Κινητικότητα για εκτόνωση αντιδράσεων στο προσφυγικό

194

Η αναφορά του υπουργού σε συμφωνία για κλειστές δομές δημιούργησε ερωτήματα, καθώς στο ψήφισμα των μεγάλων προχθεσινών συλλαλητηρίων στα τρία νησιά (Λέσβος, Σάμος, Χίος) καταγράφεται η αντίθεση των διοργανωτών και των συγκεντρωμένων.

Την αναζήτηση… ΜΟΕ μεταξύ Αθήνας και νησιών Βορείου Αιγαίου ανέδειξε η χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ υπουργικού κλιμακίου και του περιφερειάρχη και των δημάρχων του Βορείου Αιγαίου. «Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των νησιών και αυτά θα τα βάλουμε σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες», τόνισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, αναγγέλλοντας μάλιστα και μια διαδικασία τακτικής επικοινωνίας, με συναντήσεις κάθε δύο εβδομάδες με περιφερειάρχη και δημάρχους.

Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της σύσκεψης ο κ. Μηταράκης, κι αφού σημείωσε πως «είναι δικαιολογημένες η αγωνία και η αγανάκτηση των πολιτών», μίλησε για συμφωνία σε βασικές προτεραιότητες, όπως η μείωση των ροών (πρώτη προτεραιότητα), η αποσυμφόρηση των νησιών, οι επιστροφές προς την Τουρκία, η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για την καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών». Στο σημείο αυτό το υπουργικό κλιμάκιο (συμμετείχαν ακόμα ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας) αναφέρθηκε σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας για στήριξη των νοσοκομείων, καθώς και γενικότερη ενίσχυση των δημόσιων υποδομών.

Από κει και πέρα, όμως, αρχίζουν τα δύσκολα. «Υπάρχουν σημεία στα οποία εντοπίζονται κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πιστεύω ότι, καθώς ανακτούμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών, αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά», τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Η αναφορά του υπουργού σε συμφωνία για κλειστές δομές δημιούργησε ερωτήματα, καθώς στο ψήφισμα των μεγάλων προχθεσινών συλλαλητηρίων στα τρία νησιά (Λέσβος, Σάμος, Χίος) καταγράφεται η αντίθεση των διοργανωτών (Περιφέρεια και δήμοι μεταξύ αυτών) και των συγκεντρωμένων. «Καμιά νέα δομή στα νησιά μας και κλείσιμο των υπαρχουσών δομών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Αναμένουμε τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των πολιτών του Βορείου Αιγαίου όπως συμφωνήθηκε σήμερα στη σύσκεψη», δήλωσε στην «Κ» ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Ο κ. Μουτζούρης σημείωσε πως το περιεχόμενο του ψηφίσματος ισχύει. Από την πλευρά των αυτοδιοικητικών παραγόντων λέγεται πως η κυβέρνηση πρέπει να δείξει με έργα τη διάθεσή της μέσα στις επόμενες μέρες, αναφέροντας πως η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση, στα μέσα Φεβρουαρίου, είναι αρκετά μακριά. Ας σημειωθεί πως πολλές υπηρεσίες στα τρία νησιά παρέμειναν κλειστές για δεύτερη μέρα χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο κ. Μηταράκης, από την πλευρά του, τόνισε πως «είναι δεδομένο ότι οι ανοικτές δομές που, αυτή τη στιγμή, επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα κλείσουν οριστικά με το νέο σχέδιο», με χρονοδιάγραμμα ώς το καλοκαίρι του 2020.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, συμμετείχε στις εργασίες του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. στο Ζάγκρεμπ, όπου θα παρουσίαζε πρωτοβουλία της Ελλάδας για την καταπολέμηση των δικτύων παράνομης διακίνησης προσώπων.

Πηγή: kathimerini.gr