτερου μέρους της επαρχίας Χουμπέι, στην οποία βρίσκεται η Γουχάν και η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό με την Ιταλία, ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από δώδεκα χώρες από τη Γαλλία ως τις ΗΠΑ.

Εργαστήριο στην Κίνα έχει ήδη επιτύχει την καλλιέργεια του ιού, αλλά έχει μοιραστεί μόνον την γονιδιακή αλληλουχία του, όχι το ίδιο το δείγμα, μετέδωσε το δίκτυο Australian Broadcasting Corp.

Η Ρέινα Μακεντάιρ, η οποία διαχειρίζεται το Ερευνητικό Πρόγραμμα Βιοασφάλειας του Ινστιτούτου Κέρμπι, δήλωσε ότι η καλλιέργεια και η ανταλλαγή του δείγματος του νέου κορωνοϊού θα επισπεύσει τη δημιουργία πιθανών εμβολίων, καθώς θα καταστεί δυνατή η δοκιμή φαρμάκων σε ζώα.

«Περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλλιεργήσουν τον ιό, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πληροφορία για να φτιάξουν φάρμακα, εμβόλια και να προσδιορίσουν καλύτερα την φύση του ιού και της μετάδοσής του», δήλωσε η Μακεντάιρ τηλεφωνικώς στο Reuters.

Το δείγμα αυτό, που καλλιέργησαν στην Αυστραλία, μπορεί εκτός από την συμβολή του στην δημιουργία εμβολίου να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία μιας εξέτασης αντισωμάτων, η οποία θα επιτρέψει τον εντοπισμό του ιού σε ασθενείς που δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ντόχερτι.

«Το να έχουμε τον πραγματικό ιό σημαίνει ότι τώρα έχουμε την δυνατότητα να εκτιμήσουμε πραγματικά την εγκυρότητα και να επαληθεύσουμε όλες τις μεθόδους εξέτασης», σημείωσε παράλληλα ο Τζούλιαν Ντρους, επικεφαλής του εργαστηρίου ταυτοποίησης ιών του ινστιτούτου.

Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο απολογισμός των νεκρών στη χώρα αυξήθηκε χθες σε 132, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 5.974. Ο ιός εξαπλώνεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και η περίοδος επώασής του υπολογίζεται σε έως και 14 ημέρες.

Το Ινστιτούτο Πίτερ Ντόχερτι αποτελεί κοινό εγχείρημα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης και του Βασιλικού Νοσοκομείου της Μελβούρνης. Το Ινστιτούτο Κέρμπι συνδέεται με το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Συνεργασία» Ρωσίας-Κίνας

Η Ρωσία και η Κίνα εργάζονται από κοινού για να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και το Πεκίνο έχει παραδώσει το γονιδίωμα του ιού στη Μόσχα, ανέφερε σήμερα το ρωσικό προξενείο στην πόλη Γκουανγκζού της Κίνας.

«Ρώσοι και Κινέζοι ειδικοί έχουν ξεκινήσει την παρασκευή ενός εμβολίου», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το προξενείο. Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο η Μόσχα έχει ξεκινήσει από την Τρίτη να ελέγχει όλους τους Ρώσους τουρίστες που επιστρέφουν από την Κίνα ώστε να εντοπίσει πιθανά κρούσματα, όπως ανακοίνωσε η ρωσική υπηρεσία ασφάλειας των καταναλωτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Πηγή: kathimerini.gr