Πέρα από κάθε προσδοκία η ζήτηση για το 15ετές ομόλογο

209

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 20:45

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Πολύ ισχυρή ήταν η ζήτηση για το 15ετές ομόλογο που εξέδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία ο ΟΔΔΗΧ. Οι προσφορές ξεπέρασαν τα 18,8 δισ. ευρώ, ενώ το ελληνικό δημόσιο άντλησε ποσό ύψους 2,5 δισ. ευρώ. 

Το νέο ομόλογο, λήξης το Φεβρουάριο του 2035 με κουπόνι 1,875%, τιμολογήθηκε στο 99,534, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 1,911%. Σημειώνεται ότι συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners) ήταν οι Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Goldman Sachs International Bank, HSBC, J.P. Morgan.

Η σημερινή έκδοση φέρει τη μεγαλύτερη διάρκεια από το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης, το 2009. Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με νέο ομόλογο του οποίου ο ορίζοντας ωρίμανσης ξεπερνά το 2032, όταν τα μακροπρόθεσμα μέτρα ανακούφισης στο ελληνικό χρέος αναμένεται να λήξουν.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι αν και το αρχικό επιτόκιο ήταν κοντά στο 1,97% (175 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap, με το mid swap να διαμορφώνεται σήμερα στις 22 μονάδες), τελικά υποχώρησε στις 165 μονάδες βάσης πάνω από το mid swap. Με άλλα λόγια διαμορφώθηκε στο 1,87%. 

Επίσης, χαρακτηριστικό είναι πως με βάση τις πληροφορίες, κρίνεται “συντριπτική” η πλειοψηφία των real money (ποιοτικών) επενδυτών. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι προσφορές από μακροπρόθεσμους επενδυτές φτάνουν περί τα 4 δισ. ευρώ. Παράγοντες της αγοράς μάλιστα σχολιάζοντας το ενδιαφέρον από τους λεγόμενους ποιοτικούς επενδυτές -το οποίο κινείται σχεδόν στο διπλάσιο της έκδοσης- το χαρακτήρισαν πέραν πάσης προσδοκίας. 

Σημειώνεται ότι το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και έκλεισε στις 14:00 ώρα Ελλάδος.

Η έκδοση του 15ετούς ομολόγου αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της εδραίωσης χαμηλότερου κόστους δανεισμού της χώρας από τις αγορές.

Η κίνηση – η οποία έρχεται λίγες μέρες μετά την αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch και την ίδια μέρα που λαμβάνει χώρα συνέδριο του οίκου στην Αθήνα – προαναγγέλθηκε χθες από τον ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα. “Οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ”, ανέφερε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ.

Ανέφερε ότι η χώρα έχει διπλάσιους ρυθμούς μεγέθυνσης και επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. “Έχουν δρομολογηθεί οι ενέργειες για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας”, με βάση τις αναφορές των οίκων αξιολόγησης, ανέφερε θυμίζοντας και τον δανεισμό εντόκων με αρνητικά επιτόκια.

Χθες, ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (Barclays, Bank of America, BNP Paribas, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan) να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Υποστηρικτικά λειτουργεί και η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και η αβεβαιότητα γύρω από τις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής, καθώς τα ελληνικά ομόλογα παρέμειναν ανθεκτικά με τους επενδυτές. 

Ο ΟΔΔΗΧ προσπαθεί να σταθεροποιήσει τα επίπεδα του επιτοκίου σε επίπεδα ωφέλιμα για τη διατήρηση μιας σταθερής τάσης βελτίωσης.  Σε αυτό το πλαίσιο, οτιδήποτε κάτω από το 1,9% ως απόδοση αποτιμάται ως εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα.

Το νέο ομόλογο θα έχει λήξη το 2035, μία χρονιά που το χρέος δεν έχει ακόμη κριθεί βιώσιμο και έτσι θα αποτελέσει ένα σημαντικό μήνυμα προς τις αγορές.

Υπενθυμίζεται πως αν και οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας είναι σχεδόν μηδενικές, αλλά και πως ο ΟΔΔΗΧ έχει καταστρώσει δύο σενάρια  άντλησης 4-8 δισ. ευρώ φέτος.

Διαβάστε ακόμη:

* Σταϊκούρας για 15ετές ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης των αγορών στην πολιτική μας

* Κυβερνητικές πηγές: Η οικονομία λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές

Πηγή: capital.gr