Σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

223

Του Δ. Κατσαγάνη
 
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του opengov.gr αναρτήθηκε προ ολίγου το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, κου. Γιάννη Βρούτση με το οποίο ευθυγραμμίζονται οι συντάξεις και οι εισφορές των μη μισθωτών με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ αναφορικά με το νόμο Κατρούγκαλου.  Το νομοσχέδιο, το προσχέδιο του οποίου αποκάλυψε το Capital.gr  προχθές προβλέπει 104 άρθρα. 

Το νομοσχέδιο προβλέπει το οποίο θα μείνει σε “δημόσια διαβούλευση” έως τις 7 Φεβρουαρίου (προκειμένου έπειτα να έλθει στη Βουλή), στα σημαντικότερα σημεία του,  αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019,  νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες και τους αγρότες από τον τρέχοντα μήνα, αλλά και  μείωση εισφορών των μισθωτών κατά 0,9% τον ερχόμενο Ιούνιο. Σε σχέση με το προσχέδιο, το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε στη δημόσια διαβούλευση προβλέπει μία αλλαγή σε σχέση με τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό, πέραν των αυξήσεων σε κύριες και επικουρικές.

Συγκεκριμένα, το  νομοσχέδιο προβλέπει πως με το προβλεπόμενο από τον προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 0,5% το 2020 θα καλύπτεται γενικά   ” η δαπάνη πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας” και όχι η δαπάνη για μία “εφάπαξ παροχή” προς τους συνταξιούχους, όπως προέβλεπε το προσχέδιο. 

Αυξήσεις στις κύριες συντάξεις

Όσον αφορά τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τις κύριες συντάξεις, το νομοσχέδιο, όπως και το προσχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα :  

Από 1-10-2019 τα ποσοστά αναπλήρωσης για κάθε επιμέρους περίοδο ασφάλισης αποτυπώνονται στον ακόλουθο πίνακα 2:

 
Αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις

Αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στο επικουρικό, το νομοσχέδιο (όπως και το προσχέδιο προβλέπει) πως οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις έως 30 Σεπτεμβρίου 2019, που αφορούν αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2014, συνεχίζουν να καταβάλλονται από 1η Οκτωβρίου 2019 στο ύψος του ποσού που είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις στις 31-12-2014. 

Μείωση εισφορών για τους μισθωτούς

Στο νομοσχέδιο, όπως και στο προσχέδιο προβλέπεται πως πό 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες ως ακολούθως.

1. Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 πμ στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 πμ στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 % και κατανέμεται 2,69 % στον εργοδότη και 1,56 % στον εργαζόμενο.

2. Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες (πμ) των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών

Νέο σύστημα εισφορών για τους επαγγελματίες

Οι νέες εισφορές για τους επαγγελματίες, θα έχουν -σύμφωνα με το νομοσχέδιο (όπως προέβλεπε και το προσχέδιο) – ως εξής : 

Για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι του Ε.Φ.Κ.Α. κατατάσσονται από 1-1-2020 σε έξι (6) ασφαλιστικές κατηγορίες, των οποίων το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς κύριας σύνταξης αντιστοιχεί:

Πίνακας 22

 

Το σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό και η αιτιολογική έκθεση στη δεξιά στήλη “σχετικά αρχεία”
 

Πηγή: capital.gr