«Εξαφανίζεται» το χιόνι από την Ελλάδα – Τι αποκαλύπτουν οι δορυφορικές εικόνες

179

Η χιονοκάλυψη κινείται σε πολύ χαμηλά, αν και όχι πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, τον πρώτο μήνα του 2020.

Ειδικότερα μόλις το 3% της έκτασης της Ελλάδας καλύπτεται από χιόνι ενώ η αντίστοιχη τιμή το 2013 ήταν 1.7% και το 2014 ήταν 1.8%. Σύμφωνα με τις προγνώσεις, δεν περιμένουμε αξιόλογη μεταβολή στην εικόνα αυτή, για το υπόλοιπο του μήνα, εκτός ίσως από μερικές κορυφές της Πίνδου.

Άρα, πιθανόν την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020 να φτάσουμε στο ελάχιστο χιονοκάλυψης των τελευταίων 15 τουλάχιστον ετών.

Η παρακάτω εικόνα δείχνει την χιονοκάλυψη για την 23η Ιανουαρίου από το 2005 μέχρι σήμερα και εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει ότι το 2020 συγκαταλέγεται στα έτη με την μικρότερη. Σημειώνεται πως η χιονοκάλυψη που απεικονίζεται στους πίνακες, προκύπτει από δορυφορικές μετρήσεις που έγιναν μεταξύ της περιόδου 2005 – 2020.

Η παρακάτω εικόνα, δείχνει την ημερήσια πορεία της χιονοκάλυψης στη χώρας μας, εκφρασμένη επί τοις 100 της συνολικής έκτασης της Ελλάδας τον φετινό χειμώνα (κόκκινη καμπύλη). Επίσης απεικονίζεται ο μέσος όρος 15 ετών (μαύρη καμπύλη) και οι μέγιστες (πορτοκαλί καμπύλη) – ελάχιστες τιμές (μπλε καμπύλη), όπως εκτιμήθηκαν από δορυφορικές μετρήσεις την περίοδο 2005 – 2020.

Πάντως, όσον αφορά τον καιρό, τις πρώτες ώρες του Σαββάτου σημειώθηκε παγετός στα βόρεια ηπειρωτικά, με τη θερμοκρασία στο μετεωρολογικό σταθμό του Νέου Καυκάσου Φλώρινας να φτάνει τους -7.8  βαθμούς Κελσίου.