Υπό την “προστασία του 30ετούς ομολόγου η επερχόμενη έκδοση 15ετούς

207

Του Γ. Αγγέλη 

Με “εκπλήξεις” άρχισε και – εκτός απροόπτου – θα συνεχίσει το α’ εξάμηνο του 2020, με πρώτη αυτή της έκδοσης 30ετούς ομολόγου από την πλευρά του ΟΔΔΗΧ. 

Οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον έχουν δημιουργήσει μια πρωτοφανή θετική συγκυρία για τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ όσον αφορά τη βελτίωση της διάρθρωσης του δημόσιου χρέους, με έμμεσο αλλά βασικό στόχο τη διευκόλυνση της προσπάθειας απομείωσης των NPLs στο τραπεζικό σύστημα. 

Η επόμενη κίνηση εντός του Ιανουαρίου θα αφορά την έκδοση 15ετούς ομολόγου, το οποίο μετά την “τοποθέτηση” του 30ετούς στην αγορά, έχει διαμορφώσει ένα διαφορετικό και σαφώς θετικό περιβάλλον για την απορρόφησή του σε τιμές ιδιαίτερα ευνοϊκές. 

Ήδη μερικά 24ωρα πριν από την ανακοίνωση για την τοποθέτηση του 30ετούς οι αποδόσεις στα 25 χρόνια ήταν 2,348% σε σύγκριση με τα ιταλικά που στην ίδια διάρκεια βρίσκονταν στα 2,342%. Βέβαια τα ιταλικά ομόλογα βαρύνονται σημαντικά από το πολιτικό ρίσκο και εξ αυτού η σχεδόν εξαφάνιση της διαφοράς με τα ελληνικά… Μόνο σε κατάσταση απρόοπτης αναταραχής η έκδοση του 15ετούς θα αντικατασταθεί από την έκδοση νέου δεκαετούς.

Το σημαντικό πλέον είναι ότι στο διεθνές περιβάλλον και ειδικά από την πλευρά της ισχυρότερης και με τη μεγαλύτερη επιρροή αμερικανική αγορά ομολόγων, οι συνθήκες προβλέπεται να είναι πολύ ευνοϊκές για το επόμενο 10μηνο τουλάχιστον. Και αυτό γιατί η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει την παροχή ρευστότητας ενώ – όπως αναφέρει πρόσφατο δημοσίευμα της WSJ – μελετά παράλληλα την επέκταση της παρέμβασης και εκτός τραπεζικού συστήματος στον χώρο των hegde funds…

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr και παρά τις εσωτερικές δυσκολίες της Λαγκάρντ να αντιμετωπίσει τις γερμανικές πιέσεις, η “γραμμή” της ποσοτικής χαλάρωσης όχι μόνο θα έχει διάρκεια, αλλά πολύ περισσότερο αναμένεται να διευκολυνθεί η επέκτασή της με παρεμβάσεις που θα σχετίζονται με την αντιμετώπιση της “κλιματικής αλλαγής” μέσω νέων προγραμμάτων τύπου T-LTROs.  

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναμένεται να διευρυνθεί και να ενισχυθεί η “τάση” αγοράς ρίσκου η οποία ευνοεί τα “non investment grade” assets, όπως είναι τα ελληνικά τα οποία όμως υποστηρίζονται από θετικές (δημοσιονομικές) προσδοκίες πέραν εκείνων της συμφωνίας του Ιούνη του 2018. 

Το κλίμα αυτό “εκμεταλλεύεται” ο ΟΔΔΗΧ και στο περιβάλλον αυτό θα επιχειρηθεί πέραν των εκδόσεων τίτλων με μεγάλη ζήτηση, να γίνουν και άλλες κινήσεις οι οποίες θα βελτιώνουν το “προφίλ” του χρέους, όπως αυτή της έκδοσης του 30ετούς, αλλά και θα στοχεύουν στο “όφελος” των θεσμικών δανειστών όπως το ΔΝΤ, ο ESM, EFSF, κ.λ.π. Αυτός ο τομέας παρεμβάσεων αναμένεται να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα. 

Η διπλή αυτή στόχευση έχει σκοπό αφενός να βελτιώσει το επιτοκιακό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή” από την πλευρά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, μειώνοντας το “κόστος” της εγγύησης των εκδόσεων και διευρύνοντας το ενδιαφέρον των θεσμικών γι’ αυτές. 

Και αφετέρου να δώσει έμπρακτα επιχειρήματα (όπως ήταν η έκδοση του 30ετούς ομολόγου) για την αναθεώρηση των ορίων βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ώστε να αλλάξει κατά συνέπεια και το όριο των δεσμεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Στο πλαίσιο αυτό οι διορθωτικές “κινήσεις” που θα γίνουν από πλευράς ΟΔΔΗΧ στη διάρκεια του α’ εξαμήνου, θα είναι καθοριστικές και με ορατά αποτελέσματα. 

Πρέπει στο σημείο αυτό πάντως να παρατηρήσουμε ότι το χρονοδιάγραμμα με το οποίο δουλεύει ο ΟΔΔΗΧ για τους στόχους αυτούς είναι αυστηρά εμπροσθοβαρές, καθώς το επιτελείο του λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την επερχόμενη “τέλεια καταιγίδα” ενδεχομένως και πριν από το τέλος του 2020…       

Πηγή: capital.gr