Τα στεγαστικά δάνεια “καθρέφτης” των θετικών προοπτικών της Οικονομίας

203

Της Νένας Μαλλιάρα

Πρωταγωνιστικό ρόλο, μετά και την χθεσινή αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την Fitch, αποκτά η αγορά της στεγαστικής πίστης για τις εξελίξεις σε τράπεζες και Οικονομία.

Όπως αναφέρουν αρμόδια τραπεζικά στελέχη στο Capital.gr, στην παρούσα φάση, τα στεγαστικά δάνεια είναι ο “καθρέφτης” των θετικών προσδοκιών για την πορεία της Οικονομίας, καθώς ενσωματώνουν τις προοπτικές της, και μάλιστα τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες. Η αλλαγή κλίματος αντανακλάται τόσο στα νέα δάνεια, όσο και στα μη εξυπηρετούμενα, ανάγοντας τη στεγαστική πίστη σε “βαρόμετρο” για τις τράπεζες και την Οικονομία.

Αύξηση 30% στα νέα στεγαστικά δάνεια

Τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι στα αποτελέσματα της χρήσης 2019 που θα ανακοινώσουν οι τράπεζες τον ερχόμενο μήνα, θα φανεί ότι η στεγαστική πίστη παρουσίασε αύξηση κατά 30% από την προηγούμενη χρονιά και οι νέες εκταμιεύσεις ανήλθαν σε 500 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο, όπως τονίζουν, είναι ότι το 2019 ήρθε να επιβεβαιώσει την σταθερή δυναμική ανόδου που έχει αποκτήσει η αγορά στεγαστικής πίστης την τελευταία διετία.

Η δυναμική αυτή εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και φέτος, με νέα ετήσια αύξηση των εκταμιεύσεων κατά 30% – 35%. Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το τελικό ύψος της αύξησης της στεγαστικής πίστης το 2020 θα κρίνει και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. “Αν υπάρξει αύξηση στις αντικειμενικές στις “μεσαίες” περιοχές, μπορεί να εξανεμιστεί το όφελος από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι οι αντικειμενικές καθορίζουν και όλους τους φόρους που επιβαρύνουν τα ακίνητα”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η αύξηση της στεγαστικής πίστης είναι αποτέλεσμα μίας σειράς γεγονότων, αρχής γενομένης από τα στοιχεία για τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Περαιτέρω, η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές των ακινήτων επιτάχυνε τις κινήσεις αγοράς ακινήτων, με στόχο να προληφθεί η προβλεπόμενη περαιτέρω άνοδος των τιμών, και αύξησε συνακόλουθα τη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Στο ίδιο μήκος κύματος, η άνοδος στις τιμές των ενοικίων αύξησε τις αποδόσεις των επενδύσεων στα ακίνητα και συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Η αυξημένη ζήτηση καλύπτει, προφανώς, και στεγαστικές – επενδυτικές ανάγκες που δεν καλύφθηκαν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης.

Η βελτίωση του φορολογικού καθεστώτος, με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την αναστολή επιβολής ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα για μια τριετία, έχει επίσης καταλυτική συμβολή στην αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια. Τέλος, προς την ίδια κατεύθυνση λειτουργούν και οι προσδοκίες των καταναλωτών που αποτυπώνονται στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ και δείχνουν αυξημένη προδιάθεση για την αγορά διαρκών καταναλωτικών αγαθών (οι καταναλωτές προβλέπουν αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της μείωσης των φόρων και της αύξησης των αποδοχών).

Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

Ο εφεξής πρωταγωνιστικός ρόλος της στεγαστικής πίστης αφορά επίσης και το μη υγιές χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Όντας το πιο δύσκολο κομμάτι επισφαλειών για να το διαχειριστούν οι τράπεζες (λόγω της κοινωνικής διάστασής του), τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια αποτελούν τον πυρήνα του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του άθλου για τη μείωσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά οι τράπεζες θα “αγγίξουν” φέτος τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, χρησιμοποιώντας τα ως βασική ύλη στις μεγάλες τιτλοποιήσεις NPLs στις οποίες θα προχωρήσουν. Περαιτέρω δε, οι ανάγκες διαχείρισης των κόκκινων στεγαστικών από τις εταιρίες διαχείρισης μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση των νέων χρηματοδοτήσεων από τις τράπεζες για να χρηματοδοτηθούν οι ρυθμίσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πηγή: capital.gr