Γιατί είναι λάθος να αποκλείεις το λίπος από τη διατροφή σου

224

Ξεκίνα να τρως καλά λιπαρά για να γεμίσεις ενέργεια, μυς και να χτίσεις γερή καρδιά.

Τα κύτταρα, τα όργανά μας και ο εγκέφαλός μας και ό,τι άλλο έχουμε μέσα μας είναι φτιαγμένα από λίπος και χρειάζονται υψηλής ποιότητας λίπος για να λειτουργήσουν άριστα.

Για δεκαετίες, μας έλεγαν ότι το λίπος είναι ο μεγάλος εχθρός.
Οι ειδικοί έλεγαν ότι αν θέλαμε να χάσουμε βάρος, να έχουμε περισσότερη ενέργεια και να αποφύγουμε τις καρδιακές παθήσεις έπρεπε να κόψουμε τα λίπη. Σήμερα, οι ειδικοί ακυρώνονται.
Νέα επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι τα λιπαρά όχι μόνο είναι λιγότερο επικίνδυνα από ό, τι νομίζαμε, αλλά ότι στην πραγματικότητα αποτελούν το πιο σημαντικό μέρος μιας καλής διατροφής.

Πώς ξεκίνησε η μάχη κατά του λίπους

Στη δεκαετία του 1950, ένας επιστήμονας με το όνομα Ancel Keys συγκλόνισε την υφήλιο έπειτα από μια αρκετά πειστική έρευνα που έκανε, αποδεικνύοντας ότι τα λιπαρά προκαλούν δεκάδες θανατηφόρες ασθένειες, με πρώτη την καρδιακή νόσο.
Και χάρη σε εκείνη την έρευνα, από εκείνη την ημέρα οι παραγωγοί light προϊόντων ξεκίνησαν να βγάζουν πολύ χρήμα.

Ωστόσο, πολλά χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι ο Keys δεν είχε παίξει καθαρό παιχνίδι: υπήρχαν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το λίπος κάνει καλό, αλλά τα είχε πετάξει στα σκουπίδια κρατώντας για τα αποτελέσματα της έρευνάς του, μόνο τα αρνητικά στοιχεία. Εκείνος ο τύπος, ο Keys, δεν έβγαλε μόνο όλη τη νοστιμιά από τον ουρανίσκο μας. Τα νέα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αφαίρεσε από την υγεία μας ένα πολύ σημαντικό όπλο άμυνας.

Το λίπος παίρνει ξανά τη θέση που του αξίζει

Το λίπος είναι ένα από τα πιο σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, το 50 έως 70% των ημερήσιων θερμίδων σου πρέπει να προέρχονται από λίπος. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να τρως ό,τι λίπος βρεις μπροστά σου. Υπάρχουν μερικά πραγματικά «κακά» λίπη που θα σε παχύνουν, θα σου δημιουργήσουν καρδιακά προβλήματα και, γενικά, θα σε βάλουν σε λάθος πορεία -είναι αυτά που είχε βγάλει στη σέντρα ο Keys, 60 χρόνια πριν. Αλλά υπάρχουν και «υγιεινά» λίπη –αυτά που ο Keys είχε αποκρύψει. Όταν τρως αυτού του είδους τα λίπη, το σώμα σου εξοπλίζεται καλύτερα και τα μετατρέπει σε ενέργεια. Επιπλέον, τα κύτταρα, τα όργανά μας και ο εγκέφαλός μας και ό,τι άλλο έχουμε μέσα μας είναι φτιαγμένα από λίπος και χρειάζονται υψηλής ποιότητας λίπος για να λειτουργήσουν άριστα. Το λίπος είναι επίσης η βάση του νευρικού συστήματος. Η μυελίνη είναι μια λιποειδής ουσία η οποία περιβάλλει τις νευρικές ίνες και όσο περισσότερη μυελίνη έχεις, τόσο γρηγορότερα και σοφότερα σκέφτεσαι.

Φάε τα σωστά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά δεν έχουν στερεά μορφή (π.χ. λίπος από μπριζόλες και παϊδάκια) αλλά υγρή ή και αόρατη. Κυρίως τα βρίσκεις σε λαχανικά, καρπούς και ψάρια και χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες: πολυακόρεστα και μονοακόρεστα.

> Τα πολυακόρεστα λιπαρά
Έρευνες έδειξαν ότι τα ω-3 και τα ω-6 λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα βρίσκεις κυρίως στα λιπαρά ψάρια σαν το σολομό (εικόνα), το λιναρόσπορο, τα καρύδια, το ηλιέλαιο, τα καρύδια και το καλαμποκέλαιο.

> Τα μονοακόρεστα λιπαρά
Εκτός από την προστασία που παρέχουν στην εμφάνιση διάφορων σοβαρών νοσημάτων σαν τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καλά μονοακόρεστα λιπαρά προφυλάσσουν την καρδιά καθώς ισορροπούν τις τιμές χολοηστερίνης. Κυριότερη πηγή μονοακόρεστών λιπαρών; Το παρθένο ελαιόλαδο. Μικρότερες ποσότητες θα βρεις σε όλα τα σπορέλαια, αλλά και στο αβοκάντο, στο σουσάμι, στο ταχίνι, στα αμύδγαλα, στα αράπικα φιστίκια και στα καρύδια.

Πηγή: askmen.gr