Συμφωνία για εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Β. Μακεδονία στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιθυμεί η Μέρκελ

204

Το Βερολίνο επιθυμεί στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιτευχθεί συμφωνία για την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε νωρίτερα σήμερα η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λίγο πριν από τη συνάντησή της με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Εντι Ράμα.

Η Μέρκελ επανέλαβε ότι για γεωπολιτικούς λόγους είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν μια μέρα στην Ε.Ε. και τόνισε ότι υπάρχουν περισσότεροι λόγοι υπέρ της προώθησης της διαδικασίας, παρά εναντίον της.

Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα την Αλβανία, η Γερμανίδα  Καγκελάριος αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στον τομέα της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για «δομικό στοιχείο» για το μέλλον της χώρας, ενώ μιλώντας και για τη Βόρεια Μακεδονία, είπε ότι «οι δύο χώρες έχουν αποδώσει σημαντικά επιτεύγματα».

Η Μέρκελ αναφέρθηκε ακόμη στον φονικό σεισμό που έπληξε την Αλβανία τον περασμένο Νοέμβριο, εκφράζοντας την ικανοποίησή της τόσο για την συνεργασία και την προθυμία που επέδειξαν η Ε.Ε. και οι χώρες της περιοχής, όσο και για τη διάσκεψη δωρητών που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Φεβρουάριο και στην οποία θα συμμετάσχει και η Γερμανία.

Από την πλευρά του ο κ. Ράμα ευχαρίστησε κατ΄επανάληψη τη γερμανική κυβέρνηση για τη στήριξη και την αλληλεγγύη της, αλλά και τις γειτονικές της Αλβανίας χώρες για τη βοήθεια που προσέφεραν μετά τον σεισμό.

Επισήμανε δε, ότι το κόστος της ανοικοδόμησης υπερβαίνει τις δυνατότητες της χώρας του και για αυτό η διάσκεψη δωρητών είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ο Εντι Ράμα έκανε λόγο για εξαιρετική στήριξη από το Βερολίνο και την Καγκελάριο προσωπικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr