Ιράκ: Διαδηλωτές ζητούν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων

178

Χιλιάδες υποστηρικτές του ισχυρού σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται σήμερα στη Βαγδάτη για να ζητήσουν την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Έπειτα από έκκληση του Σαντρ για “μια ειρηνική διαδήλωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων κατά της αμερικανικής παρουσίας”, σημεία ελέγχου δημιουργήθηκαν στη Βαγδάτη προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλεια των διαδηλωτών.

Πολλές ιρακινές παραστρατιωτικές ομάδες, όπως η φιλοϊρανική Χασντ αλ Σάαμπι, συνήθως αντίπαλη του Σαντρ, αναμένεται να συμμετάσχουν.

Νωρίς το πρωί χιλιάδες υποστηρικτές του –άνδρες, γυναίκες και παιδιά—συγκεντρώθηκαν στη συνοικία Τζαντρίγια φωνάζοντας “Έξω, έξω κατακτητή” και “Ναι στην εθνική κυριαρχία” κρατώντας σημαίες του Ιράκ.

Μετά τον φόνο του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη στις 3 Ιανουαρίου ο Σαντρ, που ήταν πάντα αντίθετος στην παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, επανέφερε στη δράση την παραστρατιωτική του οργάνωση, τον στρατό του Μεχντί, ο οποίος πολεμούσε εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων από το 2003 ως το 2011.

Εξάλλου το ιρακινό κοινοβούλιο ψήφισε στις 5 Ιανουαρίου υπέρ της αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, ανάμεσά τους και 5.200 Αμερικανοί.

Ο Σαντρ είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης κοινοβουλευτικής ομάδας στο Ιράκ, ενώ πολλοί σύμμαχοί του έχουν υπουργικές θέσεις.

Οι υποστηρικτές του παρέλυσαν τη χώρα το 2016 καταλαμβάνοντας την Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης ζητώντας από την κυβέρνηση, την οποία κατηγορούσαν για ανικανότητα και διαφθορά, να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Για τον Χάριθ Χάσαν, ειδικό του Carnegie Middle East Centre, ο Σαντρ προσπαθεί να διατηρήσει “πολλές ταυτότητες” υποστηρίζοντας διάφορα κινήματα αμφισβήτησης.

“Από την μία πλευρά προσπαθεί να επιβληθεί ως μεταρρυθμιστής ηγέτης (…) από την άλλη θέλει να διατηρήσει την εικόνα του ηγέτη της αντίστασης στην “αμερικανική κατοχή” για να κερδίσει τη στήριξη του Ιράν το οποίο επιθυμεί την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μέση Ανατολή”, εκτιμά.

“Αυτή η πορεία θα αποδείξει ότι ο Σαντρ εξακολουθεί να είναι ικανός να κινητοποιήσει τα πλήθη”, σημειώνει ο Χάσαν, και στην περίπτωση που και άλλες ομάδες συμμετάσχουν σε αυτή, θα του δώσει περισσότερη νομιμοποίηση για να ασκήσει μεγάλη επιρροή στην επιλογή του νέου πρωθυπουργού του Ιράκ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ