Αρχισε η δίκη για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα

141

Με την απουσία της τότε περιφερειάρχου Ρένας Δούρου και με την παρουσία δεκάδων συγγενών θυμάτων και κατοίκων της Μάνδρας, των οποίων οι περιουσίες καταστράφηκαν, ξεκίνησε τυπικά χθες η δίκη για την απόδοση ευθυνών σε αυτοδιοικητικούς παράγοντες και κρατικούς λειτουργούς για τη φονική πλημμύρα που έπνιξε την περιοχή πριν από δύο χρόνια, προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης, που ορίστηκε να συνεχιστεί την προσεχή Τρίτη, προκειμένου να εξευρεθεί η κατάλληλη αίθουσα για να χωράει ο κόσμος, το δικαστήριο περιορίστηκε σε καθαρά διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με τις νομιμοποιήσεις της πολιτικής αγωγής (των θυμάτων δηλαδή), με άλλους κατηγορουμένους να είναι παρόντες και άλλοι να εκπροσωπούνται μέσω των δικηγόρων τους.

Ολοι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για σωματικές βλάβες, πρόκληση πλημμύρας, ανθρωποκτονίες από αμέλεια και παράβαση καθήκοντος. Συγγενείς θυμάτων και πληγέντες από τη φονική πλημμύρα δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής στη δίκη, στο πλαίσιο της οποίας, όπως προκύπτει από τα σχετικά έγγραφα, θα καταθέσουν περισσότεροι από 130 μάρτυρες. Ετσι, η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά, κάτι που καθίσταται σαφές και από την εμπειρία από ανάλογες δικαστικές υποθέσεις.

Για την τραγωδία στη Μάνδρα, όπου η θεομηνία, εκτός από ανθρώπινες απώλειες, προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, με τόνους λάσπης που καταπλάκωσαν ολόκληρη την περιοχή, είχε διενεργήσει έρευνα η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία είχε καταλήξει, συντάσσοντας εμπεριστατωμένο πόρισμα, στην άσκηση ποινικών διώξεων κατά περίπου δέκα προσώπων μεταξύ των οποίων η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, οι τότε δήμαρχοι της περιοχής και στελέχη των αρμόδιων πολεοδομικών υπηρεσιών. Τη δικογραφία, λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης και της συρροής των αδικημάτων, είχε χειριστεί η 7η τακτική ανακρίτρια ενώπιον της οποίας απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι το περασμένο καλοκαίρι, με τη Ρένα Δούρου να αφήνεται ελεύθερη χωρίς περιοριστικούς όρους, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι.

Σύμφωνα με το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, στην περιοχή είχαν διαπιστωθεί κατά τις έρευνες δεκάδες παραβάσεις του νόμου και παραλείψεις ενεργειών, με κορυφαίες την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Καταγράφονται επίσης σοβαρότατοι παράγοντες που επέδρασαν στο τραγικό αποτέλεσμα, όπως η καταπάτηση ρεμάτων και η αυθαίρετη δόμηση από τον Δήμο Μάνδρας και ιδιώτες. Συνολικά καταγράφηκαν 39 αυθαίρετες κατασκευές εντός ρεμάτων, μεταξύ των οποίων δημοτικό αμαξοστάσιο, κέντρο διασκέδασης, βενζινάδικα, γήπεδο, κατοικίες και αποθήκες.

Πηγή: kathimerini.gr