Πλωτό ασθενοφόρο ζητούν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ για διακομιδές απ΄ τις Σποράδες

217

Οι πλωτές διακομιδές ασθενών από τα νησιά των Σποράδων στον Βόλο, «ροκανίζουν» κάθε χρόνο μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του ΕΚΑΒ, που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, αν το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας διέθετε ένα δικό του σκάφος- πλωτό ασθενοφόρο, που θα στάθμευε στη Σκιάθο και θα εξυπηρετούσε όλα τα νησιά.

Το θέμα τέθηκε από τους εργαζόμενους πολλές φορές και πρόσφατα σε συνάντηση του προέδρου του σωματείου εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Μαγνησίας, Παναγιώτη Δαριώτη με τον Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Χρήστο Τριαντόπουλο.

Εκτός από την οικονομική πλευρά του θέματος, τίθεται και το θέμα της ασφάλειας των ασθενών που θα πρέπει να φθάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Το έργο της διακομιδής εκτελούν τα πλωτά ιδιωτικά ταξί και σπάνια το Λιμεναρχείο Βόλου με δικό του σκάφος που μόνιμα είναι απασχολημένο σε άλλες αποστολές, επισημάνθηκε από τους εργαζόμενους.

«Ο ασθενής είτε είναι ασφαλισμένος ή όχι, το ΕΚΑΒ πρέπει να κάνει τη διακομιδή από το σπίτι του μέχρι το Νοσοκομείο. Άρα υπάρχει προϋπολογισμός για να πληρωθούν οι ιδιώτες με τα πλωτά ταξί και μετά το ΕΚΑΒ τα διεκδικεί από το ασφαλιστικό ταμείο. Διαφορετικά υπάρχει πάντα ένα ποσό στον προϋπολογισμό μας για να καλύπτουμε και τους ανασφάλιστους» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Βόλου Παναγιώτης Δαρειώτης.

Όπως είπε, θα κόστιζε λιγότερο στο ΕΚΑΒ αν διέθετε ένα δικό του πλωτό ασθενοφόρο σαν αυτά τα τρία που με διαγωνισμό ξεκίνησε να προμηθευτεί το υπουργείο Υγείας επί Παύλου Πολάκη. «Ένα θα μπορούσε να έλθει να σταθμεύσει στη Σκιάθο και να εξυπηρετεί τις Σποράδες. Οι διαδικασίες βέβαια είναι χρονοβόρες αλλά είναι κάτι που εκτιμώ ότι μπορεί να γίνει. Θα επανδρώνονταν από εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ και θα ήταν στην ευθύνη του Λιμενικού», επισήμανε ο κ. Δαρειώτης.

Με αφορμή περιστατικό που πρόσφατα ηλικιωμένος διακομίστηκε από Σκιάθο και κατέληξε περιμένοντας το ασθενοφόρο στον Πλατανιά, ανέφερε ότι πλέον όλες οι διακομιδές για τον Βόλο γίνονται μέσω του λιμανιού του Βόλου, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια και σπάνια στον Πλατανιά όπου συνήθως περιμένει το ασθενοφόρο του Κ.Υ. Αργαλαστής και αν αυτό δεν μπορεί του ΕΚΑΒ. «Υπάρχει όμως μία περίπτωση να υπάρχει απαγορευτικό από το λιμενικό λόγω κακοκαιρίας και να επιτραπεί το πλωτό σκάφος να ελλιμενιστεί στον Πλατανιά όπου η απόσταση από τη Σκιάθο είναι η μικρότερη. Αυτό όμως ελάχιστες φορές γίνεται» ανέφερε ο κ. Δαρειώτης.

Πηγή: magnesianews.gr