«Αποκέντρωση» των εμπρησμών

165

Προβληματισμό στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. προκαλούν οι σχεδόν καθημερινοί εμπρησμοί αυτοκινήτων κυρίως στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής. Χθες το πρωί, μετά το νέο –για τρίτη συνεχόμενη ημέρα–μπαράζ επιθέσεων σε Μαρούσι, Αγία Παρασκευή αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετέβη εκτάκτως στη ΓΑΔΑ και συμμετείχε σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των πέντε αστυνομικών διευθύνσεων της Αττικής, στελέχη της Ασφάλειας και την Αντιτρομοκρατική.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον 10ο όροφο του αστυνομικού mεγάρου, έγινε εκτίμηση του φαινομένου και αποφασίστηκαν μέτρα για τον περιορισμό του.

Λίγο μετά τις 2 ξημερώματα της Τετάρτης στόχος εμπρησμού έγιναν αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στα στενά γύρω από τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Μαρούσι. Στις οδούς Παγγαίου, Χαϊμαντά, Σωκράτους, Δεληγιάννη άγνωστοι πυρπόλησαν συνολικά 12 Ι.Χ. Ακόμα τέσσερα πυρπολήθηκαν στην Αγία Παρασκευή και sτην περιοχή του Φιλοπάππου, sτις οδούς Μιρτσιέφσκυ και Αρακύνθου.

Οι εμπρηστικές επιθέσεις έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα, στοιχείο που κατατείνει στο συμπέρασμα ότι ήταν «κεντρικά» σχεδιασμένες. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν και τα ξημερώματα της Δευτέρας και της Τρίτης. Στόχος επιθέσεων έγιναν μια αντιπροσωπεία αυτοκινήτων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στη Γλυφάδα καθώς επίσης ΑΤΜ και παρκαρισμένα Ι.Χ. σε Ελληνικό, Πολύγωνο και Ταύρο.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αποδίδουν το φαινόμενο στην αστυνομική παρουσία στα Εξάρχεια, που έχει ως αποτέλεσμα την «αποκέντρωση» των εμπρηστικών επιθέσεων και την εξάπλωσή τους σε γειτονιές του Λεκανοπεδίου στις οποίες, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχαν καταγεγραμμένα παρόμοια περιστατικά. Χαρακτηριστικό της έκτασης που τείνει να λάβει το φαινόμενο είναι ότι σε διάστημα μιας εβδομάδας έχουν πυρποληθεί περίπου 40 Ι.Χ.

Το φαινόμενο ξεκίνησε να παρατηρείται ήδη από την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και η κλιμάκωσή του, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, συσχετίζεται από τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. με τις εκκενώσεις των καταλήψεων, τις δίκες των συμμετεχόντων σ’ αυτές που ήταν προγραμματισμένες για χθες και σήμερα, τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις στα Εξάρχεια κ.ο.κ.

Στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αυξηθούν οι περιπολίες ένστολων αστυνομικών όπως και αστυνομικών της Ασφάλειας, κυρίως όμως να ενισχυθεί το δίκτυο συλλογής πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας, ενδεχομένως με τη συνδρομή και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Πηγή: kathimerini.gr