Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη

437

«Η αιφνίδια απώλεια του Γιώργου Κοτανίδη αφήνει μεγάλο κενό στον σύγχρονο ελληνικό Πολιτισμό, βυθίζοντας σε θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο», αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου για την απώλεια μεγάλου ηθοποιού

Στην ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά του: «Ο Γιώργος Κοτανίδης υπήρξε ενεργός πολίτης και σπουδαίος ηθοποιός. Ένας από τους κορυφαίους της γενιάς του ’70, Ήταν, επίσης, πολυσχιδής προσωπικότητα: σκηνοθέτης, συγγραφέας, εκδότης, σεναριογράφος.

Με το ανήσυχο πνεύμα του, την καλλιέργεια και την ευαισθησία του, αλλά και την έμφυτη ευγένειά του  συνέβαλε καθοριστικά στην ανανέωση του ελληνικού θεάτρου. Ήταν άνθρωπος της ρήξης και ταυτόχρονα της σύνθεσης. Δημιουργικός πριν απ’ όλα.

Συνεργάστηκε με την Αννα Συνοδινού, τον Αλέξη Σολομό, τον Γιάννη Χουβαρδά και πολλούς άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες. Διέτρεξε  όλα τα θεατρικά είδη. Εκτέθηκε στο νέο χωρίς ν’ αποστρέφεται το παλιό. Στα ταραγμένα χρόνια του ’70 συμμετείχε στη δημιουργία του Ελεύθερου Θεάτρου.

Στο ξεκίνημα της χιλιετίας ίδρυσε την θεατρική ομάδα Σαλτιμπάγκοι συστήνοντας στο ελληνικό κοινό γνωστούς και άγνωστους συγγραφείς.

Στον κινηματογράφο έπαιξε σε εμβληματικές ταινίες όπως η «Παραγγελιά», το «Βίος και πολιτεία» και ο «Ηλεκτρικός άγγελος», αλλά και σε μεγάλες ξένες παραγωγές όπως το «Μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι». Εμφανίστηκε και σε τηλεοπτικές σειρές.

Η απουσία του Γιώργου Κοτανίδη είναι ιδιαίτερα αισθητή στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το οποίο πρόσφατα ενέκρινε την πρότασή του για το ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Νίκο», με θεματική από το θεατρικό του έργο γύρω από τον Νίκο Ζαχαριάδη.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του».

Πηγή: kathimerini.gr