«Γαλλικό κλειδί» με Τουρκία

249

Το ελικοπτεροφόρο «Ντιξμούντ» του γαλλικού ναυτικού βρέθηκε στον Πειραιά, προτού αναχωρήσει για το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο.

Με την αποστολή σαφών μηνυμάτων από πολλές πλευρές ενόψει και της επικείμενης άφιξης του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκωλ» στα νότια της Κρήτης, συνεχίζεται η επιχείρηση θωράκισης των ελληνικών συμφερόντων από την Αθήνα και το Παρίσι. Η χθεσινή ρητή προειδοποίηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου περί στρατιωτικής αντίδρασης σε περίπτωση που παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της χώρας και η σαφής δημόσια στήριξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από τον Γάλλο πρεσβευτή στην Αθήνα καταγράφονται λίγες ώρες πριν από τη μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι, όπου και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι δύο άνδρες θα έχουν εκτενείς συνομιλίες με επίκεντρο την Ανατολική Μεσόγειο, την αμυντική συνεργασία, αλλά και την κατάσταση στη Λιβύη. Στο τέλος της εβδομάδας ο κ. Μητσοτάκης θα ταξιδέψει έως τη Σαουδική Αραβία και από εκεί έως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χώρες με τις οποίες η Ελλάδα διαθέτει ολοένα και στενότερες διπλωματικές σχέσεις, λόγω της αναταραχής στην ευρύτερη περιοχή. Οι έντονες δημόσιες ελληνικές αντιδράσεις ακολουθούν, μεταξύ άλλων, το μπαράζ τουρκικών δηλώσεων (από τον υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και τον πολιτικό διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές), περί επικείμενης αποστολής κάποιου από τα ερευνητικά της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ) στην περιοχή όπου έχει οριοθετηθεί με το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης.

Συγκεκριμένα, χθες ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι «είναι το καθήκον της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας και της πολιτικής ηγεσίας να λένε σαφώς ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές και αν αυτές παραβιαστούν και θιγούν ζωτικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τότε η χώρα οφείλει να αντιδράσει.

Ασφαλώς, δεν οφείλει να κάθεται αμέριμνη και αδρανής». Ο κ. Παναγιωτόπουλος διευκρίνισε (ΑΝΤ1) ότι «ξεκινώντας από τις διπλωματικές ενέργειες, εξετάζονται όλα τα σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια είναι και αυτό της στρατιωτικής εμπλοκής. Τόσο απλά. Δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε και εν πάση περιπτώσει χωρίς καμία αμφιβολία θα καταλήξουμε εκεί. Ευχής έργον είναι να μην καταλήξουμε εκεί. Και αυτή είναι και η έννοια της αποτροπής, αλλά ασφαλώς πρέπει να το πούμε».

Νωρίτερα, χθες το πρωί ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αθήνα Πατρίκ Μεζονάβ άφησε σαφείς αιχμές κατά της τουρκικής στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά το τουρκολιβυκό σύμφωνο, αλλά και την τουρκική παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι δηλώσεις του κ. Μεζονάβ έγιναν από το ελικοπτεροφόρο «Ντιξμούντ» του γαλλικού ναυτικού, το οποίο βρέθηκε στον Πειραιά, προτού αναχωρήσει για το Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο, όπου θα λάβει μέρος σε άσκηση με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και Αμερικανούς πεζοναύτες έως και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες εκτός διεθνούς δικαίου με το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη», είπε ο κ. Μεζονάβ, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν. Μάλιστα, έκανε λόγο για «ψευτοσυμφωνία». Ο Γάλλος πρεσβευτής επισήμανε ότι η παρουσία των γαλλικών πλοίων στοχεύει στο να «καθησυχαστούν οι Ελληνες φίλοι μας», ενώ επισήμανε ότι το Παρίσι έχει καλέσει την Τουρκία «να μην προβεί σε περαιτέρω προκλητικές ενέργειες». Ο κ. Μεζονάβ επισήμανε ότι οι γαλλικές αποφάσεις στοχεύουν στην υπεράσπιση των γαλλικών συμφερόντων, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίσει σε τι ακριβώς αναφέρεται. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Γαλλία επιθυμεί να προμηθεύσει την Ελλάδα με δύο σύγχρονες φρεγάτες τύπου Belh@rra.

Πηγή: kathimerini.gr