To Propeller Club του Πειραιά έκοψε την πίτα με ούριο άνεμο

248

Ολοι έδωσαν το «παρών» στην κοπή της πίτας.

Είναι ο αρχαιότερος διεθνής θαλασσινός θεσμός στην Ελλάδα και δικαίως χαίρει τόσο μεγάλης εκτίμησης. Το Propeller Club of the United States δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ το 1922 και στην Ελλάδα το 1936. Η ιδέα γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη από μια ομάδα ανθρώπων από πολλά και διαφορετικά επαγγελματικά πεδία, που γευμάτιζαν τακτικά και συζητούσαν για το μέλλον της εμπορικής ναυτιλίας. Οι συναντήσεις τους πύκνωσαν και τα μέλη της ομάδας αποτέλεσαν τον πρώτο πυρήνα εκείνης της Ενωσης. Μέσα σε λίγα χρόνια, κάθε λιμάνι της Αμερικής που σεβόταν τον εαυτό του διέθετε ένα Propeller Club, ενώ ο θεσμός έσπασε τα αμερικανικά σύνορα και απλώθηκε όπου υπήρχε τέτοια δραστηριότητα. Φυσικά, ο Πειραιάς δεν μπορούσε να εξαιρεθεί.


Ο Α. Ποταμιάνος ανάμεσα στον Κ. Φραγκούλη και στον Αμερικανό πρέσβη.

Πριν από λίγες ημέρες, το δικό μας Propeller Club έκοψε την πίτα του 2020, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ και της συζύγου του Μέρι, καθώς και άλλων επισήμων. Ο δραστήριος και εργατικός Κωστής Φραγκούλης, πρόεδρος του Propeller Club, που διαδέχθηκε στο τιμόνι του θεσμού τον Γιώργη Ξηραδάκη, εξέφρασε τις ευχές του για μια καλή χρονιά στη ναυτιλία και μίλησε με θέρμη για τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αυτό το ιδιαίτερα θετικό κλίμα αντανακλάται όχι μόνο στο πολιτικό, αλλά και στο οικονομικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης, ο Ανδρέας Α. Ποταμιάνος, μια σημαντική μορφή του εφοπλισμού, έλαβε Βραβείο Αναγνώρισης για τη σημαντική, διαχρονική συνεισφορά του στο Propeller Club. Οπως συνέβη και τα προηγούμενα χρόνια, το Propeller ανακοίνωσε την κοινωνική του δράση, που αφορά κυρίως εκπαιδευτικές υποτροφίες και δωρεές προς φιλανθρωπικά ιδρύματα. Τα καλά νέα είναι ότι υπήρξε αύξηση 50% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Οι δωρεές και υποτροφίες του τρέχοντος έτους, οι οποίες ήταν συνολικά 20, χορηγήθηκαν σε φορείς όπως το Μαζί για το Παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού κ.ά. Στις οκτώ δεκαετίες ζωής του, ο θεσμός έχει να παρουσιάσει αξιοζήλευτα πεπραγμένα στον τομέα αυτόν.


Η βραδιά περιελάμβανε μουσική και χορό από νέα παιδιά.

Η παραδοσιακή ελληνική πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ευλογήθηκε από τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Νίκου, που εκπροσώπησε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Το θέμα που συζητήθηκε στην εκδήλωση είχε να κάνει με την προπαρασκευή του μέλλοντος της ναυτιλίας και πώς, από σήμερα, θα πρέπει να εργαστούμε για το αύριο. Αλλωστε, έντονη ήταν και η παρουσία της νέας γενιάς. Μαθητές του Pierce College, του Deree College και του Σχολείου της Αμερικανικής Κοινότητας ASC Αthens παρουσίασαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς και μουσικές παραστάσεις.

Πηγή: kathimerini.gr