Ο πρώην Καλαβρύτων, η καταδίκη για ρατσιστική βία και η απόφαση του Αρείου Πάγου

191

Του Παναγιώτη Στάθη

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα κληθεί να αποφανθεί για την νομιμότητα της προ έτους καταδίκης του Μητροπολίτη, πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιου, σε μια υπόθεση που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

Πριν από ένα χρόνο το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, καταδίκασε τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο, σε φυλάκιση 7 μηνών με τριετή αναστολή, δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους και για κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, μετά την ανάρτηση που είχε κάνει στο προσωπικό ιστολόγιό του και είχε καταφερθεί κατά των ομοφυλοφίλων.

Ο μητροπολίτης καταδικάστηκε για το ομοφοβικό – ρατσιστικό κείμενο, που είχε αναρτήσει στο προσωπικό του ιστολόγιο το 2015, υποκινώντας σε βία εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Τι είχε γράψει

Τι κείμενο είχε τον  εύγλωττο τίτλο “ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ” και μεταξύ άλλων ανέφερε:  “… Ε, λοιπόν, αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Μαυρίστε τους! Δεν είναι άνθρωποι! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με νοητική διαταραχή!”.

Η εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να κηρυχθεί αθώος ο Αμβρόσιος και για τα δύο αδικήματα. Όπως είχε πει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κείμενο στρέφεται εναντίον των ομοφυλόφιλων. “Ο λόγος του είναι ακραίος, σκληρός και απάνθρωπος, ακόμη και αν γινόταν ιδιωτικά, πόσο μάλλον δημόσια από έναν μητροπολίτη…. Δεν θεωρώ, όμως, ότι μπορεί να απειλήσει τη σωματική ακεραιότητα ή τη ζωή κάποιου ή ότι θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη – στη χειρότερη περίπτωση έχουμε έργω εξύβριση. Ούτε οι πολιτικώς ενάγοντες το πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλέσει βία και εχθροπάθεια” .

Τι είχε απαντήσει

Στην απολογία του, ο Αμβρόσιος είπε πως “όταν έγραψε το κείμενο, δηλαδή πριν την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, το πάθος της ομοφυλοφιλίας ήταν ποινικό αδίκημα”, επομένως, με αυτό το σκεπτικό, “είναι αθώος”. Ο ίδιος είπε μάλιστα ότι θεωρεί το δικαστήριο αναρμόδιο να τον κρίνει ως διδάσκοντα τον λόγο του Θεού, ενώ χαρακτήρισε τους μηνυτές υποκινούμενους, “ώστε να βρίσκονται στο απυρόβλητο”, θέλοντας “να καταλύσουν το δημοκρατικό πολίτευμα” και επίσης να τον λογοκρίνουν.

Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης προσπάθησε να αποδομήσει το κατηγορητήριο. Υποστήριξε ότι οι θλιβερές φράσεις του κειμένου που έγραψε (“ελαττωματίες”, “αποβράσματα”, “άνθρωποι του σκότους” κλπ.) αναφέρονταν στους πολιτικούς και όχι στους ομοφυλόφιλους, τους οποίους όμως παραλλήλισε ξανά με τους λεπρούς. “Όταν αναφέρομαι στη λέπρα, θα αναφερθώ και στον λεπρό. Το “φτύστε τους” είναι η επιεικέστερη φράση που θα μπορούσα να πω, εννοούσα περιφρονήστε τους μολυσμένους, είναι στα πνευματικά μου καθήκοντα να το κάνω”, κατέθεσε. “Η φράση “στον αγύριστο” είναι λόγια προσευχής, εννοούσα αυτό που λέει η αναστάσιμη λειτουργία για τους αμαρτωλούς, δηλαδή να πάνε στην ανυπαρξία, στο μηδέν, στον παντελή αφανισμό”, είπε ο Αμβρόσιος. “Εάν καταδικάσετε τον Απόστολο Παύλο, τότε λογικό είναι να καταδικάσετε και εμένα. Τα Σόδομα και τα Γόμορρα καταστράφηκαν από φωτιά εξ ουρανού. Το σύμφωνο συμβίωσης νομιμοποιεί τον σοδομισμό, είναι εναντίον του λόγου του θεού”, ανέφερε.

Να ακυρωθεί

Ο Αμβρόσιος που παραιτήθηκε από τη θέση του Μητροπολίτη Καλαβρύτων τον περασμένο Αύγουστο, είχε εξ αρχής διαμηνύσει δια των συνηγόρων του πως θα προσφύγει στον  Άρειο Πάγο να ακυρώσει την ποινή του. Η δίκη γίνεται σήμερα στο αρμόδιο Ποινικό Τμήμα του Δικαστηρίου.

Πηγή: capital.gr