«Προτεραιότητα ένα σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του καρκίνου»

144

«Στόχος μου είναι να καλύπτει όλα τα στάδια της ασθένειας, από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την ανακουφιστική φροντίδα, την επανένταξη, την έρευνα», αναφέρει στην «Κ» η κ. Κυριακίδου.

«Είναι δύσκολο για εμένα να αποδεχθώ ότι σε μια Ε.Ε. που επιδιώκει να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της, η πρόσβαση στην περίθαλψη δεν είναι ίση για όλους», τονίζει σε συνέντευξή της στην «Κ» η νέα Ευρωπαία επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου. Η επίτροπος, η οποία επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Αθήνα, παρουσιάζει τις προτεραιότητές της στο πλαίσιο της θητείας της, και οι οποίες αφορούν την αντιμετώπιση του καρκίνου με την ανάπτυξη ενός κοινού ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης, καθώς και την εφαρμογή βιώσιμων τρόπων παραγωγής και συσκευασίας τροφίμων. Επισημαίνει την ανάγκη ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον εμβολιασμό, σημειώνοντας ότι «ο σκεπτικισμός γύρω από το θέμα, οι μύθοι και τα fake news μόνο σωρεία προβλημάτων έχουν επιφέρει», και χαιρετίζει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

– Κυρία Κυριακίδου, ποιες είναι οι προκλήσεις αλλά και οι προτεραιότητες της Ε.Ε. στον χώρο της Υγείας;

– Για τους Ευρωπαίους πολίτες, τα θέματα υγείας και ασφάλειας τροφίμων είναι πρώτης γραμμής για την καθημερινή τους ζωή. Επηρεάζουν με τον πιο έμπρακτο τρόπο την ποιότητα ζωής και γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβα, είναι ίσως από τα σημαντικότερα για να δείξουμε τη συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καθημερινή ζωή των πολιτών μας. Αυτό είναι το κορυφαίο στοίχημα για την πενταετία μου ως Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων. Η αντιμετώπιση του καρκίνου είναι προτεραιότητά μας και στις 4 Φεβρουαρίου ξεκινάμε μια ευρεία δημόσια διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένων και των ασθενών, με σκοπό τη σύνταξη ενός ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης. Ακολουθεί η στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» την άνοιξη, που επίσης αφορά άμεσα την υγεία μας και τη βιωσιμότητα της παραγωγής και κατανάλωσης φαγητού στην Ε.Ε. Η άλλη σημαντική προτεραιότητα θα είναι η διαθεσιμότητα-προσβασιμότητα των φαρμάκων σε όλους τους ασθενείς.

– Είπατε ότι τον ερχόμενο μήνα ξεκινά ο διάλογος για τη σύνταξη σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Πού θα στοχεύει αυτό;

– Ο στόχος μου είναι να καλύπτει όλα τα στάδια της ασθένειας από την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπευτική αντιμετώπιση, την ανακουφιστική φροντίδα, την επανένταξη, την έρευνα. Θα έχουμε δηλαδή μια ολιστική προσέγγιση. Αντιμετωπίζοντας πολλούς παράγοντες κινδύνου και εστιάζοντας και στην πρόληψη, το σχέδιο θα έχει θετικό αντίκτυπο και σε άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες. Επιπλέον, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανισότητες στην πρόσβαση στη θεραπεία. Είναι δύσκολο για εμένα να αποδεχθώ ότι σε μια Ε.Ε. που επιδιώκει να εκπροσωπεί όλους τους πολίτες της, η πρόσβαση στην περίθαλψη δεν είναι ίση για όλους. Ακριβώς εδώ είναι που ο τομέας του e-health και της διασυνοριακής συνεργασίας με στόχο τις εξατομικευμένες ιατρικές θεραπείες μπορεί να είναι καθοριστικός.

– Ενα σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί την Ε.Ε. αφορά τη μικροβιακή αντοχή και τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η Επιτροπή για την αντιμετώπισή του;

– Η μικροβιακή αντοχή αποτελεί όλο και μεγαλύτερη απειλή για τη δημόσια υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η υπερβολική χρήση αντιμικροβιακών σε ανθρώπους και ζώα διογκώνουν, όπως ξέρουμε, το πρόβλημα. Μόνο στην Ε.Ε. 33.000 θάνατοι ετησίως οφείλονται σε λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια. Μέχρι το 2050, οι ανθεκτικές λοιμώξεις ενδέχεται να ευθύνονται για περισσότερους θανάτους από ό,τι ο καρκίνος. Εχουμε όλοι χρέος να προωθήσουμε τη συνετή χρήση των αντιμικροβιακών και τη βελτίωση στην πρόληψη των λοιμώξεων. Γι’ αυτό διοχετεύουμε κονδύλια σε κοινές ερευνητικές προσπάθειες για την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών αντιβιοτικών. Θα συνεργαστούμε ταυτόχρονα με διεθνείς οργανώσεις και τρίτες χώρες στο πλαίσιο της επιτήρησης και της έρευνας. Η ενημέρωση, επίσης, είναι σημαντικής αξίας. Οι συμπολίτες μας πρέπει να ευαισθητοποιηθούν μέσω της ορθής πληροφόρησης. 

– Τα εμβόλια είναι επίσης ένα μεγάλο θέμα.

– Πολύ σωστά το αναφέρετε. Γι’ αυτό και ο τομέας των εμβολιασμών αποτελεί για εμάς μία ακόμη προτεραιότητα. Θα εστιάσουμε στην ουσιαστική, αλλά και επικοινωνιακή πλευρά του ζητήματος ώστε οι πολίτες της Ε.Ε. να είναι ορθά ενημερωμένοι για τα οφέλη από τους εμβολιασμούς και τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν τους απορρίπτουμε. Ο σκεπτικισμός γύρω από το θέμα, οι μύθοι και τα fake news μόνο σωρεία προβλημάτων έχουν επιφέρει. Προβλήματα που οδηγούν στην επαναφορά ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί στο παρελθόν.

– Στον τομέα της παραγωγής τροφίμων, ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ε.Ε.;

– Η Ευρώπη είναι ένα παγκόσμιο πρότυπο στην παραγωγή τροφίμων και διαθέτει από τα πιο ασφαλή συστήματα παραγωγής τροφίμων ανά την υφήλιο. Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας τώρα είναι η βιωσιμότητα της παραγωγής φαγητού και η γενικότερη υγεία του πλανήτη μας. Η δέσμευσή μου είναι ότι θα συνεργαστούμε με τα κράτη-μέλη και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη με στόχο την εφαρμογή πιο βιώσιμων τρόπων παραγωγής, συσκευασίας και κατανάλωσης φαγητού, οι οποίοι θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε τους στόχους της νέας στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» που θα παρουσιάσω την άνοιξη, ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Προτεραιότητα σε αυτό το πλαίσιο θα είναι να μειωθούν δραστικά η εξάρτηση και ο κίνδυνος από τη χρήση χημικών φυτοφαρμάκων και αντιβιοτικών λιπασμάτων. Θα πρέπει να αναπτυχθούν καινοτόμες γεωργικές τεχνικές που θα προστατεύουν τις τροφές από επιβλαβείς οργανισμούς. Η μετάβαση αυτή επιβάλλεται να είναι δίκαιη και ισότιμη για όλους όσοι εργάζονται στον ευρωπαϊκό γεωργικό τομέα.

– Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα δώσει έμφαση στην πρόληψη. Ηδη, τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου είναι ικανοποιητικά. Τι μήνυμα θα στέλνατε σε όσους ακόμα «ανθίστανται»;

– Η επιλογή είναι μονόδρομος. Οι επιπτώσεις του καπνίσματος είναι γνωστές σε όλους. Χαιρετίζω, λοιπόν, τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση. Στη συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ε.Ε. το σχέδιο εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και χρόνια. Και έχει βοηθήσει σημαντικά στη μείωση της χρήσης των καπνικών προϊόντων και του καπνίσματος.  

Πηγή: kathimerini.gr