28η Agrotica: Η μεγαλύτερη αγροτική έκθεση

331

Από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2020, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης θα φιλοξενεί την 28η Agrotica, τη μεγαλύτερη αγροτική έκθεση των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, ενώ η σημασία της γίνεται ακόμη πιο σαφής λόγω του ότι συμπίπτει χρονικά με τις πρώτες εγκρίσεις Σχεδίων Βελτίωσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό των εγχώριων αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Η ταυτότητα της Agrotica

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εκθεσιακή εκδήλωση του κλάδου της αγροτικής οικονομίας των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου και συγκαταλέγεται στις πρώτες εκθέσεις του αγροτικού τομέα της Ευρώπης. Διοργανώνεται από το 1985 από τη ΔΕΘ HELEXPO, στο Διεθνές Εκθεσιακό της Κέντρο στη Θεσσαλονίκη, όπου καλύπτει 60.000 τ.μ. εκθετήριου χώρου.

Κάθε διοργάνωση της Agrotica συγκεντρώνει περισσότερους από 140.000 επισκέπτες άμεσου ενδιαφέροντος από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες 40 χώρες. Στα πλαίσιά της συμμετέχουν όλες οι μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις του κλάδου, εκπροσωπώντας την καινοτομία, τις νέα τεχνολογίες και κάθε νέα εξέλιξη σε μηχανήματα, εφόδια και εξοπλισμούς. Όλοι οι επισκέπτες είναι εμπορικοί, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στους Hosted Buyers και στα B2B meetings.

 Το έντονα διεθνοποιημένο προφίλ της Agrotica ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοργάνωσης, η οποία στην τετραήμερη λειτουργία της κατόρθωσε να συγκεντρώσει 143.754 επισκέπτες και να σημειώσει πάνω από 100% αύξηση των ξένων εμπορικών επισκεπτών. Παράλληλα , στέγασε 1950 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) στους εκτεταμένους εκθεσιακούς χώρους της.

Φέτος, η έκθεση αναμένεται να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, έχοντας προσελκύσει τη συμμετοχή σημαντικών leaders στην εμπορία και την πώληση εφοδίων και γεωργικών μηχανημάτων, όπως και αντιπροσωπευτικών οίκων των μεγαλύτερων εταιριών του κλάδου παγκοσμίως.

Ταυτόχρονα, η φετινή Agrotica θα φιλοξενήσει πλήθος επιχειρήσεων οι οποίες θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στην έκθεση (με προϊόντα θρέψης και φυτοπροστασίας), αλλά και εκθέτες οι οποίοι είχαν περιορισμένη συμμετοχή από το 2014 και έπειτα.

Κάτι παραπάνω από έκθεση

Στα πλαίσια της Agrotica, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ένα πλήθος εκθεμάτων, τα οποία κυμαίνονται από γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία για τη βελτίωση του εδάφους, τη σπορά, τη φύτευση, τη λίπανση, την φυτοπροστασία, το κλάδεμα, την άρδευση, τη συγκομιδή, τη συντήρηση, τη συσκευασία και την αποθήκευση, έως εξοπλισμούς και εφόδια, υλικά υποστύλωσης, ανταλλακτικά και εξαρτήματα αγροτικών μηχανημάτων, προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης, αλλά και μηχανήματα κατακόρυφης και οριζόντιας μεταφοράς.

Επιπλέον, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει και αφιέρωμα στο αγροτικό – επαγγελματικό αυτοκίνητο με test drive των τελευταίων μοντέλων μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Εκτός των ίδιων των εκθεμάτων, σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών αποτελεί και το πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων και συνεδρίων με τα πιο ενδιαφέροντα θέματα για την αγροτική παραγωγή.

Aνάμεσά τους ξεχωρίζουν το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Agrotica με θέμα “Κλιματική Αλλαγή και Γεωργία” (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-HELEXPO και της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ.), το συνέδριο “Νέα Γεωργία – Νέος Συνεργατισμός -Προς ένα σύγχρονο υπόδειγμα συνεταιρισμών για τη νέα γενιά” (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του προγράμματος ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ με την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και η παρουσίαση του ρομποτικού συστήματος «Four Eyes for Farm» (συνδιοργάνωση της ΔΕΘ-Helexpo και του Ινστιτούτου Βιο-Οικονομίας και Αγρο-Τεχνολογίας του ΕΚΕΤΑ).

Πηγή