Συνέδριο Fitch στην Αθήνα: Πολύ θετικές οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία μετά τις εκλογές

157

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Στην Αθήνα βρέθηκαν σήμερα στελέχη και κορυφαίοι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης Fitch, στο πλαίσιο του συνεδρίου Greece Credit Outlook 2020 που διοργάνωσε, λίγα μόλις 24ωρα μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας, δύο βαθμίδες μακριά από το investment grade. Το γενικότερο κλίμα απέναντι στην Ελλάδα ήταν αρκετά θετικό και σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το αυτό του αντίστοιχου συνεδρίου πέρσι.

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Κρις Άλεν, εκπρόσωπος στην Αθήνα της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Κομισιόν ο οποίος ευχαρίστησε την Fitch για την αναβάθμιση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η χώρα το άξιζε. Η Ελλάδα όπως είπε, το τελευταίο εξάμηνο και μετά τις εκλογές του Ιουλίου έχει σημειώσει πρόοδο με την κυβέρνηση να έχει πραγματική δέσμευση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και όλων των αλλαγών που χρειάζονται για να επιστρέψουν τη χώρα στην οδό της ομαλοποίησης. Το ότι οι οίκοι αξιολόγησης το αναγνωρίζουν αυτό, είναι πολύ σημαντικό, πρόσθεσε.. Όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια κρίσης έχει μία τελευταία ευκαιρία να κινηθεί στη σωστή κατεύθυνση και η κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να το πετύχει αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεν, μετά από πολλά χρόνια η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα και αν και οι ρυθμοί της τάξης του 2% δεν είναι αρκετοί, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να κινηθούν αρκετά υψηλότερα: Η αγορά εργασίας βελτιώνεται, η ανεργία –αν και ακόμα πολύ υψηλή– μειώνεται. Επίσης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η επιχειρηματική και η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας, αν και μικρό, όπως τόνισε, για διατηρήσιμη ανάπτυξη.

Ωστόσο, όπως τόνισε, η χώρα, και συνεπώς η κυβέρνηση, είναι αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις. 

Πρώτη και σημαντικότερη είναι το επενδυτικό κενό που εμφανίζει η χώρα και η κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί γρήγορα σε αυτό το μέτωπο. Επίσης, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών, αν και αντιμετωπίζεται, παραμένει σοβαρό καθώς έχει εμποδίσει την ανάκαμψη του νέου δανεισμού στην οικονομία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αλεν η ανεργία πρέπει να μειωθεί αρκετά καθώς είναι επίσης ένας παράγοντας που κρατά “πίσω” την ανάπτυξη. Τέλος, όπως τόνισε, μεγάλη πρόκληση είναι και το επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο παραμένει πολύ φτωχό στην Ελλάδα.

Ο κ. Αλεν χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό το ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να “περάσει” στο Eurogroup τον Δεκέμβριο την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στην Ελλάδα, ενώ καταλήγοντας τόνισε πως είναι πολύ αισιόδοξος για το μέλλον της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Μικελ Ναπολιτάνο, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για την Ελλάδα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο οίκος αποφάσισε να αναβαθμίσει τη χώρα, στο ΒΒ με θετικές προοπτικές. Ο πολύ σημαντικός παράγοντας για τον οίκο, όπως τόνισε, είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα πολύ πιο σταθερό πολιτικό περιβάλλον. Μετά τις εκλογές του Ιουλίου οι πολιτικές που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση έχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ η χώρα έφτασε να δανείζεται με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Επίσης, όπως φάνηκε και στον προϋπολογισμό του 2020, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα στην αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής η οποία και είναι απαραίτητη για τον οίκο.

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του στόχου για τα πλεονάσματα που θέλει να συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, δεν εκτιμάται από τον οίκο ότι θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ο κ. Ναπολιτάνο τόνισε παράλληλα πως η ανάκαμψη των επενδύσεων αποτελεί το κλειδί για την πορεία τη ελληνικής  οικονομίας ενώ αν και η αγορά εργασίας έχει βελτιωθεί, η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας είναι μερικής απασχόλησης και εάν αυτή η τάση συνεχιστεί θα αποτελέσει σημαντική αρνητική εξέλιξη και εμπόδιο στην ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ο Πάο Λαμπρό, επικεφαλής αξιολογήσεων της Fitch για τις τράπεζες, τόνισε πως παρά τις προκλήσεις, αποτελεί τον μόνο στην Ευρώπη στον οποίο ο οίκος δίνει θετικές προοπτικές και το 2020 αναμένεται να υπάρξει σημαντική βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη του.

Όπως επεσήμανε ωστόσο, η Fitch αξιολογεί με CCC τις ελληνικές τράπεζες και αρκετές βαθμίδες χαμηλότερα από το rating της Ελλάδας καθώς μεταξύ άλλων, το επίπεδο των NPEs παραμένει πολύ υψηλό. Πάντως, στα θετικά, όπως είπε, το προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί, ενώ και η κεφαλαιακή τους θέση έχει σημειώσει βελτίωση λόγω και του ράλι των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

Το 2019, όπως επεσήμανε, ήταν μία καλή χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες και η Fitch αναμένει περισσότερη και ουσιαστική βελτίωση το 2020. Το σχέδιο Ηρακλής είναι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση του βάρους των NPEs ωστόσο όπως τόνισε , θα είναι ελκυστικό για τις τράπεζες μόνο εάν οι senior τίτλοι που θα εκδώσουν, έχουν zero risk.

Πηγή: capital.gr