Δήλωση της βουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λάρισας Άννας Βαγενά σχετικά με το υπό συζήτηση στη Βουλή νομοσχέδιο για το επίδομα γέννησης «Εγκληματική κοινωνική πολιτική από την κυβέρνηση της ΝΔ»

187

Πριν λίγο μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώην Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου, στα πλαίσια της συζήτησης για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης «Επίδομα Γέννησης και Λοιπές Διατάξεις».

Ακούγοντάς την κανείς – και ελπίζω να την άκουσαν πολλοί συμπολίτες μας – θα καταλάβει τι έγκλημα έγινε στον τόπο, σε όλο τον κοινωνικό τομέα, με την επάνοδο στην εξουσία της ΝΔ.

Η αλήθεια πίσω από τις «λοιπές διατάξεις» του νομοσχεδίου για το επίδομα γέννησης που φέρνει η ΝΔ είναι ότι πετσοκόβονται τα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία στήριζαν τους αδύναμους, αλλά και την ίδια την ελληνική οικονομία. Επιδόματα που η κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατάφερε να θεσμοθετήσει μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, δηλαδή

το επίδομα του παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Καλώ όλους τους πολίτες να δουν προσεκτικά τις δικές μας ενέργειες σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής. Με όσα κάναμε κρατήσαμε όρθια την κοινωνία. Διαχειριστήκαμε την ανθρωπιστική κρίση, συνέπεια της οικονομικής κρίσης, που παραλάβαμε το 2015 και που δεν έπεσε από τον ουρανό, αλλά δημιουργήθηκε από τις

πολιτικές δυνάμεις που κυβερνούν τώρα. Τη διαχειριστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αν και, επαναλαμβάνω, μέσα σε ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια.

Για όσους δε ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα επιδόματα και η στήριξη που δόθηκε στους οικονομικά αδύναμους, ακόμα και στους οικονομικούς μετανάστες, ήταν «φιλοδωρήματα» και ότι δόθηκαν σε ανθρώπους που δεν ήταν Έλληνες, έχω να απαντήσω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι τα χρήματα αυτά τα ξαναγύριζαν στην ελληνική οικονομία.

Και ρωτώ: Τι θα γίνουν τώρα τα διαμερίσματα που θα αδειάσουν ξανά, αφού θα κοπεί από πάρα πολλούς δικαιούχους το επίδομα στέγασης; Αυτοί οι άνθρωποι θα αναγκαστούν να γυρίσουν σε τρώγλες, όπως και πριν να στοιβαχτούν σε άθλιους χώρους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και την παραβατικότητα. Γιατί δεν χρειάζεται να είσαι οικονομολόγος ούτε κοινωνιολόγος για να καταλάβεις ότι όταν κάποιος στερείται στέγης και τροφής, πάρα πολύ εύκολα μέσα στην απελπισία του θα καταφύγει σε παραβατικές πράξεις (κλοπές κ.α.)

Η δική μας, λοιπόν, κοινωνική πολιτική, με την εξαίρετη Θεανώ Φωτίου ως αρμόδια υπουργό, δεν ήταν μεροληπτική υπέρ των μεταναστών και των ξένων, όπως ιδεοληπτικά ισχυρίζεται η ΝΔ. Ήταν μία κοινωνική πολιτική για όλους και κυρίως στήριξε και βοήθησε την ελληνική οικονομία. Κάτι που άλλωστε αποδεικνύεται καταφανώς από τη δραματική μείωση των καταναλωτικών αγορών μετά την περικοπή του κοινωνικού μερίσματος.

Ελπίζω και πιστεύω ότι σύντομα οι προοδευτικές δυνάμεις θα επιστρέψουν στη διακυβέρνηση της χώρας, γιατί μόνο έτσι θα υπάρξει μία σωστή και δίκαιη κοινωνική πολιτική για το συμφέρον όλων των Ελλήνων.