Β. Κοντοζαμάνης: H αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας είναι αλληλένδετη με την ανάπτυξη

130

“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα ενός συστήματος υγείας είναι αλληλένδετα με την οικονομική ανάπτυξη μίας χώρας. Οι εύρωστες χώρες έχουν πιο υγιείς πληθυσμούς. Όσο ανακάμπτει η Οικονομία, τόσο καλύτερο θα γίνεται το σύστημα υγείας. Όσο πιο δυνατό είναι το σύστημα υγείας, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Οικονομία. Για το λόγο αυτό απευθύνομαι σε εσάς. Για αυτό το λόγο βρίσκομαι σήμερα εδώ, στο 2ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ανάπτυξης. Για να μεταφέρω το μήνυμα ότι οι αποφάσεις για τις επενδύσεις στην υγεία και τη χρηματοδότηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών υγείας πρέπει να λαμβάνονται στο πλαίσιο της αλληλεπίδρασης μεταξύ Υγείας και οικονομίας”.

Τα παραπάνω δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης από την Λάρισα μιλώντας στο ΙΙ Ευρωπαϊκό Forum Ανάπτυξης που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός “Ελευθερία”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε πως υπάρχει πλέον κοινή πεποίθηση όλων πως η δημόσια πολιτική υγείας αποτελεί βασική όψη της οικονομίας, αλλά και πως η κουβέντα δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στο κόστος. Τόνισε δε ότι “για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις πρέπει να αναπτυχθούν στρατηγικές και πολιτικές σε όλα τα επίπεδα του συστήματος υγείας που αφορούν τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας αλλά την αντιμετώπιση κάθε ασθενή ξεχωριστά”.

Ο υφυπουργός υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα δίνει περισσότερα χρήματα στην Υγεία όσο βελτιώνεται η οικονομία της χώρας, σημειώνοντας βέβαια ότι έχει σημασία τα χρήματα αυτά να επενδύονται με σωστό τρόπο.

Μιλώντας για την αναγκαία δομή που πρέπει να έχει το σύστημα υγείας στη χώρα μας ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι το σύστημα υγείας πρέπει να έχει τον ασθενή στο επίκεντρο, να εστιάζει στις εκροές και τα αποτελέσματα και να ακολουθεί τις αρχές του σύγχρονου μάνατζμεντ, της ηλεκτρονικής και κλινικής διακυβέρνησης, να αξιολογεί την τεχνολογία υγείας και να λογοδοτεί ώστε να βελτιώνεται συνεχώς το επίπεδο υγείας του πληθυσμού.

Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: “Στηρίζουμε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Για εμάς όμως το δημόσιο και το κρατικό δεν ταυτίζονται. Για εμάς ο δημόσιος τομέας πρέπει να συμπράξει με τον ιδιωτικό προκειμένου να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και να προσφέρουμε νέες και περισσότερες. Χωρίς κόστος για τον πολίτη”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ