Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις από Δευτέρα

215

Στο επίκεντρο του αγώνα βρίσκονται οι διεκδικήσεις τους γύρω από τα οξυμένα προβλήματα, όπως: Το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων. Το υψηλό κόστος παραγωγής. Η απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ ταυτόχρονα προωθείται η ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στις γεωργικές ασφαλίσεις. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό.

Παρά τα εμπόδια που προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση, το αγωνιστικό κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων βρίσκει πλατιά ανταπόκριση στον αγροτικό κόσμο, που βιώνει τις συνέπειες της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.

Πίσω από κάλπικες αναφορές ότι τάχα «λύνονται τα προβλήματα» και αυτή η κυβέρνηση, ακριβώς επειδή «πυξίδα» έχει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, είναι αρνητική απέναντι στα συγκεκριμένα κρίσιμα αιτήματα που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Χαρακτηριστικά, αρνείται να υλοποιήσει το κομβικό αίτημα για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο -το οποίο μάλιστα ήταν και προεκλογική της δέσμευση- την ώρα που στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 διέθεσε πάνω από 600 εκατ. ευρώ για να έχουν φθηνό πετρέλαιο εφοπλιστές, ξενοδόχοι, κλινικάρχες κ.λπ.

Προετοιμασία μπλόκων στη Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία, με πρωτοβουλίες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών, εντείνονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο των μπλόκων από τη Δευτέρα 27/1.

Στη Λάρισα πραγματοποιείται σήμερα σύσκεψη στα Φάρσαλα, ενώ αύριο Παρασκευή οργανώνουν σύσκεψη οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου μαζί με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας. Στο κάλεσμά τους στέκονται μεταξύ άλλων στην απαράδεκτη απόφαση με την οποία επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά παράβαση σε όσους πωλούν χύμα απόσταγμα και το ονομάζουν τσίπουρο – τσικουδιά, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται στο ξεκλήρισμα χιλιάδες αμβυκούχοι – αμπελουργοί σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα τονίζουν πως «τα παζάρια των “de minimis” (κατ’ ελάχιστον) δεν αποτελούν σε καμιά περίπτωση ανακούφιση, αλλά εμπαιγμό και κοροϊδία, και δίκαια χαρακτηρίζονται από τους αγρότες ψίχουλα».

Στην Καρδίτσα, όπου ήδη έχουν βγει δεκάδες τρακτέρ στις πλατείες των χωριών, θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες και άλλα μέτρα για το στήσιμο μπλόκου στην Ε65, σε σύσκεψη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, αύριο Παρασκευή στον Παλαμά.

Κ. Μακεδονία: Πολύμορφη προετοιμασία για το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικός σταθμός στον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών θα είναι το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της έκθεσης «Agrotica», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Εμπορική Πύλη επί της Εγνατίας.

Κάθε μέρα πληθαίνουν οι αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο από όλη τη χώρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιούνται καθημερινά εξορμήσεις, συσκέψεις σε χωριά, αλλά και συνελεύσεις αγροτικών συλλόγων για την οργανωμένη και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο:

— Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λαγκαδά την Τρίτη πραγματοποίησε εξόρμηση έξω από την Τράπεζα Πειραιώς στο Λαγκαδά και καθημερινά οργανώνει περιοδείες στα χωριά ενόψει της Γενικής του Συνέλευσης, που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 25/1 στις 11 π.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά.

— Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Κατερίνης «Δήμητρα», μέσα από μαζική σύσκεψη που πραγματοποίησε χτες, αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση την Τετάρτη 29/1 στις 11 π.μ. έξω από την αντιπεριφέρεια Πιερίας και να συμμετάσχει μαζικά στο συλλαλητήριο.

— Η Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Ανατολικής Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ.. στην Κοινότητα Βασιλικών.

Τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο αποφάσισε επίσης το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας – Θράκης, το οποίο με ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: «Οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, γι’ αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο».

Αγωνιστικές δράσεις σε όλη τη χώρα

— Από τη Δευτέρα οι αγρότες της Μεσσήνης συγκεντρώνουν τρακτέρ με στόχο το στήσιμο μπλόκου.

— Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων, αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής συγκεντρώνουν από την Τετάρτη τρακτέρ στον κόμβο στα Πραιτώρια, στήνοντας μπλόκο.

— Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας πραγματοποίησε την Τετάρτη παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ, απαιτώντας πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους και να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη ζημιά που προκλήθηκε από τις ανεμοθύελλες και τους παγετούς του Γενάρη. Το Σάββατο 25/1 θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα.

— Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Αμυνταίου καλεί τους αγρότες της περιοχής να συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους, αρχικά στις πλατείες των χωριών και έπειτα στον κόμβο του Αντιγόνου, με προοπτική να στηθεί μπλόκο.

— Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Άρτας καλεί τους αγρότες να βγάλουν από τη Δευτέρα 27/1 τα τρακτέρ στη Γέφυρα της Άρτας και οργανώνει συλλαλητήριο την Τρίτη 28/1 στις 12 μ. στην κεντρική πλατεία.

— Αγωνιστικό ραντεβού με τα αγροτικά μηχανήματα δίνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας στις 27 Γενάρη στις 10 το πρωί, στην πλατεία Αγ. Τριάδας.

— Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων και Αγροτικοί Σύλλογοι του Νομού διοργανώνουν συλλαλητήριο την Τετάρτη 29/1 στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

— Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας οργανώνει κινητοποίηση στις 30/1 έξω από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

— Ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας» καλεί στη συγκέντρωση που οργανώνει την Πέμπτη 30/1 στις 9 π.μ. έξω από τα δικαστήρια του Αιγίου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη για την κινητοποίηση στα διόδια του Ελαιώνα το 2017.

Πηγή