Ιερέας τα έβαλε με «μπάστακες»

164

Η δράση του 40χρονου ιερέα, ο οποίος δεν ιερουργεί σε εκκλησία της μητρόπολης Πατρών, ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης.

Με καρναβαλικές κατασκευές, τους επονομαζόμενους «μπάστακες», τα έβαλε ένας ιερέας στην Πάτρα και άρχισε από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης να τους παραδίδει στην πυρά, με τη βοήθεια εύφλεκτου υλικού. Ομως, έπειτα από τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις έπεσε στα χέρια της αστυνομίας και σε λίγες ημέρες, στις 5 Φεβρουαρίου, θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Οσον αφορά τα κίνητρα του ιερέα, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Γιάννης Παπαναστασόπουλος, δήλωσε χθες έξω από το γραφείο του εισαγγελέα, όπου οδηγήθηκε ο εντολέας του, ότι «η πράξη, όπως φαίνεται ότι τελέστηκε, δεν είχε ως κίνητρα την απλή ποινική παραβατικότητα, αλλά είχε ένα θρησκευτικό εφαλτήριο». Μάλιστα, όπως επισήμανε, «είναι πολύ πιθανό να υπέλαβε ως εκτροπή από τη θρησκευτική συμπεριφορά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις».

Η δράση του 40χρονου ιερέα, ο οποίος δεν ιερουργεί σε εκκλησία της μητρόπολης Πατρών, ξεκίνησε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης. Πρώτος στόχος ήταν ο «μπάστακας» έξω από το δημαρχείο της Πάτρας. Ο ιερέας έβαλε φωτιά στην καρναβαλική κατασκευή και αμέσως μετά έσπευσε να εξαφανιστεί. Εκείνη τη στιγμή περνούσε έξω από το κτίριο του δημαρχείου μια εργαζόμενη του δήμου, η οποία είδε τη φωτιά και ειδοποίησε την πυροσβεστική. Οπως εκτιμάται, η φωτιά στον «μπάστακα» θα μπορούσε να είχε επεκταθεί στο δημαρχείο, αφού η καρναβαλική κατασκευή που αποτελείται από εύφλεκτο υλικό, βρισκόταν πολύ κοντά στις ξύλινες πόρτες του ιστορικού κτιρίου. Λίγη ώρα μετά, ο ιερέας κινήθηκε προς την περιοχή του Αγίου Ανδρέα και έβαλε φωτιά σε δεύτερο «μπάστακα», που είχε τοποθετηθεί σε πεζοδρόμιο της λεωφόρου Ακτή Δυμαίων. Παρότι είχε ξημερώσει και ήταν σε εξέλιξη η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής και της αστυνομίας, ο ιερέας συνέχισε απτόητος τη δράση του. Συγκεκριμένα, επέστρεψε στο κέντρο της Πάτρας και έβαλε φωτιά σε «μπάστακα» που ήταν τοποθετημένος στον πεζόδρομο της οδού Παντανάσσης, πολύ κοντά στον ομώνυμο ιερό ναό.

Οι διαδοχικές εμπρηστικές επιθέσεις είχαν προβληματίσει τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών και αναζητούσαν στοιχεία, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπ’ όψιν το γεγονός, ότι δύο φωτιές είχαν μπει σε «μπάστακες» που βρίσκονταν κοντά σε ιερούς ναούς. Ετσι ελήφθη η απόφαση να αυξηθούν οι περιπολίες σε περιοχές όπου υπάρχουν καρναβαλικές κατασκευές. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τρίτης, ο ιερέας ξαναχτύπησε, βάζοντας φωτιά σε «μπάστακα» στην περιοχή του Ακταίου, μακριά από το κέντρο της πόλης. Ομως, αυτή τη φορά δεν κατάφερε να ξεφύγει και συνελήφθη από την αστυνομία. Ο ιερέας, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, δήλωσε μέσω του συνηγόρου του ότι επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου.

Πηγή: kathimerini.gr