Σε πλήρη εξέλιξη η επιδημία γρίπης

315

Κατά τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τον Οκτώβριο έως και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί 59 σοβαρά κρούσματα γρίπης, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Κατακόρυφη αύξηση στα σοβαρά περιστατικά γρίπης, αλλά και στους θανάτους από τη νόσο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), από τον Οκτώβριο έως και την περασμένη Κυριακή είχαν δηλωθεί 59 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 50 νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής εισήχθησαν σε ΜΕΘ τα 27 από τα 50 περιστατικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 42,4% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ είχε εμβολιαστεί. Συνολικά έχουν καταγραφεί 13 θάνατοι από επιπλοκές της νόσου, εκ των οποίων οι επτά αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ και οι έξι σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε εντατική.

Αύξηση παρατηρείται και στις επισκέψεις σε γιατρούς από ασθενείς με συμπτώματα γρίπης από περίπου 4% που ήταν τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε 6%. Από το σύνολο των κλινικών δειγμάτων (205) που απέστειλαν τα νοσοκομεία στα αρμόδια εργαστήρια την περασμένη εβδομάδα, το 39% ήταν θετικό σε ιούς της γρίπης.

Στην πλειονότητά τους αφορούσαν γρίπη τύπου Α, ενώ από τα αποτελέσματα των εξετάσεων φάνηκε ότι συνεπικρατούν οι υπότυποι Α(Η1Ν1) και Α(Η3Ν2). Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, «βρισκόμαστε σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης», ενώ υπενθυμίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού, ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη νόσο.

Το υπουργείο Υγείας για την πρόληψη της διασποράς της γρίπης στα σχολεία εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης, αρχίζοντας με το πολύ βασικό της παραμονής στο σπίτι. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο που υπογράφει ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, «τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι των σχολείων που παρουσιάζουν γριπώδη συνδρομή, πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για όσες ημέρες διαρκεί ο πυρετός και επιπλέον ακόμα ένα 24ωρο μετά την υποχώρησή του, χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών».

Στο πλαίσιο αυτό, οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να συμβουλεύουν σχετικά τους γονείς. Οι γονείς καλούνται από το σχολείο να παραλάβουν το παιδί τους σε περίπτωση που εμφανίσει συμπτώματα. Το άρρωστο παιδί θα πρέπει να περιμένει τους γονείς του σε χώρο όπου δεν έρχεται σε επαφή με συμμαθητές και δασκάλους. Ο χώρος αυτός εν συνεχεία καθαρίζεται. «Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που θα χρειαστεί χορήγηση αντιπυρετικού, δίδεται μόνο παρακεταμόλη σε δοσολογία σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, απαιτείται από τους υπεύθυνους του σχολείου, μεταξύ άλλων, μέριμνα ώστε οι νιπτήρες στις τουαλέτες και στο προαύλιο να διαθέτουν πάντα φιάλη με υγρό σαπούνι και χάρτινες πετσέτες μιας χρήσης, οι οποίες πρέπει να απορρίπτονται σε κάδους δίπλα στους νιπτήρες και επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης (μπάλες, σκυτάλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.ά.).

Η εγκύκλιος δίνει οδηγίες για τον καθαρισμό και την απολύμανση των χώρων (συστηματικός αερισμός τους, χρήση διαλύματος οικιακής χλωρίνης κ.ά.) αλλά και οδηγίες ατομικής υγιεινής με ειδική έμφαση στο τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, στην αποφυγή κοινής χρήσης στιλό, και στην απαγόρευση κατανάλωσης νερού απευθείας από τη βρύση με το στόμα.

Συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για ΜΕΘ

Σε συμφωνία για την παραχώρηση 38 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) ιδιωτικών κλινικών για τη δωρεάν νοσηλεία ασφαλισμένων που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για εντατική του ΕΚΑΒ, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με την Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών. Η διάθεση των 38 κλινών –29 στην Αττική και 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα– έχει ήδη ξεκινήσει υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ, το οποίο έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης της διαδικασίας, και κρίνεται άκρως σημαντική με δεδομένες τις αυξημένες ανάγκες για εντατική που καταγράφονται λόγω της έξαρσης της γρίπης. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε κλινική θα ενημερώνει καθημερινά το ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα κλινών εντατικής που θα διαθέτει. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε κλίνες ΜΕΘ, δεν καταβάλλουν συμμετοχή στα νοσήλια και διαφορά νοσηλείας, και οι δαπάνες νοσηλείας για τις κλίνες ΜΕΘ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ορισθέντα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Πηγή: kathimerini.gr